O houbách

Diskuse a galerie

 

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Zobrazit celou diskusi

O houbách a Rómech, 12.10.2015 21:58, chorcheee(m), (O přírodě)

Dobrý večer,

tak tady je slíbená reportáž z výletu (tedy její první část ):

Léto je pryč, podzim nejspíše přeskočíme a zima ještě nezačla. Rekrodní ranní mrazy na Kvildě nějak neumíme do října zařadit . Přestože nečekaný příchod změny počasí jsem v sobotu ještě netušil, přesto jsem se rozhodl udělat si letos zřejmě poslední větší mykovýlet. Motorku mám naštěstí rozbitou, jel jsem tedy autem. „Naštěstí“ brzy pochopíte . Děčínský Sněžník mi připadl dosti exotický, vzdálený, zalesněný, neznámý a hlavně tam podle www.Intersucho.cz je už minimálně měsíc půda vlhká. Zvěsti o tamním enormním růstu hub s těmito popisy krásně rezonují. Nevěděl jsem, že houbových zážitků bude nakonec méně než těch sociálních. Přesto si dovoluji se o všechny – houbové i nehoubové – podělit. Věřím, že je to tak moc krásně ze života, že mi odpustíte délku i „drobný“ offtopic .

[Na Děčínském Sněžníku je spousta bříz a na nich václavek, snad obecných.]

Re: O houbách a Rómech, 12.10.2015 21:58, chorcheee(m), (O přírodě)

Zakládám si na svobodě a tak moc neplánuji. Považuji se v některých věcech za neskutečné dítě štěstěny (a v některých zase ne), takže jsem samozřejmě jel, jako obvykle, na blind bez zajištěného ubytování. V tento čas bude přec všude pusto prázdno.
Do obce Sněžník jsem dorazil asi před 21. hodinou. Hraniční bouda (325,- za noc) hlásí plno. Další sněžnické hotely mi už od pohledu přišly drahé (a většinou mrtvé a potemnělé). V Jílovém nic nenacházím. Po deváté se vracím do Děčína. Na první penzion mne navedla paní z benzinky. Recepční mi potvrdila, že se u nich opravdu dá ubytovat, vysvětlila kolik to stojí za osobu, za dvě osoby…a až asi po dvouminutovém rozhovoru přidala, že se mám ale předem objednat, protože kupříkladu dnes mají plno. S úsměvem jsem ji oznámil, že otázku, zda se u nich dá ubytovat jsem myslal „dnes“. S lidma (a doufám, že i se mnou ) je psina.

[Nadělení hnojníků...]

Re: O houbách a Rómech, 12.10.2015 21:58, chorcheee(m), (O přírodě)

Dál v Děčíně na mne vykoukl Hostel s příslibem „nejlevnější ubytování v Děčíně“. Pán na telefonu mi musel opět oznámit stejnou nepříjemnou zprávu – plno. Poslal mne do dalšího hostelu u nádraží ČD. Tam se scénář opakoval s asi dvěma změnama: 1/ o kouli u dveří, která těsně míjela druhé křídlo dveří jsem si zranil prst a 2/ nad dveřma jim svítil nápis „volno“, tak jsem se paní na recepci (vypadala přesně tak, jak si představuji že vypadá „bordelmamá“) jsem se zeptal, zda ten nápis nad dveřma „volno“ tam mají na hovno. Na to nějak nedokázala reagovat, ale doporučila mi ještě jeden hostel, nedaleko, kde by na recepci měly(i) být do 22 hodin. Ve skutečnosti měli do 21, recepce byla zavřena a na dveřích nápis „recepce 16-21 hod“. Po té jsem hledání vzdal.

[...podle šupinek na vrchu klobouku třeba Romagnesiho, ale to už asi dost pábím ]

Re: O houbách a Rómech, 12.10.2015 21:58, chorcheee(m), (O přírodě)

Dobrodružství začínalo. Žijeme krátce a jen nové a řeřavé situace a emoce v paměti zůstanou… Vyrazil jsem do nočního Děčína. To město mne uchvátilo. Architektura, kontrasty světelné i sociální, ještě nepomrzlé durmany před nějakým restaurantem, spousta střípků mi jitřila smysly a vracela naději, že ještě nejsem starej páprda, že ještě se umím radovat a chtít nevědět, co bude. Po chvíli chození jsem zapadl na pivko, pak jsem se zase šel někam podívat, až jsem zabloudil na hlavní nádraží. I ten „drážní kolorit“ stají zato spatřit. Mladý ušatý rómský kluk si tam pro sebe před světelnou tabulí mumlal něco ve smyslu, že to je v pytli. Rád na takové situace reaguji a říkám „no jo, nic už nejede, co?“. Prohodili jsme pár slov, vytáhl ze mne cigaretu a šel jsem se zase procházet a poznat další noční podnik. Ani tento mne však neuchvátil, i když servírka byla celkem milá, žádné osudové setkání (ve které bych rád věřil) se nekonalo. Vyrazil jsem tedy naposledy do města s tím, že pak si půjdu lehnout do auta.

