O houbách

Diskuse a galerie

 

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Zobrazit celou diskusi

Kornatcovité houby z posledních dní, 15.08.2017 19:49, alesjirsa(m), (Houby)

V současné době toho v lese s výjimkou kornatcovitých hub moc nenacházím, takže mám alespoň čas se jim pořádně věnovat. Zatím v nich nejsem příliš zkušený, proto mě vždycky potěší, když se k nějakému určení vůbec dopracuji.
Toto jsem si třeba určil jako kornatec krátkoostný (Xylodon brevisetus), který jsem identifikoval podle silnostěnných hyf s přezkami na všech septech, přítomností inkrustace na konci některých hyf připomínající hlavičkaté zakončení, a přítomností zaškrcovaných cystid. Trvalo mi to ale dlouho, než se mi tyto útvary podařilo najít. Zaráží mě akorát, že spory by měly být údajně poněkud širší než byly zde, ale ostatní znaky by měly souhlasit.

Re: Kornatcovité houby z posledních dní, 15.08.2017 19:49, alesjirsa(m), (Houby)

Ostnáček dvoubarvý (Resinicium bicolor) se mi mikroskopicky určuje dobře. Chorcheee, zjistil jsem, že v tom lese, kam jsem Tě na něj navedl, se tento druh vyskytuje mnohem častěji, než jsem tušil. V sobotu, když jsem tam byl, jsem ho našel na dalších třech smrkových pařezech a včera jsem ho objevil opět na dalších (asi) třech nových místech.

Re: Re: Kornatcovité houby z posledních dní, 15.08.2017 20:06, chorcheee(m), (Houby)

Výborně! Zajedem ho tam spolu brzy vytěžit, souhlas?

Re: Re: Re: Kornatcovité houby z posledních dní, 15.08.2017 20:13, alesjirsa(m), (Houby)

Dobře, akorát ve čtvrtek, v pátek, v sobotu a v neděli zřejmě nebudu moci, poněvadž budu pryč. Až příští týden bych s Tebou doufám mohl jít.

Re: Kornatcovité houby z posledních dní, 15.08.2017 19:49, alesjirsa(m), (Houby)

Tento zajímavý a fotogenický povlak jsem si určil jako kornatku rozpraskanou (Scopuloides rimosa). Měla by mít velice hojné a nahloučené metuloidní, ostře zašpičatělé cystidy a válcovité až mírně alantoidní spory (3-4 x 1,5-2,5 µm). Cystidy byly opravdu početné, avšak spíše lysé. Inkrustaci jsem na nich moc nezaznamenal, tak nevím, jestli to třeba nemůže být tím, že možná ještě nebyly zralé. V ostatních, makroskopických i mikroskopických znacích to sedí.

Re: Kornatcovité houby z posledních dní, 15.08.2017 19:49, alesjirsa(m), (Houby)

Tento rosolovitý povlak jsem nejdříve pokládal za černorosol rozlitý, ale spory byly výrazně menší, než by měly být. Nakonec jsem si to určil jako černorosol (Stypella grilletii).

Re: Kornatcovité houby z posledních dní, 15.08.2017 19:49, alesjirsa(m), (Houby)

A teď některé druhy vatiček (Tomentella). Dosud jsem se s vatičkami moc nesetkával, ovšem včera jsem o ně skutečně neměl nouzi. Našel jsem je asi na šesti místech. Je jich ale hodně druhů, a tak jejich určování není jednoduché, proto ani nevím jistě, o které druhy se jedná. Tuto jsem včera nacházel nejčastěji.

Re: Kornatcovité houby z posledních dní, 15.08.2017 19:49, alesjirsa(m), (Houby)

A nakonec jedna ze spadlé dubové větve, která se mi moc líbí. Bohužel také zatím moc nevím, o co by se mohlo jednat. Snad z nich někdy budu moudřejší ...

Re: Re: Kornatcovité houby z posledních dní, 15.08.2017 20:24, petras, (Houby)

Toto se u nás dá taky najít,myslím ty různé povlaky na dřevě,ale nic mi to neříká,tak to ani nefotím.

Re: Re: Kornatcovité houby z posledních dní, 16.08.2017 22:16, alesjirsa(m), (Houby)

Tak si myslím, že by to mohla být Tomentella coerulea.


Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30