Založil: Patrik(m) | Zařazení: nejedlé | Rozšíření: hojné | Upravit
Období růstu: červenec - listopad
Klobouk 8 - 20 cm široký, v mládí výrazně podvinutý, sametový, nepásovaný, suchý, bílý, krémový až sametově žlutavý, někdy skvrnitý.
Lupeny středně husté, na poraněných místech špinavě okrovějící.
Třeň 30 - 70 x 20 - 50 mm, bělavý až krémově žlutavý.
Na řezu oxiduje až do krémově žluté barvy, má nakyslou vůni a palčivou chuť. Mléko nehojné, bílé, nahořklé, avšak nepalčivé.
Vyskytuje se v listnatých a jehličnatých lesích, především však v bučinách, v pahorkatinném a podhorském vegetačním stupni je běžnější.
Další taxony sekce Albati a ryzec peprný.
Agaricus vellereus Fr. , Syst. mycol. (Lundae) 1: 76 (1821)
Agaricus vellereus Fr. , Syst. mycol. (Lundae) 1: 76 (1821) var. vellereus
Galorrheus vellereus (Fr. ) P. Kumm. , Führ. Pilzk. (Zerbst): 125 (1871)
Galorrheus vellereus var. exsulla P. Kumm. , Führ. Pilzk. (Zerbst): 125 (1871)
Galorrheus vellereus (Fr. ) P. Kumm. , Führ. Pilzk. (Zerbst): 125 (1871) var. vellereus
Lactarius albivellus Romagn. , Bull. trimest. Soc. mycol. Fr. 96(1): 92 (1980)
Lactarius aspideus var. hometii (Gillet) Nüesch, Pilze Mitteleuropas (Stuttgart): 43 (1921)
Lactarius hometii Gillet [as 'hometi'], Tabl. analyt. Hyménomyc. France (Alençon): 43 (1884)
Lactarius velutinus Bertill. , Atti Accad. Pontificia de Nuovi Lincei, Roma 1: 79 (1868)
Lactifluus vellereus (Fr. ) Kuntze, Revis. gen. pl. (Leipzig) 2: 857 (1891)
Autor popisu: Patrik Mlčoch
Ottova encyklopedie hub, Hagara
Seřazení podle vláken | Seřadit podle času