O houbách

Šupinovka hnědočervená
Pholiota lubrica (Pers.) Singer

Založil: chorcheee(m) | Zařazení: jedlé | Rozšíření: občasné | Upravit

Šupinovka hnědočervená
Autor fotografie: chorcheee

Období růstu: květen - listopad

Klobouk

30 - 85 mm v průměru, vlhký je lepkavý až mazlavý, nehygrofánní a bez šupin, v prostředku tmavší, většinou červenohnědý, na okraji světlejší, okrový až bělavý, pokrytý pomíjivými zbytky vela.

Hymenofor

Lupeny ponejprv bělavé, pak krémové, ve stáří rezavě hnědé. V mládí je kryje pavučinka, ze které zůstává na třeni pomíjivý vláknitý prsten.

Třeň

30 - 80 x 4 - 10 mm, bělavý, později od báze rezavějící, pokrytý charakteristickými bělavými, dosti drobnými šupinkami (vločkami).

Dužnina

V klobouku světlejší (bílá až nažloutlá) ve třeni žlutohnědá se slabou příjemnou vůní. Chuť je u některých ekotypů mírná, u jiných nahořklá.

Biotop

Roste vzácně až nehojně na rozkládajícím se dřevě a organických zbytcích listnáčů i jehličnanů v polohách od nížin až vysoko do hor.

Další zajímavosti a postřehy

V nedávné době byla popsána velmi podobná šupinovka, která byla podle místa nálezu nazvána šupinovka Choceňská (Pholiota chocenensis). "Podezřelou plodnici" nalezl na pahýlu jabloně člen tamního Mykologického klubu, ing. Miřejovský. Pro vědu ji popsal mykolog Dr. Holec s kolegy. Již dříve byl tento druh, který mikroznaky i DNA sekvencemi zastává mezi šupinovkami dosti izolovanou pozici, nalezen v Itálii a popsán jako P. decussata. Platným názvem (holotyp) ovšem je P. chocenensis. Odkaz na článek v časopisu Mycological Progress je v oddílu "Literatura a zdroje".

Význam

Plodnice s mírnou chutí dužiny jsou jedlé. Pro jejich vzácnost a malou vydatnost však uděléme lépe, když je ponecháme na místě.

Literatura a zdroje

Hagara L, Antonín V. 2014. Ottova encyklopedie hub. Ottovo nakladatelství, Praha.

http://www.nahuby.sk/atlas-hub/Pholiota-lubrica/supinovka-hnedocervena/supinovka-cervena/ID717

http://link. springer.com/article/10. 1007/s11557-013-0926-2



+ Přidat další fotografie

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času


Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30