O houbách

Diskuse a galerie

 

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Zobrazit celou diskusi

Plstnatěnka (Velutarina), 04.01.2016 16:07, Tori(m), (Houby)

Našla jsem na Nový rok už podruhé tuhle pidihoubu, tak ji tu pro inspiraci vyvěsím, kdybyste neměli po čem v lese koukat. :-)

Je to Velutarina rufoolivacea (plstnatěnka rezavě olivová), podle literatury nejčastěji roste v nadm. výšce do 800 m na suchých větvičkách ostružin, svídy a růží (jak na zemi ležících, tak ještě přirostlých ke kmeni), nicméně dá se najít i na větvičkách mnoha jiných listnatých i jehličnatých stromů a keřů, v případě jehličnanů i na jehličí nebo šiškách. Našla jsem ji zatím jen na šiškách modřínu ve mestě/vesnici, v obou případech náhodně. Plodničky jsou nejdřív světle hnědé a kulovité, pak se začnou otevírat (viz výřez) a rozbalovat do šířky (následující foto) až jsou docela ploché. Velikost zralých plodnic je 1-3 mm, hymenium je začerstva olivově žlutohnědé, postupně tmavne do tmavohněda. Vnější strana bělavá až světle hnědá, vypadá plstnatě až otrubičnatě (sice se uvádí, že tam jsou chlupy hustě pokryté krystaly, ale to je pořádně vidět jen pod mikroskopem).

Podle makroznaků se dá tento rod (myslím si) dobře poznat, připomíná miniaturní kornici svazčitou. U nás rostou asi 1-2 další druhy, rozliší se mikroskopicky, tenhle je z nich nejběžnější. Rozšíření neznám, možná bude jen přehlížená.

Re: Plstnatěnka (Velutarina), 04.01.2016 16:07, Tori(m), (Houby)

Re: Re: Plstnatěnka (Velutarina), 04.01.2016 17:37, Honzík(m), (Houby)

...no,a zase jsem o něco chytřejší

Re: Re: Re: Plstnatěnka (Velutarina), 04.01.2016 18:56, Patrik(m), (Houby)

Možná bude jen přehlížená, nicméně, já na takových substrátech moc nehledám. Na šípkovorůžových klacíkách jsem objevil prozatím jen Mollisia cf. rosea (ještě to není mikro potvrzené). O tomto druhu už jsem četl na nahuby.sk, ale bohužel tam bývají chabé informace o ekologii, která je právě pro ty, kteří ji chcou hledat nejpodstatnější. Takže díky. Až tu nebude sníh a -10, tak to můžu jít zkusit.

Re: Re: Re: Re: Plstnatěnka (Velutarina), 04.01.2016 18:58, Patrik(m), (Houby)

Jo, ještě jsem se tu chtěl pochlubit tou Mollisia cf. rosae.

Re: Re: Re: Re: Plstnatěnka (Velutarina), 04.01.2016 19:10, Tori(m), (Houby)

Mollisia pěkná, jedna z těch několika málo, které se dobře určují i z exsikátu. Našla jsem ji v takovémhle prostředí: 1. vysekané a rozkladu ponechané šípkové křoví na výslunném břehu řeky, 2. zastíněné místo pod náletovými trnkami ve vápencovém lomu.

Re: Re: Re: Re: Re: Plstnatěnka (Velutarina), 04.01.2016 19:24, alesjirsa(m), (Houby)

Mám dotaz: Je rod Mollisia snadněji určitelný než rod Tapesia ?

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Plstnatěnka (Velutarina), 04.01.2016 19:32, Patrik(m), (Houby)

Tori: já to našel asi 20 m za dědinou na kraji polní cesty, kde je několik šípkových keřů pod ptačí třešní a spousta šípkového dřeva, avšak po celý zbytek roku je tam furt sucho kvůli větru.
Aleš: To zatím nevím, protože tyto rody jsem ještě neřešil, ale myslím, že by měli být synonymizovány, protože i na molekulární úrovni je hranice mezi oběma rody neostrá.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Plstnatěnka (Velutarina), 04.01.2016 19:41, Tori(m), (Houby)

I podle Gmindera, který se tím rodem dost zabývá, jsou Mollisia a Tapesia (resp. jejich typové druhy) kongenerické, viz článek (odkaz .pdf), spíš je problém s odlišením např. od rodu Pyrenopeziza.

Re: Re: Plstnatěnka (Velutarina), 06.01.2016 09:03, Hanýžka(m), (Houby)

Zajímavá houbička, kouknu se po ní.


Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30