O houbách

Diskuse a galerie

 

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Zobrazit celou diskusi

Atlas krkonošských mechorostů, lišejníků a hub, 28.08.2016 11:31, chorcheee(m), (O přírodě)

Dobré přibližně poledne!

Rád bych vám stručně představil zajímavou dvouknihu, o které jsem se již zmínil. Podrobněji se, logicky, zastavím jen u druhého svazku - houby.

Tuto část zpracoval Dr. Rostislav Fellner, o kterém, přiznám,nic nevím. Ale našel jsem s ním rozhovor hír:

http://prehravac.rozhlas.cz/audio/2698534

Atlas krkonošských mechorostů, lišejníků a hub, 28.08.2016 11:31, chorcheee(m), (O přírodě)

Obrazově kniha představuje 540 druhů v Krkonoších známých makromycetů na celkem 408 stranách. To je samozřejmě jen malý zlomek bohatství Krkonoš, ale tak Hagara je jen jeden, to chápeme ne? Možná by v knize mohlo být více "Červenoseznamovek", těch je zahrnuto 66. Když uvážíme, že u nás roste jistě přes 5000 druhů hub, kniha pak představuje 10% druhového bohatství. V ČS je 904 druhů a 66/904 = 7,3%. Odpověď, proč kniha neobsahuje barevné tabule většího počtu ohrožených a pro Krkonoše endemických druhů je asi na snadě: nesehnaly se k nim fotografie.

Atlas krkonošských mechorostů, lišejníků a hub, 28.08.2016 11:31, chorcheee(m), (O přírodě)

Fotografie jsou od Dr. Felnera, Jany Fellnerové (zřejmě jeho žena), Martina Kříže a Radka Drahného (současný mluvčí KRNAP, ještě o něm bude řeč). Nejde odlišit, která je od koho.

Fotografie je hodnotit těžké. Podobně jako v Hagarovi je většina reprezentativních a technicky vyhovujících. Některé fotografie jsou však strašné a musel jsem se nad nimi pousmát v duchu "tak z tohohle bych musel být fakt borec, abych ten druh poznal" .

Atlas krkonošských mechorostů, lišejníků a hub, 28.08.2016 11:33, chorcheee(m), (O přírodě)

A teď jsem to omylem odeslal...pokračování:

Zastoupeny jsou i dřevomilky, ale i u těch bych ocenil větší záběr.

Re: Re:Atlas krkonošských mechorostů, lišejníků a hub, 28.08.2016 11:37, Mišák Mikšík, (O přírodě)

Kde ji lze koupit tištěnou ??

Re: Re: Atlas krkonošských mechorostů, lišejníků a hub, 28.08.2016 11:42, chorcheee(m), (O přírodě)

Nelze, budu o tom psát za chviličku...

Re: Re: Re: Atlas krkonošských mechorostů, lišejníků a hub, 29.08.2016 11:04, Hanýžka(m), (O přírodě)

Knížka ale vypadá zajímavě, díky.

Atlas krkonošských mechorostů, lišejníků a hub, 28.08.2016 11:42, chorcheee(m), (O přírodě)

Autor, zdá se, má rád např. helmovky. V Rejstříku jich najdeme 42 a většina je i barevně vyobrazena (v Hagarovi je 102 včetně poddruhů).

Atlas krkonošských mechorostů, lišejníků a hub, 28.08.2016 11:55, chorcheee(m), (O přírodě)

A závěrem - už se mě na to kolega Mikšík nahoře ptá - jak lze knihu získat.

Skoro zadarmo, však strastiplně. Vydání obou svazků je sponzorováno z Norských fondů. Takže KRNAP nesmí prodávat. Musí nejdříve rozdat 1000 výtisků a pak - pokud bude zájem, mohou udělat prodejnou edici.

Já to měl takhle: Napsal jsem Dr. Kučerovi (můj kolega na PřF JU), který dělal mechovou část, kdeže se dá kniha pořídit. Doporučil mi kontaktovat mluvčího KRNAP pana Drahného. Ten mi na email několik dní neodepisoval. Mezitím bryolog Kučera dovezl autorské výtisky a věnoval mi. Současně mi sdělil, že jemu pan Drahný v mezičase na emaily reagoval. Naštval jsem se a napsal jsem ředitleli KRNAPu a náměstkovi pro vnější vztahy, ve zkratce: že kde chudák smrtelník ke knize má přijít, že to asi mají jen proto, aby se mohli blýsknout před VIP hosty, a že pan Drahný je mluvčí na houby, protože nekomunikuje. Pan náměstek Kašpar mi obratem odepsal:

(tak a právě koukám, že jsem omylem poslal dvakrát tu samou dvoustranu. Přitom mám nafotografovánu ještě další, kde jsou moc pěkné fotografie helmovek. Ty by se vám líbily. Já su teda blbéééé ).

