Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené
Zobrazit kategorie:

Re: Re: Páteční sada..., 16.12.2016 20:41, alesjirsa(m), (Kvízy)
1. Helmovka šafránová
2. Vlčí mléko červené
3. Choroš brvitý
4. Rezavec štětinatý
5. Vraní oko čtyřlisté

Re: Re: Re: Avizo kvízu..., 16.12.2016 20:42, karelzbrd(m), (Kvízy)
souhlas, hezká rosolovka

Houby hrou, 13.12.2016 17:59, Pavla, (Kvízy)
venku mrzne, někteří z Vás marodí, co takhle malý kvízek? ;) Vím, že je přinejmenším drzost, abych zrovna já zde někoho zkoušela, ale kdo si hraje, nezlobí a navíc … když já si ty houby potom lépe pamatuji, pokud si k nim vybavím nějakou tu „ptákovinku“. Tak co? Nedáte mi košem?
Na obrázku vidíte klacek (hůl) v lese. Pořádně si obrázek prohlédněte, protože Vás čekají 4 záludné otázky. 
1) „To je hůl té babky, jak bude bez ní chodit?“ Ve které pohádce padla tato věta?
2) Pozornější z Vás jistě objeví na hůlce dvě houbičky. Umíte je správně pojmenovat?
3) (bacha chyták) Je na obrázku ještě další houba nebo dokonce houby?
4) Z jakého stromu je pařez na obrázku?

Re: Re: Re: Re: Houby hrou, 13.12.2016 18:41, alesjirsa(m), (Kvízy)
Pro bezpečné určení by se to správně mělo mikroskopovat.

Re: Re: Houby hrou, 13.12.2016 19:03, karelzbrd(m), (Kvízy)
hezký a vtipný příspěvek. Díky Pavlo, už jen kvůli podobným človíčkům jako seš Ty, stojí za to sem na web chodit, třebaže já jsem, jak se vždy chlubím a jindy tím omlouvám svoji neznalost říše hub, jen prostý plnič spíží a když se mi i nejedlá či pro mě neznámá houba zalíbí fotograficky, i plnič SD karty ve foťáku... Za to Ti posílám jantarový šperk vodní.

Re: Re: Re: Houby hrou, 13.12.2016 19:47, Pavla, (Kvízy)
Díky za reakce a překrásný obrázek. Ale co člověk, to názor. Já si kolikrát říkám, kterak u mých příspěvků musí „trpět“ ti opravdoví mykologičtí zapálenci. A proto bych chtěla těmto stránkám (a VŠEM místním) moc poděkovat (asi se budu opakovat), ale naučila jsem se tady u Vás opravdu moře věcí. A chca nechca jsem spoustu věcí, aniž by o tom věděl, naučila i svého muže, který mě v lese doprovází, ačkoliv ho např. ohledávání starých větví v mrazu vůbec nebaví. (Ne, že by je ohledával) ;)
Příklad z neděle: Dřepím s foťákem u pařízku a manžel se potutelně ptá, jestli mi má vytvořit nějakou pěknou hlenku? Chápete? Nejde o to, že jeho dotaz byl drzý, votomžádná, byl.
Jde o to, že on „Neznahub“ díky mně, potažmo VÁM, ví, že existují nějaké hlenky. No, není to nádhera? Je!
Takže fakt díky!

Re: Re: Re: Re: Houby hrou, 13.12.2016 20:42, karelzbrd(m), (Kvízy)

Re: Re: Re: Re: Houby hrou, 15.12.2016 14:25, Hanýžka(m), (Kvízy)
Pavlo, cítím se být mykologicky zapálená, ale tvé příspěvky se mi líbí, nijak netrpím. Naopak trpím u těch, kdo určují kde co a zjevně blbě, ale to už se tady naštěstí dost zlepšilo.

