Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené
Zobrazit kategorie:

Re: houby z ČL IV., 24.01.2018 19:53, maxim stanko, (O přírodě)
Překvapila mě plodnicě pýchavky obecné, kterou v tuto dobu už většinou nenacházím...
Re: Re: houby z ČL IV., 24.01.2018 20:09, alesjirsa(m), (O přírodě)
Staré plodnice břichatek často vydrží na lokalitě déle ...

Re: Re: houby z ČL IV., 25.01.2018 10:41, Forrest Run(m), (O přírodě)
Zdar Maxíku!
Mám na Tebe osobní prosbu jednoho ze zakladatelů těchto stránek a rozhodnul jsem se tentokrát nevyužít Soukromou Zprávu proto, že je tu podle mejch informací dost dalších nováčků, kterejm bych tímto chtěl dodat odvahu, aby se taktéž nestyděli požádat o radu či pomoc, "Jak na to!"
Hele, Chlape, doufám, že se neurazíš, ale sám musíš uznat, že s takovejmahle fotkama si tu moc Fanynek...a Fanánků;) nezískáš. Nechceme Ti tu nikdo bránit v rozletu, jen maličko uber plyn se zveřejňováním fotek, dokud nebudou více okulahodící.
Jak už Ti v dobrém psal třeba Joska, trénuj focení detailů, kde máš značný rezervy!
Na to není potřeba mrznout venku a k tomu věčně odmlžovat objektiv a pak ještě zoufale hledat ve sněhu víčko od krytky foťáku nebo paměťovku!
Dones si domů pár "trvanlivějších" houbelec, k tomu dost mechů a klacíčků, aby sis pak v teple a pohodičce domova udělal v rohu krabice takovej koutek-pidiateliér, a tam si trénuj různý přiblížení, nasvícení, ostření, poloautomatický režimy....doporučuju režim A, to jest "Preference Clony", to Ti třeba umožní mít slušnou "Hloubku ostrosti" a zároveň tím zabráníš neesteticky působícím přepalům, kterejch máš zatím na Tvejch fotkách docela dost.
Ber to ode mě jako takovou konstruktivní kritiku, která Tě, jak pevně doufám, nasměruje tím správným směrem.
Na druhou stranu, abych jen planě nementoroval, tohle je zároveň moje podaná pomocná ruka....sám se sice coby houbovej fotograf považuju jen za mírně pokročilýho a času taky není nazbyt, naštěstí je tu řada zkušenějších který Ti/Vám jistě taky nabídnou pomoc, když je o to zdvořile požádáš. Podívej třeba na Miperku nebo na Páju, jakej pokrok holky za relativně krátkou dobu udělaly!
Určitě tu máš svý mykofotografický oblíbence, oslov je a věřím, že Ti rádi budou nápomocni.
Jsi moc šikovnej kluk, v poslední době tu řešíme, kolik Ti vlastně je, co studuješ a odkud jsi, tak nám něco maličko můžeš prozradit, přizpůsobíme tomu pak Tvůj "studijní plán"!

Re: Re: houby z ČL IV., 24.01.2018 20:09, alesjirsa(m), (O přírodě)
Dost pravděpodobně ...
Re: Re: Krušné hory jsou krušné, 24.01.2018 19:47, alesjirsa(m), (O přírodě)
Kořenovník vrstevnatý.

Re: Re: Krušné hory jsou krušné, 25.01.2018 09:42, Forrest Run(m), (O přírodě)

Re: Re: Krušné hory jsou krušné, 24.01.2018 19:54, maxim stanko, (O přírodě)
Moc pěkné

Re: Re: A zase ten sewer..., 24.01.2018 21:19, MartinRůžek, (O přírodě)
.....a proto nelením a dnes jsem celý den (měl jsem volno) porážel a řezal dříví na příští zimu
aby stačilo přes léto trochu proschnout.

Re: Re: A zase ten sewer..., 24.01.2018 19:22, maxim stanko, (O přírodě)
Moc pěkné

Re: Re: Dnes prvni jarni den-14 stupnu nad nulou., 24.01.2018 19:03, maxim stanko, (O přírodě)
připomíná mi to ohnívce jurského...

