O houbách

Diskuse a galerie

 

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Zobrazit celou diskusi

Patriku, do Atlasu prosím bez hrubek :)., 28.02.2016 16:06, chorcheee(m), (O přírodě)

Kolegové,

tak doufám, že mne nyní nebudete mít ještě více neradi, skrze mou intervenci ohledně povýšení "kluků". Patrik do Atlasu určitě naseká spoustu hrubek...no co, no. Aleš třeba půjde po něm a opraví to. "Ten umí to a ten zas ono" .

Re: Patriku, do Atlasu prosím bez hrubek :)., 28.02.2016 17:41, Patrik(m), (O přírodě)

Já vlastně na doplňování popisů moc času nemám, ale kdyby se toho Aleš ujal, může tam doplnit popisy u různých druhů hub, spousta jich tam ještě chybí. A potom, co je to za atlas bez popisů a informací o ekologii. A máš pravdu, min. o jedné vím, ale nevěděl jsem, které i tam patří, nakonec jsem tam dal to špatné ...ale věřím, že sem tam to někdo opraví, zas takové kvanta druhů tam přidávat nebudu

Re: Re: Patriku, do Atlasu prosím bez hrubek :)., 28.02.2016 17:42, Patrik(m), (O přírodě)

Jinak hezká Hemitrichia clavata, už to alespoň nefotíš bleskem a podívej, jak ty fotky vypadají

Re: Re: Re: Patriku, do Atlasu prosím bez hrubek :)., 28.02.2016 19:51, Forrest Run(m), (O přírodě)

Páťo, ještě jednou Tě slušně poprosím a pak už budu mnohem méně slušnej a vynadám Ti do Cypů!
Pokud má houba, rostlinka či živáček český jméno, prosím, raději použij to.
Copak se Ti na jménu Vlasenka kyjovitá nelíbí? Tenhle krásnej a příznačnej název navíc přesně vystihuje oba hlavní znaky týhle fešný hlenky!

Re: Re: Re: Re: Patriku, do Atlasu prosím bez hrubek :)., 28.02.2016 20:34, Patrik(m), (O přírodě)

Nějak si pamatuju spíš ta latinská jména, navíc jeden člověk mi jednou řekl, že "české názvy jsou na hovno". Jo a pokud vím, české druhové a rodové jméno se píše na začátku s malým písmenem, pokud nestojí na začátku věty...příště budu raději googlit, abych se vyhnul těm cypům (což je v překladu vlastně mužský pohlavní orgán)

Re: Re: Re: Re: Re: Patriku, do Atlasu prosím bez hrubek :)., 29.02.2016 11:31, Forrest Run(m), (O přírodě)

Ehm, původně je to bylo označení hornického učně, přeneseně Neschopy rozumu mdlého!
Kikot je až asi pátý význam, nicméně, vybral sis sám, Chachare!
Definice zde:
CYP ve Wikislovníku

A ano, máš pravdu česká rodová a druhová jména se píšou malejma písmenama, pevně doufám, že od teď budeš obdobně důslednej i vůči svému psanému projevu, děkuji předem!

Jak už jsem Ti psal několikrát psal, ze zbytečným používáním latiny(tam, kde existuje elegantní českej ekvivalent), se maličko povyšuješ.
Většina lidí, co sem chodí, preferuje mateřštinu a já bych byl rád, kdyby pro ně stránky zůstaly "uživatelsky přívětivé".
A jak už jsem se Ti taky zmiňoval, i ti nejvzdělanější "profi" mykologové(Vladimír Antonín, profesor Ivan Jablonský nebo profesor Radomír Socha,...) při komunikaci s náma, mírně pokročilejma, nám prokazují tu zdvořilost, že mluví česky!
Přece nechceš bejt za sociopatickýho nerda ála Martin Kříž nebo Petr Nouzovský, alias Peten, se kterejma se už nikdo normální dávno nebaví.
A ať Tě tu pořád jen nebuzeruju, děláš mi radost svejma pokrokama, stejně tak Aleš Jirsa, máte oba můj obdiv, jak tvrdě na sobě makáte, Šikulíni!

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Patriku, do Atlasu prosím bez hrubek :)., 29.02.2016 11:59, Hanýžka(m), (O přírodě)

Ahoj Forreste, nemyslím si, že by se Patrik povyšoval(doufám). Osobně mi přijde jako správné psát česká jména u známých hub (lupenaté, hřibovité) a jako málo užitečné psát česká jména u hub málo známých a málo v ČR řešených (různé mrňky málem mikroskopické nebo vzácnější)povlaky. Byla jsem ráda, že se tu mluví česky i latinsky a nikdo mě za neznalost určitého jména v češtině a lenost si to najít nekárá (k občasné lenosti se sebekriticky přiznávám). Co se týká Vladimíra, zrovna jím bych se neoháněla. Když se ho zeptám, jak se houba jmenuje česky, často neví - samozřejmě zná jména hub potřebná v poradně, ale u kortíků a málo známých askoušků je to jiné, to vím z mnoha terénů i určovaček. Tak se moc přimlouvám za svobodu jazyka. Není to povýšenost, ale používaná literatura, která nás nutí mluvit jednou česky a jindy latinsky. Ty jsi ale šéf stránek...