Včerejší kvíz..., 10.12.2016 19:35, Zdeno(m), (Kvízy)
Slíbil jsem, že dám obrázek celého pavučince osikového...Včera jsem ho vskutku razantně ořízl. Zmátl jsem i borce Aleše, snažím se, aby kvízy nebyly řešitelné v pěti minutách, na druhé straně tam musejí být i lehčí položky, aby to mohl zkusit každý. Cením si, mimochodem, i těch, co dají jednu, dvě položky. Učení z nebe nepadají a per aspera ad astram...Obtížnost kvízu je kardinální základ. Škoda, že někteří se nechávají přemlouvat a mnozí se odmlčí hned poté, co posunou avizo níže. Jen kvíz skončí, jsou rychle zpět. Stačí se podívat do historie. Nicméně, každý se rozhodne, jak uzná za vhodné...

Re: Včerejší kvíz..., 10.12.2016 19:35, Zdeno(m), (Kvízy)
K "nehoubovým" obrázkům jen lakonicky konstatuji, že přemýšlím nad každou fotkou, kterou vysílám do virtuálna. Základním kritériem je, zda může zaujmout, oslovit, obohatit, poučit. Vždy je to z mé strany součást hlubší myšlenky či záměru. Podtextem mých "úchylných" fotek je téměř vždy ekologický a civilizační aspekt, zamýšlím se (a pozorně dokumentuji...) nad vztahem člověka a přírody, jeho stereotypům, projevům a trochu také apeluji i lehce s nadhledem a humorem varuji. Vztah artefaktů a přírody je natolik nosným a bazálním tématem, které si (dle mne...) zaslouží cílenou prezentaci. Mnohé snímky jsou symbolické, což ne každý vnímá...Je trochu zvláštní, že tenhle rozměr nechápe ausgerechnet kovaný a vysoce kvalifikovaný borec přes přírodu. Ve mně to ovšem nijak dramatické negativní reakce nevyvolává, spíše přemýšlím, zda chybu nedělám někde já. Tož Ti, chorcheee, posílám čarodějnici z té, Tebou tak výstižně definované kategorie. Třeba Ti přičaruje nějaký program proti nabíhání si na ohoubové vidle...Mějte všichni pohodový večer a držte se rady Pavly o adventním čase...

Vyluštění..., 09.12.2016 22:18, Zdeno(m), (Kvízy)
Opravdu, do mozaiky chorcheee přispěl tou poslední položkou a stává se vítězem. Zítra dám fotku celého pavučince...Dole už to začalo být poněkud nepřehledné...Obrázek vítězi, poděkování dalším, vcelku zdatným...Obrázek z kategorie, ze které mám přezdívku ledový kouzelník, zimních fotek mám tisíce...

Re: Vyluštění..., 09.12.2016 22:29, chorcheee(m), (Kvízy)
Díky, Zdeno, udělal jsi mi radost (víš, jak rád vyhrávám
).
Pavučince osikového jsem se naučil před pár měsíci. Před měsícem jsem ho pak konečně našel na odkališti Hodějovice. Je to zajímavá houba, pavučinec, který je makroskopicky asi fakt jednoznačný. Ale vidím, že tu není znám ani u matadorů. Ty ostatní houbové položky mi přišly jasné.
Ale, abyste si nemysleli, že se vytahuji, přiznám na sebe jednu věc: když jsem odcházel do toho restauračního podniku, bylo 20:34, tedy začátek kvízu. Rozkliknul jsem "botanickou" a nevěděl! Moc jsem o tom nepřemýšlel a říkal si: "Než se vrátím, voni to vyluštijó". Nevyluštili a já tak mohl nastoupit s pavučincem.
Ještě jednou, Zdeno, díky za kvíz a nyní, když se cítím jako vítěz, si dovolím (i když jsem sliboval, že to nebudu dělat) zamentorovat (a klidně mě pošlete někam): Myslím, že opravdu není zapotřebí sem dávat spousta nehoubového. To bohužel myslím i na Zeda. Znaky a dveře aut, to mi přijde fakt úchylné.
Spřízněné či konkurenční Houbaření je v tomto podle mého lepší! Tam si takovéhle věci nikdo nedovolí dát! Je to samozřejmě asi zejména tím, že tam (spolu)vládne psychopatický robi. Ale právě v tom spatřuji jeho pozitivum (na každém lze najít pozitiva i negativa, záleží co, kdo, kdy a proč chce hledat...)

