O houbách

Diskuse a galerie

 

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Zobrazit celou diskusi

Pokec o medvědím česneku, 03.03.2016 16:44, TondazKralup(m), (O přírodě)

Ahoj,někde dole v diskuzi padlo slovo o česneku.Blíží se doba sběru medvědího česneku,kdo by měl zájem (Forrest,Honzík a další zájemci)-klidně písněte mail.Já to vidím tak na začátek dubna.Rád bych na něj vyrazil společně se starými bardy a taky hodil řeč o houbách a tak vůbec.
Jezdím do oblasti Pístecký les.Problém je,že je tam chráněné území.Hlavně kvulivá bleduli jarní,ale je to taky jeden z mála původních lužních lesů.Je to tam dobré i pro nadšené fotografy přírody.
Od domorodců mám takovou mapku,kam se může volně a kam už by se nemělo.Dodnes nevím jak je to s tím sběrem česneku medvědího.Ve vyhlášce je jasně dané že se zakazuje sběr rostlin,živočichů atd. s výjimkou lesních plodů.Nevím jestli lze medvědí česnek považovat za lesní plody?No jezdí tam hodně lidí,jsou tam obrovské plantáže.Někteří se tam chovají tedy hrozně.Taky ze sebe nedělám žádného svatouška a asi taky někdy vlezu kam bych neměl,ale alespoň se snažím chovat šetrně k přírodě a trochu přemýšlet o svém chování,jako každý normální člověk,který má rád přírodu.
Nejhorší je že nejvíc jsou alergičtí na vstup do rezervace ti,kteří ji nejvíce ničí.Třeba borci,kteří tam v "zájmu ochrany a v souladu se zákonem" těží dřevo těžkou technikou a rozjezdí tam hektar území na sračky.Potkal jsem se tam přímo s nějakým pracovníkem se životního prostředí a ten ani nic nenamítal,jen mne upozornil abych zbytečnš nešlapal po bledulích a nerozhrabával substrát.Česneku si mohu nasápat třeba nůši.No a ti těžaři,nebo kdo to vlastně byl by mne nejraději zastřelili,že prý tam nemám co dělat a atˇrychle vypadnu,nebo zavolaj policajty.A z toho by mě trefilo,kéž by se jim protáhly rypáky,jako na přiloženém fotu.

Re: Pokec o medvědím česneku, 03.03.2016 17:12, chorcheee(m), (O přírodě)

Krásné, copa je to za hmyz?

S česnekem ve chráněných maloploškách je to o lidech. Podle striktní litery zákona by se tam asi listy sbírat neměly (spadá to do poškozování organismů). Výslovně je povolen sběr lesních plodů a plodnic hub (kromě nejpřísnější kategorie ochrany - NPR a NPP, tam se nesmí chodit mimo oficiálně vyznačené cesty a sbírat cokoli).. Ale jasněže listy medvědího česneku lze benevolentněji považovat za lesní plody. Pokud to tam ale někdo plundruje, jsem pro mu napařit pokutu podle toho přísnějšího znění zákona...

Re: Re: Pokec o medvědím česneku, 03.03.2016 17:45, TondazKralup(m), (O přírodě)

Jo pod to se podepíšu,prostě s rozumem-nevyrvu tam celou plochu,vezmu sem tam trochu a nechovám se jako stádo hrochů Nevím co mě to popadlo-to je první rým co jsem vživotě stvořil.
Jo a toho nosatce neumím určit.Potkávám ho v mladých doubravách.Měří asi tak cenťák.Určitě je tady nějaký broučkař a snad ho určí.

Re: Re: Re: Pokec o medvědím česneku, 03.03.2016 18:17, Yohaness(m), (O přírodě)

Brouk je nosatec z rodu Curculio, přesněji to z této fotky nepůjde, je jich u nás asi dvanáct dost podobných druhů.

Re: Re: Pokec o medvědím česneku, 03.03.2016 18:53, Joska(m), (O přírodě)

Kterýho zákona? Česnekovýho, nebo rovnou toho medvědího?

Re: Pokec o medvědím česneku, 03.03.2016 17:28, Tori(m), (O přírodě)

U nás to je v Pomoraví okolo Hynkova vyřešené tak, že je tam sice maloplošná PR, ale jelikož je lokalita česneku (+ všelijakých chráněných kytek) těsně vedle cyklostezky, dali tam velkou ceduli s fotkami těch kytek a upozorněním, ať lidi bagrujou česnek s ohledem na okolí. Jestli to pomáhá, netuším, chodím na něj jinam. Resp. spíš ho sbíráme náhodně při turist.výletech.

Jinak zajímalo by mě, co by ti těžaři říkali, kdybyste policajty zavolal sám a začalo se zjišťovat, k čemu přesně mají povolení a na kolik kubíků. :D

Re: Re: Pokec o medvědím česneku, 03.03.2016 17:38, TondazKralup(m), (O přírodě)

No určitě to mají nějak právně ošetřené,ale jistě v tom je nějaký podvod,korupce,nebo něco podobného.Prostě ruka ruku myje,ale do toho normální člověk nevidí a těžko něco dokazovat.

Re: Re: Re: Pokec o medvědím česneku, 03.03.2016 17:42, chorcheee(m), (O přírodě)

Přesně tak, normální člověk často tuší, že jde o levárnu. Přesto do toho nebude rýpat, anžto ví, že ti těžaři se kryjí a navíc mají o kauze většinou víc informací, než ten náhodný kolemjdoucí...

