O houbách

Diskuse a galerie

 

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Zobrazit celou diskusi

Žlutá varieta kačenky, 25.04.2016 08:27, Tori(m), (Houby)

Někdo tu myslím nedávno přidával zvlášť světle zbarvené kačenky, nemůžu to teď najít. Měla jsem pořád pocit, že už jsem o tom někde četla a až teď článek našla:
Existuje varieta Verpa bohemica var. pallida Pilát et Svrček, popsaná v České Mykologii 22(1) (odkaz, str.49 + 27 v PDF), samostatný článek s pěknými fotkami vyšel v Ascomycete.org 2(3) odkaz. Od běžné kačenky se liší zlatožlutou barvou, zvlášť výraznou začerstva, a trochu menším vzrůstem. Pilát se Svrčkem ne zcela správně píší o "albinotické" varietě, přesnější by bylo spíš "xanthoidní" (mající pouze žluté pigmenty), název "pallida" (bledá) taky není úplně výstižný.
Autoři franc. článku uvádějí, že u kačenek se běžně píše o variabilitě co do celkové velikosti anebo tvaru kloboučku, ale barevná variabilita se moc nezmiňuje, spíš jen v rozsahu hnědá–bledě hnědá. Bledě okrové nebo narůžověle světle okrové plodnice (obr.4 tamtéž) považují za standardní kačenku v rámci její barevné variability. Zlatožlutá varieta se objevuje opakovaně na svém stanovišti, někdy rostou v blízkém okolí i běžně zbarvené kačenky, ale ne ze stejného podhoubí. Z toho důvodu jsou přesvědčeni, že jde skutečně o barevnou varietu (stabilně geneticky odlišnou), a nikoli jen momentální odchylku způsobenou vnějšími vlivy. Její rozšíření je oproti běžné kačence o dost menší, známá je z ojedinělých nálezů v ČR, Francii, Polsku.

Re: Žlutá varieta kačenky, 25.04.2016 15:56, Kraken(m), (Houby)

Tori, to jsem byl já. Na FB jsem jí z legrace pojmenoval aurea a teď koukám, že jsem nebyl daleko od pravdy.

Re: Žlutá varieta kačenky, 25.04.2016 15:56, Kraken(m), (Houby)

Re: Žlutá varieta kačenky, 25.04.2016 16:00, Kraken(m), (Houby)

Rostou každoročně na takovém malém plácku, v blízkosti rostou i k. náprstkové a opodál jsem našel i normální k. české.

Re: Re: Žlutá varieta kačenky, 25.04.2016 18:33, Tori(m), (Houby)

Parádní, to bude ona. Už jsi druhý, co na to reaguje. Kdybyste ji náhodou ještě někdo někde viděli, budu ráda, když se mi ozvete. Bylo by docela zajímavé zpracovat nějaký souhrn lokalit, jak moc je u nás vlastně rozšířená, jestli mají lokality něco společného (např. výrazněji zásadité podloží, než kolik vyžadují hnědé kačenky) apod.

Re: Re: Re: Žlutá varieta kačenky, 25.04.2016 20:06, Yohaness(m), (Houby)

Zajímavé... žluté taky občas vídám.


Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30