O houbách

Diskuse a galerie

 

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Zobrazit celou diskusi

Ornamentika pro Aleše, 01.11.2015 22:56, Tori(m), (O fotografování)

Že sis dal práci s kvízem, tak jsem si konečně udělala čas na nějakou ukázku ornamentiky. ;) Beru to po řadách odshora, fotky ve vodě jsou (cca) v rovině středu výtrusu, fotky v LACB jsou v rovině o kousek pod horním povrchem výtrusu.

1. Tarzetta catinus (zvonkovka žlutavá) - hladké výtrusy. Je vidět, že linie tvořená povrchem výtrusu je všude stejnoměrně silná.

2. Scutellinia agg. scutellata (kosmatka z okruhu k. štítovité) - drobně bradavčitá ornamentika. Na fotce ve vodě je vidět, že ta "čára" je trochu nerovnoměrná, jako bych kreslila kaňkující fixou. To ukazuje na hodně nízkou ornamentiku (cca okolo 0,5-0,8 μ), v LACB jsou vidět pravidelné, občas propojené bradavičky. Bez obarvení by nebylo úplně jasné, jakou podobu ta ornamentika má, jestli jsou bradavičky samostatné nebo ne, pravidelně tvarované nebo ne.

3. Peziza limnaea (řasnatka mokřadní) - tady už je ornamentika vyšší, takže je i ve vodě (hlavně na pólech) vidět nějaké půlkulaté tvary. Jsou borci, kteří i z fotky ve vodě (zaostřené trochu nad střed výtrusu) rozeznají tvar ornamentiky. Já to bez obarvení neumím. V LACB je pak vidět nejdřív nedovyvinutou ornamentiku (samostatné bradavičky), které se postupně protahují a propojují do zakroucených hřbetů (předposlední fotka je cca finální podoba ornamentiky). Vedlejší efekt výraznější ornamentiky je, že to trochu komplikuje měření - když chceš měřit rozměry bez ornamentiky (což je preferovaný způsob), nezbývá občas než jen tipovat, kde končí stěna výtrusu a začíná ornamentika, hlavně u výtrusů s hrubou ornamentikou (např. Aleuria/Melastiza).

Re: Ornamentika pro Aleše, 02.11.2015 18:48, alesjirsa(m), (O fotografování)

Já se přiznám, že doteď jsem žil v domnění, že ornamentika výtrusů (tedy bradavčitost a já nevím, co všechno kromě hladkosti tam ještě patří) je to, co je uvnitř výtrusu, nikoli na povrchu. Takže děkuji za poučení.

Re: Re: Ornamentika pro Aleše, 02.11.2015 19:08, Patrik(m), (O fotografování)

Zajímavé, ale nejlépe jde vidět ornamentika na fotce z SEM (dal bych fotku, ale ještě jsem neměl čas zajít za tím panem Matýskem, co mě přes SEM mikroskopoval hovníka a kosmatku

Re: Re: Re: Ornamentika pro Aleše, 02.11.2015 21:55, Tori(m), (O fotografování)

Dobrý, tak až budu mít zbytečných x mega na SEM (a vedlejší byt, kam ho i s dalším příslušenstvím umístím), tak budu třeba dávat i takový fotky. Ale zatím to musíte přežít s těmahle, mikrák + nástavec + zrcadlovka.

Re: Re: Re: Re: Ornamentika pro Aleše, 03.11.2015 18:50, Patrik(m), (O fotografování)

Ale, dyť to je dobré, já třeba ještě ani mikroskop nemám, takže si vlastně oproti mě ve výhodě


Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30