[Ještě jednou václavky, tentokrát se šťavelem.]

Re: Re: O houbách a Rómech, 12.10.2015 22:05, chorcheee(m), (O přírodě)

Re: O houbách a Rómech, 12.10.2015 21:58, chorcheee(m), (O přírodě)

Je krátce po půlnoci, když potkávám svého starého mladého známého, Róma Martina (jehož jméno se dovídám zanedlouho). Vítá mne, jdouc mi v ústrety slovy „My na sebe máme nějaké štěstí“. Chová se velmi způsobně a kultivovaně, nabízím mu další cigaretu, on mi vypráví jak mu ujel vlak, protože se vykecával s „osudovou kamarádkou“, která ho přesvědčila, aby dokončil učňák, on ho dokončil, a které je tedy za tento výdobytek vděčný (mezi Rómy je vyučení na automechanika docela slušný standard). Nabízí mi tykání, zatímco on mne oslovuje „pane Jiří“. Svěřuji mu tedy svůj příběh s dnešním bezdomovectvím. Popisuje mi hotel na druhé straně Labe, kde když potřebuje s přítelkyní (tuším, že říkal „s nějakou přítelkyní“, čímž se chtěl asi pochlubit svou sexuální úspěšností) přespat, stojí to 200,- na osobu (400 za dvoulůžkový pokoj).

[Na pařízku vedle helmovek tuhonohých (Mycena galericulata) byly tyto drobné houbičky. Největší klobouček asi 8 - 10mm]

Re: O houbách a Rómech, 12.10.2015 21:58, chorcheee(m), (O přírodě)

Říkal jsem, že už to asi nemá cenu, že půjdu do auta, ale že to můžu ještě zkusit. Protože před tím hovořil o tom, že jde tím směrem, říkal jsem, že jestli chce, můžeme jít spolu. Byl dost překvapený a ptal se, jestli mi to nevadí jít po městě s Rómem. Říkal jsem, že nevadí a myslím, že nevadilo. Po cestě jsme brzy potkali nějaké nabušence, kteří měli kecy, ale mumlali si je jen pro sebe. Když jsme je minuli, Martin se svěřil, že už se viděl jak (zas) dostane na hubu. Když mi vyprávěl další své životní peripetie, použil slovní obrat „Poučen z předchozích nezdarů“ a já začal hned notovat „Poučen z přechozích nezdarů, vymyslel elektrickou kytaru, Rock-and-roll byl zrovna narozený dítě“. Martin hned reagoval: „Znáte, jo? To je Olympic ne?“ Já jsem se musel zamyslet, ale pak jsem odtušil, „no já myslím, že to je Žlutý pes“. A Martin „aha“ a hned pokračoval, „ale Olympik mám také rád“. Tam zpívá Janda, že…Dalibor?“ Tady už jsem přemýšlet skoro nemusel a se smíchem říkám, „No Janda jo, ale ten druhej. Prostě chytrej i hloupej kluk zároveň to byl. Ale hlavně na Róma s nečekaně dobrou sociální inteligencí, která – jak jsem brzy poznal - hraničila až s vyčůraností….

[Vespod měly pěknou pavučinku. Žeby pavučinec??]

Re: O houbách a Rómech, 12.10.2015 21:58, chorcheee(m), (O přírodě)

…No a já jsem právě vymyslel ďábelský plán. Nejsem beletrista, ale dovolím si vás přesto nechat napnuté jak to dopadne a dopíši zítra. Ještě musím upravit a přiložit fotografie (hub) a kdybych chtěl dnes příběh mé anabáze dotáhnout do konce, byl bych zítra na ranní nevyspaný. Tak dobrou noc a snad nevadí, že to není moc o houbách (ale nakonec trošku bude).

[Tatáž...]

Re: Re: O houbách a Rómech, 13.10.2015 13:57, Hanýžka(m), (O přírodě)

Hezký příběh, Chorchee. Róm potřeboval také někde přespat, nabízejí se tedy 2 možnosti - buď se přifařil k tobě nebo tě naopak pozval ke svým známým a vytáhl z tebe nějaké slušnější peníze za nocleh.
S tou houbou nás jen zkoušíš, že? Připadá mi nepochopitelné, jak někdo tak chytrý může znát každý povlak a nevědět o houbě v ČR proslulé a oblíbené. Za trest dostaneš 3 smajlíky.

Re: Re: Re: O houbách a Rómech, 13.10.2015 15:24, chorcheee(m), (O přírodě)

Hani, díky za komenty. Ne, nezkoušel jsem vás. Že je to malá václavka mne fakt nenapadlo . Nepochopitelné to není. 1/ václavku samozřejmě znám (píši o ní i zde), ale v tomto mladém stadiu jsem ji nepoznal a 2/ hodně chytří lidé (jak o mne píšeš) bývají často rozporuplní. V něčem úžasní, v něčem tragičtí... .


Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30