Re: Re: Re: Re: Pokec o medvědím česneku, 03.03.2016 18:15, Zdeno(m), (O přírodě)

I Zdeno rád nabídne úrodné lokality, které nejsou nijak chráněné a ary česnekové zeleně nezničitelné...Už vylézají, kulminace bude někdy v dubnu, aktuální informace online...Nefrekventované, skvěle přístupné, setkání bonusem...

Re: Pokec o medvědím česneku, 03.03.2016 21:16, Forrest Run(m), (O přírodě)

Zdar Tóny!
Vím o méně problémovém místě o dost blíž Kralupám, kde je už teď dorůstá medvěd do "jateční" velikosti...minimálně o 2 týdny dřív než na Pístech, kde jsou teď navíc ochranáři poněkud paranoidní kvůlivá dloubačům cibulí bledulek, a tudíž tam s nima obvykle není rozumná řeč.
To samý je na Úporu, kde je místama medvěda taky dost, se sněženkama.
Napiš mi na mail nebo SZ.

Kdyby to začátkem tejdne nezapadlo sněhem, netrmáceli bysme se na břeclavsko-na druhou stranu, moc rádi jsme s Kájinkou viděli Osaďáka, to je stejně jako Vlčák, Kryšot, Honzík, Zdeno, Johaness , Basseťák ,etc.....DOBROUN OD SRDCE
Přejeme brzké vyzdravení, Kamarýde!

Neveřili byste, kolik stovek kiláků jsem seběhal za posledních cca 5 let v Polabí i Povltaví, abych našel ty nejčasnější lokality.
Pokud by to někoho zajímalo, zde jsou fšeobecný indicie na časnýho medvěda: Blízkost řeky(řeka funguje coby výměník tepla, v tomto případě ohřívač), bonitní půda-čím úrodnější, tím česnek vyráží dřív, je mohutnější, a o to déle na lokalitě vytrvává, než se zatáhne.
Stabilní hladina spodní vody.
Slunce a listovej opad(dub, jasan).
Pochopitelně mu sluníčko a ta správná vrstva opadu(cca 5-15cm) pomůže. Silnější vrstva opadu mu brání v asimilaci, slabší ho zase nechrání před jarníma mrazejkama a často to to šlehne tak, že musí vyrazit znovu.
V neposlední řadě je nejčasnější a zároveň i největší medvěd v bezprostředním okolí slovanskejch hradišť a Keltskejch oppid-vypadá to, že si ho jak Kelti, tak Slávisti;) cíleně pěstovali a "šlechtili".

Re: Re: Pokec o medvědím česneku, 03.03.2016 22:01, TondazKralup(m), (O přírodě)

Jasně až budeš plánovat nějakou výpravu tady poblíž,tak dej vědět,tedy pokud budeš chtít..Vím taky o více místech,jenže je to Fšechno po proudu od Spolany a přece jen o tý chemii vím své. A byvá to dost často zaplavený i s tou Spolanou.

Re: Re: Re: Pokec o medvědím česneku, 04.03.2016 08:46, Forrest Run(m), (O přírodě)

Co Tě nezabije, to Tě posílí!

Re: Re: Pokec o medvědím česneku, 04.03.2016 15:54, karelzbrd(m), (O přírodě)

listovej opad: u nás roste v bučinách

Re: Pokec o medvědím česneku, 03.03.2016 16:46, TondazKralup(m), (O přírodě)

Přidám pár foteček s té oblasti.Hafo česneku.

Re: Re: Pokec o medvědím česneku, 03.03.2016 18:25, Fanda, (O přírodě)

Fakt hafo, tolik česneku Fanda nikdy neviděl.

Re: Pokec o medvědím česneku, 03.03.2016 16:46, TondazKralup(m), (O přírodě)

Hafo bledulí.

Re: Re: Pokec o medvědím česneku, 05.03.2016 09:09, X68jk, (O přírodě)

Úžasné!!!Já si je kupuji,sadím a každej rok mi je někdo ukradne!

Re: Pokec o medvědím česneku, 03.03.2016 16:48, TondazKralup(m), (O přírodě)

Dymnivka-té jsou tam rovněž hektarové koberce.

Re: Pokec o medvědím česneku, 03.03.2016 16:49, TondazKralup(m), (O přírodě)

Odkvétající bledule.

Re: Re: Pokec o medvědím česneku, 03.03.2016 18:44, Patrik(m), (O přírodě)

U mě jsou jen ty hafa dymnivek, hezky to u vás kvete ... taky konečně s radostí oznamuju, že nám na zahradě začínají kvést sněženky...Holt, jaro je tu

Re: Re: Re: Pokec o medvědím česneku, 03.03.2016 19:25, TondazKralup(m), (O přírodě)

Tady se omlouvám za mystifikaci. Zapomněl jsem dodat, že ty fotky jsou loňska, někdy v květnu. Jinak sníh tady už není, ale v této době ten česnek bude ještě moc malej.

Re: Pokec o medvědím česneku, 03.03.2016 18:01, osada(m), (O přírodě)

U nás sníh není, tak Forestidlo s Jardou, dneska i Kájinkou jezdí k nám.Pokecáme, nařežeme, česnek je nezničitelnej, cibulka zůstane na místě a třeba na Kolbách jsou obrovský plantáže.

Re: Re: Pokec o medvědím česneku, 03.03.2016 20:42, Forrest Run(m), (O přírodě)

Ještě jednou moc děkujeme, Draku!:-)


Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30