O houbách

Diskuse a galerie

 

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Zobrazit celou diskusi

Ryzec ostrý?, 21.09.2015 16:01, chorcheee(m), (Houby)

Kolegové, rád bych vás požádal o názor, našel jsem zajímavého ryzce (viz fotografie), byl pod smrčkem u pařezu, ale kolem je smíšený les na opuce i s buky. Mléko bílé, dosti palčivé. Později oxiduje do oranžovo-růžova. Dužina bílá, později se na řezu takto hezky oranžovorůžově zbarvila. Pach houby je takový syntetický (ale možná jsem si to trochu vsugeroval při čtení popisu pro ryzce ostrého (L. acris), který mne při nalezení houby hned napadl (Hagara ho má na fotografii přes půl strany, tak jsem si jeho existenci nějak zafixoval). Nyní zjišťuji, že by to mohl být i jiný, nejpravděpodobněji asi ryzec světlý (L. azonites). Proto bych rád znalce ryzců, např. Yohanesse rád poprosil o jejich názor. Omlouvám se za neupravené fotografie. Musím nyní někam jet a chtěl jsem to tu dát. Předem díky!

Re: Re: Re: Ryzec ostrý?, 21.09.2015 19:10, Yohaness(m), (Houby)

Tak ono to tu neškaredí, ale jsi tady poměrně aktivní již delší dobu, abys věděl, že na toto tady máme určovnu, že... No nic, to jen takové drobné porýpnutí a teď již k vážné práci.
Ryzců, co roní růžové či po chvíli růžové mléko roste u nás několik - L.acris, L.pterosporus, L.ruginosus, L.azonites a L.fuliginosus. Všichni tito jsou si habituelně velmi podobní, avšak pálivé mléko (jak uvádíš) má pouze acris, pterosporus a azonites. Přičemž acris pálí silně a po velmi krátké chvíli, pterosporus chutná svíravě a někdy silně pálí, azonites má mléko ze začátku nahořklé, po chvíli pálí, ale jen slabě. Vůně je u všech tří podobná, chemická, mě osobně připomíná nějakou barvu, pouze azonites tam má trochu ovocného odéru, jindy voní jako kyselina mravenčí. Biotop - acris roste pod buky, pterosporus pod buky, habry a duby, azonites pod duby. Jo a pterosporus má nažloutlou dužninu, tak pokud byla bílá, viděl bych to na acris nebo azonites. Rozdíl mezi těmito dvěma je v růžovění mléka, acris zrůžoví silně a kontrastně, azonites většinou jen lehce a po delší době.
Tak si vyber.

Re: Re: Re: Re: Ryzec ostrý?, 21.09.2015 19:33, chorcheee(m), (Houby)

Ale škaredí - tohle nejsou hezké fotky . Vím, sypu si popel na hlavu...chtěl jsem to tu rychle zviditelnit co nejvíce lidem (do určovny tolik asi nechodí). Ale jak říkám, smažu...

Právě mezi acris a azonites váhám. Ale mléko pálilo hned a silně. Krom toho takhle výrazně fialové barvy na zraněních jsem na fotografiích na netu u azonites neviděl. Takže si chci myslet, že to je acris - druh z Červeného seznamu (EN) .

Re: Re: Re: Re: Re: Ryzec ostrý?, 21.09.2015 21:54, Yohaness(m), (Houby)

Je to možné, správný acris má mléko po chvilce asi takové...
(foto z internetu)

Re: Re: Re: Ryzec ostrý?, 21.09.2015 19:34, alesjirsa(m), (Houby)

Ale jdi, je to o houbách ? Je ! ;)


Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30