Přihlásit se Seznam uživatelů
Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené
Nadpis
O příroděHoubyO fotografováníKvízy
Asi poslední letošní vycházka do lesa, 28.12.2016 14:58, alesjirsa(m), (Houby)
Černorosol bukový (Exidia glandulosa).
Re: Asi poslední letošní vycházka do lesa, 28.12.2016 14:58, alesjirsa(m), (Houby)
Pórnovitka drobnopórá (Schizopora flavipora).
Číšovec nahloučený (Cyphellopsis cf. anomala).
Re: Re: Asi poslední letošní vycházka do lesa, 28.12.2016 20:58, chorcheee(m), (Houby)
Poměrně kompaktně nahloučené "číšky" spojené subikulem mne vedou k Resupinatus poriaeformis. odkaz Nevím zda se dá z fotografie určit, vkládám jen, abych vás obohatil, pokud tento druh neznáte...
Re: Re: Re: Asi poslední letošní vycházka do lesa, 28.12.2016 21:11, alesjirsa(m), (Houby)
Ta má asi ale trochu jiné zabarvení. A kde vidíš subikulum ?
Re: Re: Re: Re: Asi poslední letošní vycházka do lesa, 28.12.2016 21:40, chorcheee(m), (Houby)
Hele, Aleš ho zná. Toho nachytat/poučit už je čímdál obtížnější . Zbarvení podle mne v rámci variability není spolehlivý znak (ale já mám špatný barvocit). Subikulum tam podle sebe vidím (třeba vlevo nahoře mezi těma malejma). Nebo si to nemyslíš? Můžu, prosímTě, nahrát fotografii do Mykologické poradny na FB? Zajímalo by mne, zda se k tomu Lucie Zíbarová vyjádří...
Re: Re: Re: Re: Re: Asi poslední letošní vycházka do lesa, 28.12.2016 22:11, alesjirsa(m), (Houby)
Se džbánovkou pórnatkovitou bohužel nemám zatím žádné osobní zkušenosti, ale Lucie Zíbarová o ní psala jednou v mykologickém sborníku v rámci cyfeloidních druhů hub. Jinak vím, že by to chtělo detailnější a kvalitnější fotku pro porovnání, ale já v tom pořád vidím spíš Cyphellopsis anomala než Resupinatus poriaeformis. Každopádně určitě nahraj fotku do Mykologické poradny, nevadí mi to..
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Asi poslední letošní vycházka do lesa, 29.12.2016 15:22, chorcheee(m), (Houby)
...tak zatím je tam 5 lajků a jedno srdíčko, které samozřejmě paří Alešovi. Ale vyjádřit se k tomu zatím nikdo nemá...
Re: Re: Asi poslední letošní vycházka do lesa, 29.12.2016 21:09, Tori(m), (Houby)
Taky jsem spíš pro číšovec.
Re: Re: Re: Asi poslední letošní vycházka do lesa, 30.12.2016 11:26, chorcheee(m), (Houby)
Tak ano, prý Merismodes. Poznávací znak: hnědé chloupky.
Kořenovník vrstevnatý (heterobasidion annosum).
Rozloučím se outkovkou řadovou (Antrodia serialis). Na shledanou v novém roce ...
Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30