Re: Re: Vyluštění..., 09.12.2016 22:47, basset(m), (Kvízy)
Chorchee, moc sem na stránky momentálně nevstupuji, protože jako obvykle ke konci roku a na začátku roku nestíhám, ale dnes udělám výjimku. O tom, co sem kdo dává nebo nedává, snad nebudeš rozhodovat Ty. Zaměření těchto stránek není v žádném případě jenom mykologické. Jsme tady komunita, která sdílí nejen houbařské, ale jakékoli jinak zaměřené příspěvky. Řada z nás se zná osobně z různých akcí a mimo-mykologické aktivity jsou pro nás často stejně důležité, jako ty mykologické.
Nic Ti přeci nebrání použít "zlatého" vlkova pravidla: "použij kolečko" (pokud kolečko na myši nemáš, kup si takovou myš, která kolečko má a nekomentuj to, co se Tobě nebo Ti nelíbí). A slovo "uchylné" v Tvém příspěvku mě doopravdy vytočilo. Přemýšlej o tom, co kam a komu napíšeš !!! (doktore)

Re: Re: Re: Vyluštění..., 09.12.2016 22:53, chorcheee(m), (Kvízy)
V pořádku, já souhlasím, že nemám páky a ani právo určovat, kam se budou stránky ubírat. Jen jsem chtěl potvrdit, že tento můj, již dříve prezentovaný, názor mám dlouhodobě. Že to nebylo jen vyskočení "čertíka z krabičky". A kolečko nekomentuji. To už dříve asi nejtrefněji komentoval Yohaness.

Re: Re: Re: Re: Re: Vyluštění..., 09.12.2016 23:08, chorcheee(m), (Kvízy)
Nezklameš
. Když jsem nic nepochopil, tak ani toto
.
Nicméně, přesto věřím, že to nebylo nic osobního vůči Zedovi, a že to nebere ve zlém. Vím dobře a oceňuji, co vše pro tyto stránky dělá. Stejná výtka platí pro petrasovy jitrnice a TondazKralupově vtipu s premierem (i když tomu jsem se upřímně zasmál
). Nicméně to vše mi přijde, že snižuje odbornou úroveň stránek. Pokud nedoceňuji tu lidskou, odpusťe mi, pokud můžete. Jsem asociál...

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Vyluštění..., 09.12.2016 23:27, basset(m), (Kvízy)
Promiň, ale stále meleš to samé a nechápeš. O odbornou úroveň stránek máš strach snad jenom Ty
Žádná fotka ze života to podle mne rozhodně nesnižuje.
PS:
Klobásy od Petrase jsou super a začnu o nich přemýšlet
Vtip od Tondy není jenom o Sobotkovi
(Nebo že by jenom o něm
)

Re: Re: Re: Vyluštění..., 09.12.2016 23:07, petras, (Kvízy)
Myslím,že většině rozsah těchto stránek vyhovuje,jinak by tu asi nebylo víc kategorií.Pokud chceš čistě houbové prostředí,tak asi nezbývá nic jiného,než jít na Houbaření.Mně taky nevyhovuje Na houby,ale přece jim tam nebudu psát,že jsou někteří h....a a tak tam nechodím.Dal jsem pár fotek na Houbaření a bylo mi řečeno,že dávám stejné fotky sem i tam a že to obtěžuje,když se dotyčný dívá na oba weby,tak jsem přestal obtěžovat a už tam nic nedávám.Řeknu Ti na rovinu,bývala tu pohoda,Tvoje reakce mi dost vadily.Aleš a Patrik,se zpočátku taky chovali trošku arogantně,zvlášť k lidem o mnoho let starším.To se ale rychle změnilo a zvlášť Aleš se hodně vypracoval.Patrik je na mně moc vědecký,taky se mi nelíbí co dělal s atlasem,ale moc tam nechodím.Asi tak.Klobásy se vydařily.