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Patriku, do Atlasu prosím bez hrubek :)., 29.02.2016 15:11, Forrest Run(m), (O přírodě)

Zdar jak sviň, Hanýžko!
Jako šéf stránek se opravdu necítím, jsem jen(spolu)zakladatel a jsem rád, že to tu plyne a stránky jsou zvelebovány v duchu Kolektivní Inteligence s respektem odlišnejm názorům ostatních spíš než v duchu Seveokorejskýho/Napoleonskýho syndromu "Oko Ješity" Robiho a na druhý straně tu nevládne bezuzdná anarchie nahouby.cz se fšema jejíma negativníma důsledkama!
A tož to je jasné, že tu Páťa nemachruje úmyslně, jen jsem vyjádřil svůj názor, že to tak může někomu(třeba i mně) připadat. Shodneme se spolu i na názvech hub, jak už jsem výš Páťovi navrhoval, kde to půjde, nechť používá češtinu, pokud by to nešlo nebo existujou synonymní názvy, který by mohly mást, ať si spánembohem použije latinu...nemám ani problém s tím, když pro úplnost uvede latinskej název do závorky za českým jménem.
V rámci propagace těchto stránek rozdáváme na farmářských trzích ročně tisíce vizitek s odkazem na tenhle web a obávám se, že pokud by nově příchozí narazil na příliš vysokou koncentraci latiny, že by ho to mohlo vylekat, a prchul by, takže to ode mě není tak úplně samoúčelná pruda!
To samý platí s vyhledávačema....díky SEO šikovnosti admina Romči jsme se protlačili sakra dopředu a opět nám to sem háže lidi, co jsou úplný houbařský začátečníci.

Re: Patriku, do Atlasu prosím bez hrubek :)., 28.02.2016 19:44, Forrest Run(m), (O přírodě)


Fšem novým moderátorům:srdečně gratuluju k povýšení, Ogaři!

To Chorcheee:
Jirko, s tímhle tu nikdo mít problém nebude, spíš si tu docela ZBYTEČNĚ děláš nepřátele svejma grafomanskejma úletama...hele, beru, jsi extrovert, ale někdy Ti to ulítne až k naprostýmu narcisistnímu exhibicionismu.
Samochvála smrdí, postarej se o to, aby Tě pochválili jiný!
Osobně mi to dost vadí a nejsem zdaleka sám...značnýmu procentu lidí, co choděj na tyhle stránky, a se kterejma jsem v kontaktu,, to dost zvedá tlak....hájím Tě, že jsem se s Tebou setkal osobně a že jsi sice trochu Mimoň, ale jinak celkem v pohodě, že jen musíš výrazněji zapojit svoji emocionální inteligenci a empatii!;)
Omlouvám se, že Ti tu píšu takhle bez obalu, uvědom si, prosím, jakej nedobrej dojem to musí udělat na nově příchozí...místo fotek a povídání o houbách a přírodě a focení narazej na tapetování Tvejch pocitů....takže bych Tě pro příště zdvořile poprosil, polepči se, nasaď maličko autocenzury(nebo spíš jen trošku zdravýho selskýho rozumu) a něco si raději nech na FB.
Děkuju.

Re: Re: Patriku, do Atlasu prosím bez hrubek :)., 28.02.2016 20:36, chorcheee(m), (O přírodě)

Já už tady moc nepíšu, co máš Forresťáku konkrétně na mysli? Jazykový koutek? .

Re: Re: Re: Patriku, do Atlasu prosím bez hrubek :)., 29.02.2016 10:28, Forrest Run(m), (O přírodě)

Ne, ne, tam jsem byl s Tebou zajedno, beru to, že Páťa je holt maličko dysgrafik...na druhou stranu už jsou třeba takový automatický opravy textu....takže by Páťulovi stačilo sledovat červeně podtržený slůvka, opravovat je, a zbytečně by tím neprovokoval Chozého a další, žeáááno?

Zpět k Tobě, Jiříku...jsem rád, že k tomu přistupuješ konstruktivně a neurazil ses....příležitostně proběhnu historii diskuze a nahodím Ti nejkřiklavější případy, O.K.?


Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30