Přihlásit se Seznam uživatelů
Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené
Nadpis
O příroděHoubyO fotografováníKvízy
Říjnové běhání po udržovaných loukách, 29.10.2020 21:42, tomaj, (Houby)
V říjnu jsem pokračoval spolu s kamarády s CHKO Sl. les v průzkumu luk lázeňských městských parků. Cílem bylo zjistit druhové zastoupení voskovek ale i ostatních druhů hub, které preferují tento biotop. Voskovka výstřední (Hygrocybe fornicata).
Re: Říjnové běhání po udržovaných loukách, 29.10.2020 21:42, tomaj, (Houby)
Letošní říjen byl pro růst hub, nejen v parcích, mimořádně příznivý. Voskovka mírná (Hygrocybe inspida).
Mezi klasickými druhy voskovek se podařil nález této vzácně se vyskytující voskovečky zápašné (Camarophyllopsis foetens).
Voskovky svými barevnými proměnami fascinují mnoho mykologů ale i běžných houbařských amatérů. Voskovka šarlatová (Hygrocybe coccinea).
Vedle voskovky panenské, rostla v parcích nejhojněji voskovka luční (Hygrocybe pratensis).
A další barevná proměna. Člověk je v trávě snadno přehlédne. Jak je ale objeví, musí fotit. Voskovka papouščí (Hygrocybe psittacina).
Končím další drobnou voskovkou, která extrémně hořkne na jazyku (v poradně poradil Jan Herčík) Voskovka hořká (Hygrocybe mucronella). Nálezů je víc, bude-li příležitost ještě je přidám. Přeji hezký víkend se spoustou nálezů.
Re: Re: Říjnové běhání po udržovaných loukách, 29.10.2020 21:44, ahasver, (Houby)
Re: Re: Říjnové běhání po udržovaných loukách, 29.10.2020 21:46, mipera, (Houby)
Super příspěvek i fotky. Žádnou ze jmenovaných voskovek jsem ještě nenašla.
Re: Re: Říjnové běhání po udržovaných loukách, 30.10.2020 07:41, houbomil-Klášterec(m), (Houby)
Pět ze sedmi voskovek jsem ještě nepotkal.Hezký příspěvek!
Re: Říjnové běhání po udržovaných loukách, 30.10.2020 19:18, tomaj, (Houby)
Děkuji za reakce.
Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30