Re: Re: Re: Re: Vyluštění..., 09.12.2016 23:15, chorcheee(m), (Kvízy)
Ještě k nahouby.cz: Díky anonymitě tam lidé píší hrozné věci a urážky. Asi to neoceníte, ale já považuji a vždy budu považovat za svou silnou stránku, že dokáži říkat co se mi nelíbí pod svou identitou (a že mi za to nikdo ještě nerozbil ciferník
).

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Vyluštění..., 09.12.2016 23:24, chorcheee(m), (Kvízy)
Petrasi, jasně, díky, souhlas. Napíšu Ti zprávu. Jedna věc by mě ještě zajímala a kdybych ji tu řešil, protiřečil bych si v tom, co se vám tu nyní snažím "tlačit" (že to sem nepatří
).

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Vyluštění..., 10.12.2016 08:48, Tori(m), (Kvízy)
Petrasi, já to mám taky takhle. Ale když ono je to (pro jiné lidi) o tolik zajímavější někam vlézt a poslat všechny do (kamkoliv). Asi jako kdyby Čech přišel do hospody v Terchové, vyskočil na stůl a zvolal: "Vy ste tady pěkný volové, dyž nevíte, že Jiří Jánošík byl maďarský žid". Prostě to je taková povaha, zkoušet, co kdo snese, koho ještě můžu beztrestně urazit, co mi ještě projde. A zároveň bohužel dost inteligence, aby se to nezkoušelo na lidi, kteří by ho za odměnu poslali na 3 měsíce do sádry.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Vyluštění..., 10.12.2016 09:46, chorcheee(m), (Kvízy)
Tori má asi pravdu. Myslím, že nejsem zlý člověk a nedělám to proto, abych někomu ublížil. Přesto při mé inteligenci těžko můžu zapírat, že nevidím, že to tu nedopadá na úrodnou půdu a "že tím nikomu neprospěju". Jedno z mála vysvětlení, které asi obstojí je, že to dělám pro nějakou svou duševní poruchu, anomálii (nebo prostě proto, že jsem vůl).

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Vyluštění..., 10.12.2016 10:13, Pavla, (Kvízy)
Tori, krásně jsi to vystihla a popsala.

Letos jsme trávili v Terchovej dovču a pár místních krčem navštívili, takže si dovedu živě představit, jaký konec by to vzalo.
Na druhou stranu jsme navštívili i jejich kostel, kde mají trvale vystavený nádherný a pohyblivý betlém.
Je čas vánoční, tak buďme k sobě hodní a tolerantní.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Vyluštění..., 15.12.2016 14:44, Hanýžka(m), (Kvízy)
Koukám, že nerostou houby a tak se řeší houby.
Komu se nelíbí fotky jitrnic, ať si dává zobrazit jen kategorii o houbách (to dělám já, když nestíhám, ale přemůže mě zvědavost). Mně se jitrnice líbí, pokud jsem najezená, ale chápu, že hladového to může děsně rozhodit až i naštvat.
Komu se nelíbí fotky hub, ať o tom píše v kategorii o fotografování. A komu se nelíbí špatná určení, ať se podívá na svá vlastní určení za 10 let, hned bude shovívavější. (Nevadí mi špatné určení, vždy to někdo opraví a nikdo neumí všechno. Vadí mi ale, když někdo kritizuje určení druhých (typicky někdo mladý a neklidný), když sám ještě před půl rokem střílel od pasu a i teď pochybuji, že sežral všechnu moudrost světa...

Re: Re: Tradiční portfolio..., 09.12.2016 20:55, alesjirsa(m), (Kvízy)
1. Měkkouš kadeřavý
2. Battarovka Stevenova
3. Čechratka sklepní
4. Oranžovka vřetenovýtrusá
5. Kalina vonná

Re: Re: Re: Tradiční portfolio..., 09.12.2016 21:34, alesjirsa(m), (Kvízy)
Oprava: 1. Pařezník obecný.
Re: Re: Re: Tradiční portfolio..., 09.12.2016 21:56, alesjirsa(m), (Kvízy)
Zkusím 5. Zlatice ...

Re: Re: Re: Re: Re: Tradiční portfolio..., 09.12.2016 21:40, alesjirsa(m), (Kvízy)
A to i po opravě to je šedesát ?

