O houbách

Lindblatka válcovitá
Lindbladia tubulina Fr.1849

Založil: houbomil-Klášterec(m) | Zařazení: nejedlé | Rozšíření: velmi hojné | Upravit

Lindblatka válcovitá
Autor fotografie: houbomil-Klášterec

Období růstu: duben - říjen

Plodnice

Popis:Říše:Amoeboza-měňavci, kmen:Mycetozoa-hlenky, třída:Myxomycetes-vlastní hlenky, řád:Licelaes-koromilkotvaré, čeleď:Cribrariaceae-řešetkovité, rod:Lindbladia-Lindblatka.

Důležité určovací znaky

Řadí se mezi hlenky(Myxomycota), nikoliv houby.

Plasmodium má sépiový, hnědočervený až černý odstín. Při dozrávání se mění barva plodnic na černou, strukturou se jedná o ve většině případů o pseudoaethalium, zřídka aethalium, takže jsou jednotlivé sporangia oddělena stěnami, avšak vytváří polštářovitá seskupení plodnic. Zralá lindblatka světlá z černé na béžovohnědou nebo sépiovou až do vyprášení.

Biotop

Je rozšířená po celém světě s vyjímkou neotropické oblasti. Vyskytuje se tak jako řada druhů hlenek, na mrtvém a tlejícím dřevě jehličnanů a jehličí(zejména borovice), ojediněle až vzácně na dřevě listnáčů.

Možnost záměny

Makroskopicky, na první pohled možná záměna za Brefeldia maxima v určité fázi vývoje. V dalších fázích se již znatelně liší.

Další zajímavosti a postřehy

Jedná se o jediného zástupce svého rodu. Ačkoliv jsou pravděpodobně nacházeny i jiné druhy Lindblatek, jsou většinou přiřazeny k Lindbladia tubulina.


Další fotografie

Lindblatka válcovitá
houbomil-Klášterec(m), detail


+ Přidat další fotografie

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času


Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30