O houbách

Diskuse a galerie

 

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Zobrazit celou diskusi

Florencie + Nedošínský háj, 15.07.2018 17:40, chorcheee(m), (O přírodě)

Dobré odpoledne,

já tušil, že se tu po návratu z víkendu nedočtu lichotivých věcí . Ale první houby...

Ve Florencii jsem z lipového pařezu s velkým úsilí odřezal tři drobná chorošata z vrchu připomínající síťkovec dubový. Tomu odpovídá i konzistence - velmi tuhá, však pružná korkovitá (bez nože bych ho asi od dřeva neodělil).

Re: Florencie + Nedošínský háj, 15.07.2018 17:40, chorcheee(m), (O přírodě)

Ze spodu ale vypadá jinak. Napadá mne jen Lenzites warnieri, ale ten by měl mít snad tmavší povrch klobouku a další odlišnosti. Co říkáš Aleši? Plánuji odnést doc. Vlasákovi, takže se pravdu určitě dovíme...

Re: Re: Florencie + Nedošínský háj, 15.07.2018 22:21, alesjirsa(m), (O přírodě)

Lenzites warnieri by byl úžasný nález. Sám ani úplně nevím, jak se tento druh rozliší od normální Lenzites betulina, ale když jsem se díval na fotografie na Googlu, Lenzites warnieri má trochu pestřeji zbarvený klobouk než Tvoje plodnice a možná i tenčí lišty. Mně to zatím přijde jako trochu divná Daedalea quercina, ale třeba se z toho vyklube něco zajímavějšího.

Re: Florencie + Nedošínský háj, 15.07.2018 17:40, chorcheee(m), (O přírodě)

No a včera v Nedošínském háji (kdopak ví, kde to je?) jsem našel opěnky a václavky. Již jsem vznesl dotaz v MP, jaképak václavky to jsou, ale nikdo se zatím nevyjadřuje . Asi obyčejné...

Re: Re: Florencie + Nedošínský háj, 16.07.2018 09:31, Pavla, (O přírodě)

Počkej chvilku... myšle, myšle, mudruje, mudruje i myšle .... že by u Litomyšle?

Re: Re: Re: Florencie + Nedošínský háj, 16.07.2018 12:54, chorcheee(m), (O přírodě)

Sem si to musel zase pustit, Ty mi Pavlo dáváš! . I když je to drsné, člověk se musí za břicho popadat. Se to asi naučím, a budu tím bavit opilé společnosti .

"Bo tak život chode."

Nebo Zdenovo "Wot takaja Żizń".

A ano, u Litomyšle .

Re: Re: Re: Re: Florencie + Nedošínský háj, 16.07.2018 13:34, Pavla, (O přírodě)

A co teprve Pohádka o třech ptácích Na tu jsem si vzpomněla, když jsme šlapali k vrcholu, co noha nohu mine, a já pronesla: „Hlavně, aby se tu neobjevil had...“

V tom se před námi objevil ...

Re: Florencie + Nedošínský háj, 15.07.2018 17:40, chorcheee(m), (O přírodě)

... ale několik odborníků by se jistě mohlo hádat, která a kde je ta nejobyčejnější, a které častěji rostou již v červenci .

Re: Florencie + Nedošínský háj, 15.07.2018 17:40, chorcheee(m), (O přírodě)

No a nyní k mé nenapravitelnosti . Má kritika vlka byla bohužel zase nekonstruktivní, takže se budu hájit těžko. Navíc nemá smysl tím zabít odpoledne, čekat, že budete číst a oceníte... . Dvě poznámky mi ale dovolte:

1/ Naštvala mne ještě jedna věc, kterou jsem tam nenapsal. Že vlk, jak má ve zvyku, přerušil svou sérií, která mi přišla horší, než obvykle, zase kvíz. Navíc jsem byl asi podrážděný, protože jsem nepoznal hančiny houby, které jsem myslel, že už poznám...

2/ Reagovat samozřejmě chci na vlkovu odpověď. Když jsem ji četl, řekl jsem si "to má slova blbě pochopil nebo překroutil". Brzy jsem si však uvědomil, že je lepší začít (hledat chyby) u sebe. Že jsem mohl naopak špatně pochopit já, jak to myslí vlk. Tak tedy se pokusím pro jistotu znovu: Veřejně jsem přiznal, že se chodím na nahouby podívat "na ještě větší pitomce, než jsem já", že ty stránky považuji za srandistické a nepovažoval bych za vhodné, dávat tam něco seriozního. Kupodivu - a tady mi jen můžete věřit...nebo taky ne - nedal jsem tam snad nikdy nic recesistického. A i kdybych dal, podepsal bych se nickem, jako mám tady. Vzhledem k tomu, že se za své názory a projevy nestydím zde, je snad uvěřitelné, že bych se za anonym neschovával ani tam. "Chorcheee" tam jednou, dvakrát možná najdete, ale to byly hádám příspěvky typu: "Vy jste ale pitomci, že sem dáváte houby (a ještě je navíc neumíte )".

Tedy ubožák v mnoha ohledech jistě jsem a přiznávám to. Ale ne proto, jak píše vlk (nebo jak jsem ho pochopil).

Re: Re: Florencie + Nedošínský háj, 15.07.2018 17:48, chorcheee(m), (O přírodě)

Jo a vše nejlepší Jindřichu Kohoutovi, Henrymu, Bassetovi! Von mě snad už má celkem rád. Pochválil mi fotografii . No a nebo je prostě objektivní .

Re: Re: Re: Florencie + Nedošínský háj, 15.07.2018 22:15, Kraken(m), (O přírodě)

Taky přeji Henrymu vše nejlepší a posílám motýla. Vyfotil jsem jich dnes hodně a mám určitě povedenější fotky, ale babočku osikovou jsem fotil poprvé a proto si jí momentálně cením nejvíc.


Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30