O houbách

Slizovka
Fuligo leviderma H.Neubert,Nowotny & K.Baumann, 1995

Založil: chorcheee(m) | Zařazení: nejedlé | Rozšíření: hojné | Upravit

Slizovka
Autor fotografie: chorcheee

Období růstu: duben - listopad

Plodnice

Říše: Amoebozoa - měňavkovci, kmen: Mycetozoa - hlenky, třída: Myxomycetes - vlastní hlenky, řád: Physarales - vápenatkotvaré, čeleď: Physaraceae - vápenatkovité, rod: Fuligo - slizovka

Aethalia solitérní, až 5 cm široká a 2, 5 cm vysoká, skořicová až červeno-hnědá, v mladém stádiu žluto-hnědá. Peridium hladké a souvislé, ca. 50-100 µm tlusté. Pseudokapilicium pevné, větvené od báze směrem nahoru, bělavé od přítomnosti vápence. Kapilicium hyalinní, 1 µm v průměru, vápenaté inkrustace zelenožluté, fusiformní, až 100 µm dlouhé. Výtrusný prach temně hnědý až černý. Spory (6-)7-8 µm v průměru, jemně bradavčité pod imerzním objektivem, fialovohnědé (tmavší než u F. septica and jejích variet).

Biotop

Roste na borce listnáčů v počátečním stadiu rozkladu. Já nacházím většinou na buku. Protože byl druh popsán až v roce 1995 (dříve byl přehlížen nebo považovaán za varietu F. septica), o jeho ekologii není mnoho známo.

Další zajímavosti a postřehy

Roste sice na rozkládajícím se dřevě, ale k jeho rozkladu přímo nepřispívá. Živí se - jako všechny hlenky - dravě; pohlcuje bakterie, kvasinky a jiné mikroorganismy v substrátu a na jeho povrchu.

Literatura a zdroje

http://mushroomobserver.org/name/show_name/19808

Macbride TH. The North American Slime-moulds. The Macmillan Company London, Ltd. , second edition, 1922.

https://www.disjunctnaturalists.com/myxo-species/index. htm



+ Přidat další fotografie

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času


Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30