O houbách

Diskuse a galerie

 

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Zobrazit celou diskusi

Pondělní Pomoraví, 09.08.2016 07:56, Tori(m), (Houby)

Šla jsem se včera podívat po dvou měsících do Pomoraví, převážně do oblasti PR Doubrava, která je z většiny na zásadité půdě. V lese je dost sucho, vlhko se drží jen okolo některých níže položených cest a v zaříznutých údolích potůčků. Bylo tam dost holubinek, asi je tu lidi nesbírají, z hřibů jen 3 malé modračky a nějaké suchohřiby převážně plstnaté.
Hned na začátku mě potěšila štítovka Thomsonova, kterou jsem doteď nenašla.

Re: Pondělní Pomoraví, 09.08.2016 07:56, Tori(m), (Houby)

Nahoře na kopci je jedna z lokalit řasnatky modromléčné - ty jsem sice nenašla (sucho), ale byla tam aspoň tahle ouška, podle růžového odstínu hymenia tipuju ouško kornoutovité (O. onotica). Snad se to mikroskopicky potvrdí (jestli ovšem bude co mikroskopovat - ouška byla silně obydlená).

Re: Re: Pondělní Pomoraví, 09.08.2016 11:42, Bery, (Houby)

V neděli jsem je taky našel, ale nefotil, zapomněl jsem že mám široký sklo, a to se hodí jen na něco. Dnes to prubnu jestli to stihnu, prím dží oříši nalezení v neděli.

Re: Re: Re: Pondělní Pomoraví, 09.08.2016 13:54, Pavla, (Houby)

Čtu a říkám si: Ježíši, co znamená „prím dží oříši“? A pak mě to „tklo“.

Re: Pondělní Pomoraví, 09.08.2016 07:56, Tori(m), (Houby)

Pak jsem se šla podívat na loňskou lokalitu mističky žlutočervené (Melastiza flavorubens). Na stejné cestě jsem našla žlutý diskomycet, který jsem nejdřív považovala za nějakou žlutěnku, ale podle bílé spodní strany půjde spíš o rod Phaeohelotium (voskovička). Focená plodnice měla 7 mm průměr, přesto je ještě nezralá, tak snad v lednici dozraje.

Re: Pondělní Pomoraví, 09.08.2016 07:56, Tori(m), (Houby)

V místě, kde rostly mističky, jsou letos dvoumetrové kopřivy a všechno vydupadné a podělané od zvěře. Tak snad jiný rok. Blízko rostly jasany, tak jsem si aspoň našla dřevomor moravský (Hypoxylon cercidicola) - vlhké prostředí, ležící jasanové větve.

Re: Pondělní Pomoraví, 09.08.2016 07:56, Tori(m), (Houby)

Na dalším zvěří podupaném místě o kus dál rostly na blátivé hlíně mezi kopřivami a trusem kosmatky drsnovýtrusé (S. trechispora), tak aspoň něco. Fotka mi dost připomíná film Matrix.
Ale mám pocit, že je teď v lese nějak strašně moc trusu a následně kopřiv, takhle si to nepamatuju. Tak nevím, jestli v kraji přibylo myslivců, anebo je to nepřímý důsledek toho, že kdekterá hospoda chce mít na podzim srnčí/jelení/kančí hody. I kýchavice Lobelovy měly z většiny okousané vršky, vysoká asi nemá tak fajnový žaludek jak lidi. Ale docela by mě zajímalo, jestli to na ně taky působí teratogenně nebo ne.

Re: Re: Pondělní Pomoraví, 09.08.2016 11:31, Bery, (Houby)

Máš recht, chvílemi si připadám že se pohybuji v oboře, a ne v lese. Trusem je místy les doslova zasypanej. Byl jsem včera taky, ale za dálnicí...korálovci ještě nic.

Re: Re: Re: Pondělní Pomoraví, 09.08.2016 12:35, Tori(m), (Houby)

Viděla jsem v červnu, jak to vypadá v Bílých Karpatech okolo Skalice (SK), kde jsou echt přemnožený, a teda v Pomoraví bych to zažít nechtěla. V těch nejhorších místech se prý ani moc nedá chodit, bo to tam tak děsně smrdí. Že tady aspoň ochranáři neprudí kvůli těm ožraným kytkám, však mezi Doubravou a Kačení loukou rostou (rostly?) třeba kruštíky modrofialové nebo bradáček vejčitý, kýchavice taky neni zrovna běžná kytka.

Re: Re: Pondělní Pomoraví, 09.08.2016 12:29, alesjirsa(m), (Houby)

Pěkné nálezy.

Re: Re: Re: Pondělní Pomoraví, 09.08.2016 21:24, MACEK, (Houby)

Nic do hrnce, ale potěší


Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30