Re: Re: Dnes prvni jarni den-14 stupnu nad nulou., 24.01.2018 21:58, Tori(m), (O přírodě)
Buď sebrat a zmikroskopovat (nejlépe začerstva), anebo horší, ale stále použitelná varianta: sebrat, usušit a kouknout se na barvu vnější strany. Pokud je bílá, je to s největší pravděpodobností rakušák. Pokud je růžová, je šance na jiný druh a pak to stojí za to někomu to podhodit pod mikrák (třeba i mně, pokud to bude mít údaje o lokalitě a bude to i s kusem dřeva, na kterém to roste).
Nekvalitní foto pro srovnání: dole rakušák, nahoře šarlatový. V živém stavu se to rozlišit nedá, pokud vím.

Re: Re: Dnes prvni jarni den-14 stupnu nad nulou., 24.01.2018 19:04, maxim stanko, (O přírodě)
Pěkné

Re: Re: Opět pod lískami, 24.01.2018 19:06, maxim stanko, (Houby)
Moc pěkné

Kontrola snímače, 24.01.2018 16:17, mipera, (O fotografování)
Dopoledne jsem zjistila, že mám snímač čistý.
Díky za rady.

houby z ČL III., 23.01.2018 20:42, maxim stanko, (O přírodě)

Re: houby z ČL III., 23.01.2018 20:42, maxim stanko, (O přírodě)
Dále dám houbu, u které si nejsem vůbec jist, co to je, ale myslím, že by to mohla být vzácná varieta ucha jidášova- ucho jidášovo bílé(Auricularia auricula-judae var.alba)...
Re: Re: houby z ČL III., 23.01.2018 21:11, alesjirsa(m), (O přírodě)
Maxime, jediná informace, která se dá z fotky vyčíst, je, že to je něco bílého a roste to na dřevě ... Proč to nechceš vyfotit detailněji, aby na té plodnici bylo vidět více znaků a určení mohlo být jasnější ?

Buhužel rostlo na kořenu jednoho polorozpadlého pařezu, takže šlo velmi těžko vyfotit(musel jsem ležet na sněhu a odhrabat okolní hlínu).Pohled ze zhora.

Po delší době jsem zde viděl síťkovec dubový(Daedalea quercina). Mám i pohled na hymenofor, ale ten se nepovedl, tak ho sem nedám.

A pařízkem obrostlým dřevnatkami parohatými tuto část ukončím.
Pokračování zítra
Maxim Stanko

Re: Re: houby z ČL III., 24.01.2018 08:09, Hanýžka(m), (O přírodě)
Maxi, umíš fotit líp a Basset má taky pravdu. Blíž to jde i s mobilem, chce to chtít.

Re: Re: Re: Re: Re: houby z ČL III., 24.01.2018 11:35, Zdeno(m), (O přírodě)
Dík, vnímavý člověk to stejně postupně vycítí, když může srovnávat. Fotografický kroužek funguje. Zajímavé je, že řada místních poměrně dlouho fotí tak nějak průměrně a najednou se katapultují o mnoho pater nahoru, že našinec nevěřícně (ale radostně...) kroutí hlavou...For example petras...

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: houby z ČL III., 24.01.2018 11:59, petras, (O přírodě)
Díky,ale u sousedů mi hážou fotky z hub do houbařských úlovků.
Už jsem chtěl Maxovi napsat,ať začne navštěvovat fotokroužek,čekal jsem,že to někdo nevydrží a napíše to.Taky mi zpočátku pomohly rady zkušenějších,ale pak už si to musí každý rozvíjet sám.

Re: houby z ČL III., 24.01.2018 19:21, maxim stanko, (O přírodě)
Díky všem za rady.....

Re: Z dnešní procházky, 24.01.2018 08:07, Hanýžka(m), (Houby)
Moc pěkné penízovky.

Re: Tož, tak my tu žijeme..., 24.01.2018 08:07, Hanýžka(m), (O přírodě)
To H uprostřed je pěkné vyznání. Pozdravuj svoji krásnou ženu Hanku. :-)

Re: Re: Tož, tak my tu žijeme..., 23.01.2018 19:27, maxim stanko, (O přírodě)
Moc pěkné