Atlas krkonošských mechorostů, lišejníků a hub, 28.08.2016 12:01, chorcheee(m), (O přírodě)

"Dobrý den, vážený pane doktore,

Atlas krkonošských hub, mechů a lišejníků vznikl jako jeden z výstupů projektu, hrazeného z tzv. "norských" fondů - a proto ho do distribuce zkrátka dostat nemůžeme a nesmíme, dokud nebude rozebrán projektový náklad 1000 výtisků. Kolegy Drahného se samozřejmě zeptám, proč Vám neodpovídal na své dovolené na e-maily, zatímco autorovi publikace ano, ale předpokládám, že v průběhu své řádné dovolené se snažil vyřizovat především poštu zcela nezbytnou, nikoli všechnu. Jsou tací lidé, kteří na dovolené pracovní poštu neřeší vůbec.

Atlas, jak jsem pochopil, již máte. Zájemcům ho od příštího týdne budeme moci také zasílat poštou, jen musíme ještě dořešit cenový výměr na poštovné a balné, které si za zaslání Atlasu budeme účtovat. Po rozebrání projektového nákladu předpokládáme, že bude-li zájem, vznikne prodejné vydání publikace.

mějte se krásně

Mgr. Jakub Kašpar, náměstek ředitele - vedoucí odboru vnějších vztahů Správy KRNAP, prezident EUROPARC Střední a východní Evropa, Dobrovského 3, 543 01 Vrchlabí."

Inu, distribuce snad bude tedy zajištěna, jen musíte být v tomto trochu podnikaví. Pan mluvčí Drahný možná po dovolené už bude komunikovat, ale spíše myslím, že to přehodí na někoho níže postaveného. I díky mé propagaci knihy by asi pan Drahný nedělal nic jiného než přerozděloval knihy .

Závěrem bych rád upozornil i na první svazek věnovaný mechorostům a lišejníkům.
Lišejníková část je unikátní tím, že obsahuje téměř všechny v Krkonoších nalezené druhy. Tím se ani mechová a už vůbec houbová část pochlubit nemohou. Díky této maximalistické snaze Pepy Haldy, autora lišejníkové části, nepřekvapí, že fotografie některých lišejníků jsou celkem hanebné.

Re: Atlas krkonošských mechorostů, lišejníků a hub, 28.08.2016 14:54, Zdeno(m), (O přírodě)

Rosťu i Janu Fellnerovy znám, v osmdesátých letech jsme se vídali na mykoakcích...Jména Svrček, Herink, Kuthan, Smotlacha, Pouzar, Krs, Baier, Turičík, Kosina, Hlaváček, Zemánek, Hájkovi, Hák, Vampola a mnozí další...Zajímavé knížky...

Re: Atlas krkonošských mechorostů, lišejníků a hub, 28.08.2016 15:11, Zdeno(m), (O přírodě)

Voják se stará, voják má...Ty nápovědy by každému mohly stačit...

Re: Re: Atlas krkonošských mechorostů, lišejníků a hub, 28.08.2016 15:16, chorcheee(m), (O přírodě)

Doufám, že ano. Vždyť já z té propagace nic nemám (jen mi to vzalo asi dvě hodiny dne). Možná tím naopak naštvávám lidi na Národním parku, že jim přidělávám práci. Ale jak dobře vím, o knihách se mezi veřejností neví. Tak jen ať se tam úředníčkové a poloúředníčkové trošku snaží, když už toto zajímavé dílo vzniklo, nelíbí se mi, aby jim na knihy jen močily myši ve skladu...

Re: Re: Re: Atlas krkonošských mechorostů, lišejníků a hub, 28.08.2016 15:37, Zdeno(m), (O přírodě)

Pokud jsou objednávky vyřizovány dle data a času, mám to dobrý...

Re: Re: Re: Atlas krkonošských mechorostů, lišejníků a hub, 28.08.2016 18:15, basset(m), (O přírodě)

KRNAP Ti leží v žaludku nějak dlouho.

Re: Atlas krkonošských mechorostů, lišejníků a hub, 28.08.2016 18:32, Tori(m), (O přírodě)

Zkus hodně pěkně poprosit admina a poslat mu novou fotku s názvem staré (čili "58681_1.jpg"), může to vyměnit přímo na disku bez zásahu do DB.

Re: Re: Atlas krkonošských mechorostů, lišejníků a hub, 29.08.2016 08:04, Hanýžka(m), (O přírodě)

Chorchee, tentokrát se ti musím divit - jak můžeš vůbec předpokládat při své vysoké inteligenci, že ti bude někdo o prázdninách (v době dovolených) odpovídat na mail obratem a ještě se urážet, že ti hned neodpovídá? Dost mi to připomíná dotaz, na který už jsem alergická "A v neděli poradnu nemáte? A nechcete ji zavést?" Nebo taky "byl jsem tady před půl hodinou, ale nikdo tady nebyl, konečně jste tu" (výčitka byla pronesena ve čtvrtek po poledni, otevřeno máme v pondělí a úterý a polední pauzu na oběd máme i v tyto dny).


Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30