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Tradiční portfolio..., 09.12.2016 22:06, chorcheee(m), (Kvízy)
1. Pařezník obecný
2. Pavučinec osikový
3. Čechratka sklepní
5. Kalina vonná

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Tradiční portfolio..., 09.12.2016 22:10, chorcheee(m), (Kvízy)
1. Měkkouš kadeřavý
2. Pavučinec osikový
3. Čechratka sklepní
5. Kalina vonná

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Tradiční portfolio..., 09.12.2016 22:11, chorcheee(m), (Kvízy)
Já se vrátil z hospody, tak jsem nestihl ještě zaujmout strategii
. Jen jsem si myslel, že dobře přispěju tím pavučincem
.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Tradiční portfolio..., 09.12.2016 22:13, chorcheee(m), (Kvízy)
1. Pařezník obecný
2. Pavučinec osikový
3. Čechratka sklepní
5. Kalina vonná

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Tradiční portfolio..., 09.12.2016 22:14, chorcheee(m), (Kvízy)
Měkkouš mi tam zůstal z kradení od jiných, ale protože jsem si myslel, že je to pařezník, během necelé minuty jsem opravil
.

Vyhodnocení prosincového kvízu 2016, 04.12.2016 20:27, alesjirsa(m), (Kvízy)
Zdeno se postavil na první příčku. Chorcheeemu za uhodnutí rourkatce obecného a 80% úspěšnosti patří právem druhé místo a třetí místo získává Pavla s 60% (+ 10% za druhové jméno "obecný" u ploníku
).
Správné odpovědi:
1. Dlouhobrvka zdobená (Crocicreas coronatum) - Charakteristický je pro ni okraj apothecia.
2. Číšenka rýhovaná (Cyathus striatus) - Tam myslím nebyl problém.
3. Pevník korkovitý (Stereum rugosum) - Důležité je u něj červenání po otlačení. Bylo by moc jednoduché, kdybych dal do kvízu plodnice, na nichž je to krvavění patrné, ale při troše pozornosti bylo možné si na fotce místy všimnout náznaků červenání.
4. Hlíva hnízdovitá (Phyllotopsis nidulans)
5. Rourkatec obecný (Syntrichia ruralis)
Všem děkuji za účast a posílám obrázek.

Prosincový kvíz 2016, 04.12.2016 18:01, alesjirsa(m), (Kvízy)
Re: Prosincový kvíz 2016, 04.12.2016 18:01, alesjirsa(m), (Kvízy)
3. ... (Kdo bude chtít, může si pro sebe do rodu určit i tu vřeckovýtrusou houbu
)

Re: Re: Re: Re: Re: Prosincový kvíz 2016, 04.12.2016 20:06, chorcheee(m), (Kvízy)
Tak také zkusím:
1) dlouhobrvka zdobená
2) číšenka rýhovaná
3) šedopórka osmahlá
4) hlíva hnízdovitá
5) Syntrichia ruralis (což jsem si musel připomenout, že je česky rourkatec obecný
).
Re: Re: Prosincový kvíz 2016, 04.12.2016 20:10, alesjirsa(m), (Kvízy)
Vidím, že kvíz už pokročil. Zatím však nikdo zcela správnou odpověď nedal.

Re: Re: Re: Re: Prosincový kvíz 2016, 04.12.2016 20:17, alesjirsa(m), (Kvízy)
No jo, tak v tom případě to asi už můžu ukončit ...

Re: Re: Re: Re: Re: Prosincový kvíz 2016, 04.12.2016 20:22, chorcheee(m), (Kvízy)
3/ přeci není pevník korkovitý. Nebo jsem fakt tak blbej?
.
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Prosincový kvíz 2016, 04.12.2016 20:25, alesjirsa(m), (Kvízy)
... Ale je ...

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Prosincový kvíz 2016, 04.12.2016 20:33, chorcheee(m), (Kvízy)
no tak jsem...
Upoutávka na prosincový kvíz 2016, 03.12.2016 22:29, alesjirsa(m), (Kvízy)