O houbách

Diskuse a galerie

 

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Zobrazit celou diskusi

askouše, 05.10.2015 22:27, Tori(m), (Houby)

Minulý pátek se mi konečně poštěstilo najít tuhle potvoru: Ombrophila ianthina P.Karst. - plátenice fialová, z potoka nedaleko VVP Březina. Roste na staré smrkové šišce, ponořené zčásti v tekoucí čisté vodě. Kupodivu v březích potoka jsem žádné další askomycety (kosmatky apod.) neviděla, ovšem sbírali jsme zrovna houby na výstavu, takže ten průzkum nebyl úplně důkladný. Oranžové nebo červené diskomycety bych ale zahlédla i tak.

Re: askouše, 05.10.2015 22:27, Tori(m), (Houby)

Tahle je taky ze sběrové exkurse, tentokrát minulou středu v Litovel.Pomoraví. Apotecia průměru okolo 4 mm rostla v listnatém lese, ve vlhké části lesní cesty, ve vyjeté koleji mezi nízkým mechem. Plodnice byly oranžovější než okolní (zatím neurčené) druhy, takže jsem bez lupy tipovala nějakou žlutěnku, pod mikroskopem z toho ale vyšel úplně jiný rod:
Pravděpodobně je to mistička žlutočervená - Melastiza flavorubens (Rehm) Pfister et Korf. Oproti Moravcovu popisu měla o trochu větší šířku parafýz, délku chlupů a velikost buněk vnější stěny, ale jediný další druh rodu Melastiza s touto ornamentikou má výrazně širší výtrusy a větší rozměry ornamentiky (= důležitější znaky).
Jako obvykle jsem žádné aktuální údaje o rozšíření tohoto druhu v ČR/ČSSR nenašla, Moravec ji poprvé sbíral r.1966, v Červ. seznamu není, Antonín v Encyklopedii nepíše o rozšíření nic, podle dánského klíče z r.2001 se vyskytuje zřídka (ovšem lze-li to aplikovat na střední Evropu?).

Re: Re: askouše, 06.10.2015 17:01, alesjirsa(m), (Houby)

Moc pěkné. Měl bych pár amatérských dotazů: Co jsou parafýzy ? A používáš u všech askomycetů bavlníkovou modř ?

Re: Re: Re: askouše, 06.10.2015 17:58, Tori(m), (Houby)

Parafýzy jsou ta oranžová vlákna mezi vřecky. Můžou obsahovat uvnitř barevný pigment, jsou rovné nebo na konci různě zahnuté, vláknovité (filiform) nebo kopinaté (lanceolate) nebo jiného tvaru, na konci můžou mít stále stejnou šířku nebo se různě rozšiřují (kyjovitě - clavate, hlavatě - capitate, aj.), jsou jednoduché nebo se nahoře/dole rozvětvují, končí zároveň s vřecky nebo je u různou délku přesahují... Pokud bys někdy měřil na délku samostatné vypadlé/vytržené parafýzy u kosmatek, tak budou nejspíš delší než vřecka, protože rostou z větší hloubky (nevím, jestli to platí i u některých jiných rodů). Některé znaky jsou charakteristické pro celý rod, dá se podle toho orientovat.

LACB používám na barvení ornamentiky výtrusů (nejdřív změřím ve vodě jejich rozměry, pak přidám LACB). Dá se použít i na zvýraznění struktury excipula (tj. vnější stěny apotecia), ale je potřeba to obarvit před přiložením sklíčka, ta modrá se nevsákne moc do hloubky.

Re: Re: Re: Re: askouše, 06.10.2015 19:01, Patrik(m), (Houby)

Zkráceně řečeno, parafýzy jsou sterilní útvary nacházející se mezi vřecky, přítomné u askokarpů typu perithecia a apothecia (nejsem si jistý, ale myslím, že jsou aji u askokarpů podobného typu , např. u hysterothecia). Mezi vřecky bitunikátního a prototunikátního typu myslím nejsou. Ještě můžu dodat, že parafýzy jsou do jisté míry důležité aji při odstřelu askospor.

Re: Re: Re: askouše, 06.10.2015 18:54, Patrik(m), (Houby)

To je zajímavé, já jsem ještě žádného zástupce rodu Melastiza nenašel, takže asi zas tak běžné nejsou.

Re: askouše, 06.10.2015 11:00, Hanýžka(m), (Houby)

Moc zajímavé, Jirkovi Moravcovi klidně napiš, je rád, když se mladá generace zajímá o askouše.

Re: Re: askouše, 06.10.2015 13:30, Tori(m), (Houby)

Díky, zkusím. A tobě se taky nejspíš ozvu s jednou okrovou štítovkou. ;)


Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30