O houbách

Diskuse a galerie

 

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Zobrazit celou diskusi

Nesměle, 08.09.2015 07:12, chorcheee(m), (O přírodě)

Kolegové, vy si určitě myslíte, že trucuji a proto tady nic nedávám . Ale já se nyní spíše kochám. Takové hezké fotečky jako Yohaness, Kryšot, Basset... nemám tak se toho tady snažím využít a trošku si ty hřiby nakoukat. Většinu jsem jich ještě ani nenašel. No a když nějaké najdu, tak je většinou zkonzumuji rychleji, než pořádně vyfotím (hlad je hlad ).

Snažím se fotit spíš nějaké experimenty - tady časosběrnou sekvenci modrání "hřiba od paní G." z poradny MK Choceň (dám jen finální abych to tu nezahltil). Voní hezky maggi, jak mi v poradně ukázali .

Re: Nesměle, 08.09.2015 07:12, chorcheee(m), (O přírodě)

A tady totéž u hřibu medotrpkého. Ten mi nechali, anžto by ho zahodili a tak jsem si doma mohl všimnout zajímavé věci. - Modrá byla pryč. Na čerstvém řezu se však opět rychle barví. Dělají to prosím všechny modrající hřiby, že se po čase na řezu odbarví, nebo by to mohl být charakteristický znak pro B. radikans či nějakou skupinu hřibů kolem něj? Díky.

Re: Re: Nesměle, 08.09.2015 07:44, Tori(m), (O přírodě)

Ještě jsem neviděla sušené hřibovité houby, které by měly jiné odstíny než bílé, šedé, žluté a hnědé. Určitě kováře i babky jsou za nějakou dobu zase špinavě žluté, i ta oranžová barva v bázi třeně u suchohřiba Engelova se během max. hodiny ztratí. Zřejmě jak dužina na vzduchu osychá. Anebo ta oxidace barviva pokračuje i za modrou barvu.

Re: Nesměle, 08.09.2015 07:22, chorcheee(m), (O přírodě)

Dovolil bych se ještě pochlubit videem svého povídání o fotosyntéze pro středoškoláky na Vedecké cukrárni v Bratislavě. Myslím, že to sem patří - je to o přírodě - a třeba to někoho obohatí.

Minule, když jsem tu dával ten rozhovor pro ČRo, někdo mi napsal, že skoro ničemu nerozuměl. To mne moc nepotěšilo, ale uznávám, že v tom rádiu se mi to moc nepovedlo.

Tady mám naopak pocit, že jsem až moc lidový a snažím se těm dětem vlichotit velkým zjednodušováním, nevědeckým vyjadřováním, vtípky, předváděním se... Přestože přednáška měla velký úspěch (jak mi potvrdili pořadatelé porovnávaje přednášky jiných hostů i jak jsem sám vycítil), když na sebe tak koukám, musím uznat, že se čímdál raději poslouchám . Prostě je ze mě čímdál větší narcissek .

Moc by mne zajímalo, jak to působí na Vás, zda vám to přijde tématicky zajímavé a srozumitelné. Samozřejmě jen pro ty, jenž mají čas (a nemusí samozřejmě koukat na celé - má to skoro 2 hodiny). Předem díky a příjemné sledování! Zde je odkaz:

odkaz

Re: Re: Nesměle, 08.09.2015 09:51, Honzík(m), (O přírodě)

...tak teda nesměle,nepřibral si?

Re: Re: Re: Nesměle, 08.09.2015 14:05, chorcheee(m), (O přírodě)

Že jo? Že jsem tam tlustý jako prase? . Já to také říkám. Ale snad jsem kousek zase už shodil (Přednáška byla tuším v květnu).

Re: Re: Re: Re: Nesměle, 08.09.2015 15:16, Patrik(m), (O přírodě)

Rozdíl tebe na fotce uživatele a tebe na videu je tak značný, že bych až řekl, že je to někdo inačí.
Není to pro středoškoláky moc jednoduché? Zdá se mě to tak spíše jako výklad pro ZŠ, ještě ke všemu je vidět, že ty děcka, co tam byly, asi neměli příliš nadčení k tomuto tématu, ale to je pro více jak 80% dnešní populace tohoto věku typické....

Re: Re: Re: Re: Re: Nesměle, 08.09.2015 15:26, Zdeno(m), (O přírodě)

Josko, nástup...

Re: Re: Re: Re: Re: Nesměle, 08.09.2015 15:29, Joska(m), (O přírodě)

A jaký asi je, Patriku, rozdíl mezi těmi děcky na přednášce a Tebou při psaní textu?

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nesměle, 08.09.2015 16:17, chorcheee(m), (O přírodě)

Myslím, Patriku, že moc jednoduché to nebylo. Tvrdím, že ty bys spoustu těch myšlenek a vazeb nedal dohromady i když třeba víš něco navíc. Jak jsem tam říkal, nepovažuji za cíl moderního vzdělávání učit se nazpaměť biochemické či jiné vzorce a schémata. Cílem snad má být naučit se logicky přemýšlet.

Jak víš, Tvoje SOČka se mi moc nelíbila právě proto, že mi tam ta logika někdy přišla vachrlatá. Naproti tomu tam bylo spoustu druhů, latinských jmen, znaků... Prostě jsi člověk zaměřený na detail a dát dohromady celek je pro Tebe obtížnější. A někdo to má zas opačně, takže Ti za to nijak nenadávám. Nobody is perfect. To je asi to nejdůležitější si uvědomit (a hlavně v čem mám mezery a jestli je chci nějak řešit a rozvíjet) a život je rázem krásný .

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nesměle, 08.09.2015 18:31, Patrik(m), (O přírodě)

Chorchee u mě správně odhalil špatné logické uvažování. Naučit se logicky přemýšlet, no to je teda věc. Zajímavé, to samé říkal aji náš učitel chemie, zajímavé však je, že mě to do teď nikdo nenaučil...Co se týká SOČky, tak tu bych moc neřešil, když se o ní někdo dozví v prosincu a v dubnu už to přednáší, je jasné, že z toho nic moc nebude (i když jsem v krajském kolu skončil 4. )...

Re: Re: Nesměle, 08.09.2015 16:51, Zdeno(m), (O přírodě)

No ten autoscreening Ti jde ze všeho nejlépe...Ale splňuješ základní podmínku. Není to nudné a jsi přesvědčivý...

Re: Re: Re: Nesměle, 08.09.2015 16:53, Zdeno(m), (O přírodě)

Ostatně heslo Publish or Perish má logiku, že...

Re: Re: Re: Re: Nesměle, 08.09.2015 17:22, chorcheee(m), (O přírodě)

Díky Zdeno. Ale všimnul jsem si dalšího nedostatku. Někdy věci zbytečně okecávám. Třeba tam na konci jak dlouze vysvětluji, že už dávno vím, že na konci přednášky odměňují nejlepší dotazy . Ta inflace slov (často na úkor skutečných informací) je mor moderní společnosti a mě, zdá se, se také nevyhýbá .

Re: Re: Re: Re: Re: Nesměle, 08.09.2015 20:08, vlk(m), (O přírodě)

...okecat se dá všechno...


Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30