O houbách

Diskuse a galerie

 

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Zobrazit celou diskusi

Kosmatka drsnovýtrusá, 11.07.2016 18:51, Tori(m), (Houby)

(tedy Scutellinia trechispora) může mít potvora různé barvy - tmavočervenou (proto je asi ve slovenčině "štítovnička šarlatová")

Re: Kosmatka drsnovýtrusá, 11.07.2016 18:51, Tori(m), (Houby)

nebo světlejší

Re: Kosmatka drsnovýtrusá, 11.07.2016 18:51, Tori(m), (Houby)

nebo i hodně světlou

Re: Kosmatka drsnovýtrusá, 11.07.2016 18:51, Tori(m), (Houby)

Ale vždycky roste na hlíně, má dlouhé chlupy (až 2 mm) a hlavně výtrusy s nezaměnitelnou ornamentikou - uťaté válečky, mezi kterými můžou být v menším počtu (tupé) špice. Aby si Aleš nemyslel, že ten můj mikroskop je zas takové dělo, výtrusy docela vpravo jsou dole orig. a nahoře po úpravě (vytažený kontrast + světlost a pak trochu doostřené).
edit: Tohle je zrovna přes ten 100x objektiv s vodní imerzí.

Re: Re: Kosmatka drsnovýtrusá, 11.07.2016 19:15, chorcheee(m), (Houby)

Založíš, prosím, do Atlasu? Když už je mikroskopicky určené, jistě mi dáš za pravdu, že by bylo škoda to tam nedat .

Re: Re: Re: Kosmatka drsnovýtrusá, 11.07.2016 19:38, Tori(m), (Houby)

Tak akorát ta světlá za něco stojí, ostatní jsou dost odfláknuté. Ale jo, později dnes.

Re: Re: Re: Re: Kosmatka drsnovýtrusá, 11.07.2016 19:40, chorcheee(m), (Houby)

Díky.

Re: Re: Kosmatka drsnovýtrusá, 11.07.2016 19:35, alesjirsa(m), (Houby)

Paráda. Na svém mikroskopu tu ornamentiku také lépe rozeznám až potom, co si ji přes foťák vyfotím a zvýrazním HDRkem. Ale do takové míry si ji asi přiblížit nedokážu (i když samozřejmě záleží na velikosti výtrusů).

Mohl bych se ještě zeptat, jakým způsobem skládáš takto ty fotografie ?

Re: Re: Re: Kosmatka drsnovýtrusá, 11.07.2016 21:10, Tori(m), (Houby)

Normální grafický editor (u mě GIMP, u tebe asi Photoshop nebo co), prostě nafotím třeba 30 fotek z mikráku a pak si z toho něco vyberu, otočím, ořežu, vytáhnu kontrast a překopíruju do skládaného obrázku. Ne vždycky se mi chce se takhle s tím hrát, zabere to čas.

Většinou nemám čas zároveň zpracovat čerstvý materiál i ho určit, pokud to není něco jednoznačného (u kosmatek jsou jednoduché druhy např. S. crucipila, legaliae, trechispora, pseudotrechispora). Takže u ostatních si nasekám x fotek výtrusů ve vodě (na měření je minimum 30, abys měl jakýsi průměrný výsledek), dtto další rozlišovací znaky, pak do preparátu přidám LACB, dám stranou a jdu na další. Třeba za pár minut nebo druhý den si ještě nafotím orientačně ornamentiku. A měření + dohledávání v klíčích dělám až na Slovensku, kde nemám mikroskop, zato půl dne volno.

edit: To měřítko je tam taky dokopírované - mám obrázek s měřítkem pro každý objektiv (vyskládaný ze screenshotů z programu Pixymétre z fotek 1:1).

Re: Re: Re: Re: Kosmatka drsnovýtrusá, 12.07.2016 22:07, alesjirsa(m), (Houby)

Já používám Picasu, ale nemohu najít, kde se to tam dá takto upravovat. No, třeba na to časem přijdu.

Musím říci, že jsi mě teď docela inspirovala. Já jsem doteď vždycky pořídil 1, občas i víc fotek výtrusů a tam jsem jich změřil tak pět (někdy ani to ne), většinou ten, co se mi zdál nejkratší/nejtenčí, a ten, co se mi zdál naopak nejdelší/nejširší, a z toho jsem udělal rozměry. Ale samozřejmě u některých druhů (např. právě rod Scutellinia) to zjevně chce opravdu detailní rozbor mikroznaků.

Re: Re: Re: Re: Re: Kosmatka drsnovýtrusá, 12.07.2016 22:28, Tori(m), (Houby)

Mně přišlo užitečné si udkládat fotky mikroznaků, zvlášť ornamentiky. Druhy samy o sobě mají nějakou variabilitu, a když konkrétní druh vidím třeba 1-2x za rok, tak si ho tak nezapamatuju, jako když to můžu kdykoli porovnat i s fotkami předchozích nálezů z jiných lokalit/podmínek/období. Často potřebuju měřit i výšku ornamentiky (hlavně Scutellinia, asi i Peziza), anebo až z klíče zjistím, že potřebuju rozlišit nějaký detail, o kterém jsem při mikroskopování nevěděla a nevšímala si ho (např. jestli jsou bradavičky rovnoměrně rozložené, nebo se shlukují do skupinek, viz Scutellinia patagonica) - když to mám někde náhodou vyfocené, nemusím dělat další preparát.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Kosmatka drsnovýtrusá, 13.07.2016 13:56, Patrik(m), (Houby)

To je všechno přes ten mikroskop, na který si mi posílala odkaz? Je to super!!!

Re: Re: Kosmatka drsnovýtrusá, 11.07.2016 20:45, Forrest Run(m), (Houby)

Pěkná prácička, Tori!:-)


Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30