Založil: chorcheee(m) | Zařazení: nejedlé | Rozšíření: velmi hojné | Upravit
Plodnice velmi podobné jako u ryzce smrkového (Lactarius deterrimus), jen výrazněji zeleně skvrnité. Dužina pod pokožkou a mléko se po chvíli po poranění barví vínově červeně (u smrkového a borového ryzce zůstává mléko tmavě oranžové). Někteří autoři také udávají, že mléko je na rozdíl od pravého ryzce štiplavější.
Roste vzácně pod borovicemi na vápnité půdě. Najdeme jej i v městských parcích. Jeho vzácnost je dána asi především vazbou na borovice a vápnitou půdu (většina borů je u nás na kyselých, písčitých půdách).
Podobně jako ryzec borový a smrkový je jedlý a velmi chutný. Pro svou vzácnost je však lepší jej ponechat na místě. Druh je taktéž zařazen v Červeném seznamu hub.
Socha R, Hák J, Kovač J, Vít A. 2015. Ryzce v lese, v kuchyni a s léčivými účinky. Eminent, Praha.
Seřazení podle vláken | Seřadit podle času