O houbách

Diskuse a galerie

 

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Změna zařazení vlákna

Nadpis





Kvíz pro pátečníky

dřevokazné houby v Kostarice, 31.01.2021 22:34, verkus, (Houby)

V prosinci v Kostarice v deštném lese jsem vyfotila nějaké houby. Jaké?

Re: dřevokazné houby v Kostarice, 31.01.2021 22:34, verkus, (Houby)

Vyfotila jsem prosinci v Kostarice v deštném lese, pomůžete mi s identifikací?

Re: dřevokazné houby v Kostarice, 31.01.2021 22:34, verkus, (Houby)

Vyfotila jsem prosinci v Kostarice v deštném lese, pomůžete mi s identifikací?

Re: Re: dřevokazné houby v Kostarice, 01.02.2021 00:56, alesjirsa(m), (Houby)

Chtělo by to příště vyfotit i se spodní stranou, takhle se to špatně určuje. Druhá věc je, že čeští mykologové (nechci tím však nikoho podceňovat) obvykle neznají houby, které rostou někde v tropických a jiných vzdálených oblastech. Tudíž jediné, co mohu, je dedukovat, čemu z u nás rostoucích druhů je to nejvíc podobné. Na prvním obrázku si vůbec netroufám říct, co by to mohlo být. Na druhém je zřejmě pevník (Stereum subtomentosum, insignitum, či něco ještě jiného) a hnojník (Coprinellus disseminatus?, ale bůhví, jestli tam právě neroste nějaký úplně jiný druh než u nás). Třetí nevím, zda je to něco pórovitého či "pevníkovitého", chybí opět pohled pod klobouk.

Re: Re: dřevokazné houby v Kostarice, 01.02.2021 13:19, Tori(m), (Houby)

Zkuste nějakou facebookovou skupinu - česká mykoporadna https://www.facebook.com/groups/makromycetes/ (tam chodí jeden mykolog, co občas jezdí do Panamy), Hongos de Ecuador: https://www.facebook.com/groups/578614842616997 , možná bude nějaká další specificky pro Latinskou Ameriku, nesleduju to.

Re: Re: Re: dřevokazné houby v Kostarice, 05.02.2021 13:04, Hanýžka(m), (Houby)

Aleši, nechceš, ale podceňuješ. Třeba Vláďa Antonín běžně určuje Marasmioidní a Gymnopoidní houby třeba z Martiniku, Koreje, něco z Afriky. Teď jsme třeba popsali nový druh Crinipellis nigrolamellata právě z Martiniku. Já bych se štítovkami neměla také tak úplně problém, ale spoustu druhů se nepozná makroskopicky a je nutný mikroskop. Jiná věc ovšem je určovat houby jen z fotky. Divím se, že tipuješ jméno u hnojíku, kde jsou sotva vidět základní znaky, navíc dávat tropické houbě název druhu rostoucího v holarctickém pásmi. Co se týká chorošů, tam nemohu sloužit.


Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30