O houbách

Diskuse a galerie

 

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Zobrazit celou diskusi

Pod Boubínem, 04.07.2016 09:48, chorcheee(m), (O přírodě)

Dobré dopoledne,

tak jsem se včera vrátil z víkendu, návštěvy svého kamaráda a vidím, že toho tady zase spousta přibylo. Přehlédnout nejde vyostřenou diskusi s Patrikem na minimálně dvou místech.

Re: Pod Boubínem, 04.07.2016 09:48, chorcheee(m), (O přírodě)

Přestože to nechci dlouze komentovat, trošku musím - jsem spoluviník, protože jsem ho na moderátorskou pozici pomohl protlačit.

Patrik je velmi houževnatý, pracovitý a sebestředný. Joska a další už tyto rysy zmiňují. Kdyby se to poslední nepromítalo do práce, kterou dělá, asi by to nevadilo.

Re: Re: Pod Boubínem, 04.07.2016 11:23, chorcheee(m), (O přírodě)

Lupenopórka červenožlutá. Souhlasíte?

Re: Re: Re: Pod Boubínem, 04.07.2016 12:05, basset(m), (O přírodě)

Ano, var. zářivě oranžová

Re: Re: Re: Re: Pod Boubínem, 04.07.2016 12:25, chorcheee(m), (O přírodě)

Díky, o této varietě jsem neslyšel.

Re: Re: Re: Re: Re: Pod Boubínem, 04.07.2016 12:32, Tori(m), (O přírodě)

Vyskytuje se totiž jen vzácně, např. při focení v zapadajícím slunci. ;)

Re: Re: Re: Pod Boubínem, 04.07.2016 12:37, Tori(m), (O přírodě)

Já si dovolím nesouhlasit, připadá mi, že vidím na několika třeních zbytky bílého pomíjivého prstenu, a třeň je taky nějak moc vláknitý. Připomíná mi to šupinovky rodu Gymnopilus, ale nenašla jsem tam takhle narychlo nic podobného.

Re: Re: Re: Re: Pod Boubínem, 04.07.2016 12:51, Mišák Mikšík, (O přírodě)

Lupenopórka to 1000% není, podle mne jdná se o madé plodnice hlívy olivové, což je první možnost a druhá je skutečně nějaký gymnopilus, ale neorientuji se v tomto rodu, takže nevím.

Re: Re: Re: Re: Re: Pod Boubínem, 04.07.2016 13:08, chorcheee(m), (O přírodě)

Díky moc!

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Pod Boubínem, 04.07.2016 13:40, Tori(m), (O přírodě)

Takže výtrusný prach to rozsekne - bělavý až nažloutlý pro hlívu, a hnědorezavý pro šupinovky.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Pod Boubínem, 04.07.2016 16:15, basset(m), (O přírodě)

Zkusil jsem trochu odstranit tu oranžovou barvu, trochu se to zdařilo, ale stále tam je. Můžeme teď trochu "tápat" znovu
Hlavně nevíme, kde to chorchee našel - chybí info o biotopu.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Pod Boubínem, 04.07.2016 16:16, basset(m), (O přírodě)

Pak jsem z toho snímku ještě trochu stáhl zelenou. Viděl je ale jenom Chorchee. Jeho snímek je myslím barevně mimo.

Re: Re: Re: Re: Re: Pod Boubínem, 04.07.2016 17:12, Zdeno(m), (O přírodě)

Dle mne to je nějaký Gymnopilus, určitě ne hlíva olivová ani lupenopórka, tohle má moc pravidelné lupeny...

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Pod Boubínem, 04.07.2016 19:19, chorcheee(m), (O přírodě)

Díky, že se tomu věnujete, ale já vám stejně nedokáži říci, které barevné podání je nejvěrnější. Zjišťuji, že mám oproti většině lidí dost potlačený barvocit.

Našel jsem ve smíšeném lese (smrk, borovice, občas buk, bříza, osika...) v pahorkatině (rostlo tam spousta růžovek, takže obyčejný kulturní les ve svahu). Prý u Frantol, říkal kamarád lichenolog. Můžu zkusit kouknout do mapy po podrobnějším zaměření a zjištění nadmořské výšky, ale asi to není tak důležité, hádám.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Pod Boubínem, 05.07.2016 11:36, Patrik(m), (O přírodě)

Souhlasím se zdenem ...

Re: Pod Boubínem, 04.07.2016 09:48, chorcheee(m), (O přírodě)

Jenže on je jak neřízená střela. Navíc má jiný metr pro sebe a jiný pro ostatní. Svoje nekvalitní fotky považuje za přijatelné, zatímco jiné maže. Je hezké, jak na sebe tyhle věci mezi řádky sám prozrazuje .

Re: Re: Pod Boubínem, 04.07.2016 10:52, Zdeno(m), (O přírodě)

Penízovka splývavá...

Re: Re: Re: Pod Boubínem, 04.07.2016 11:25, chorcheee(m), (O přírodě)

Ano ano, díky. Většinou houbičky, které znám, sám popisuji, je to samozřejmě z didaktického hlediska potřebné. Zde jsem se ale rozvášnil o nehoubové tématice a fotografie jsem přidal tak trochu proto, aby se neřeklo, že dávám nehoubový příspěvek .

Re: Pod Boubínem, 04.07.2016 09:48, chorcheee(m), (O přírodě)

Nemá pořádnou sebereflexi a když už něco vytvořil na své stránky, myslí, že to za každou cenu musí protlačit sem, aby jeho geniální výtvor nezapadl... Mnohé tyto výtvory však vypadají přinejmenším rozpačitě. A to nejen fotografie, ale také popisy. A nemyslím jen po gramatické stránce.

[Skupina pazderků s obj. Zuiko 12 - 50mm / f3,5 - 6,3 v nastavení na MAKRO. Výrobce uvádí přepočtové makrozvětšení 0,72. Ve skutečnosti se lze dostat na šířku políčka 34 mm tedy nepatrně lepší než kinofilmové měřítko 1:1. Bravo! Oly umí...]

Re: Pod Boubínem, 04.07.2016 09:48, chorcheee(m), (O přírodě)

Tak například jsem právě u popisu mikrofotografie výtrusů ze skenovacího elektronového mikroskopu četl jeho popisek "fotografie výtrusů pomocí SEM. Polární apikulus je rovný, následkem zvýšeného tlaku ve vakuu se však napatrně pokroutily..."

1/ normální člověk neví co je SEM (ale to by asi tak nevadilo)
2/ jakého zvýšeného tlaku ve vakuu? Vakuum má nějaký tlak? Nebo míníš zvýšený tlak ve výtrusech?
3/ nesedí vazba (v první části věty je apikulus v jednotném čísle, ve druhé používá plurál).

A takových nepřesností a komičností je v jeho popisech řada.

[A toto je stejná kompozice s nasazenou domorobo makropředsádkou ]

Re: Re: Pod Boubínem, 04.07.2016 10:50, Forrest Run(m), (O přírodě)

Dost dobrá fotka, po těch Tvejch fotopaskvilechje to značnej rozdíl...trošku si to ještě chtělo pohrát s kompozicí, ale jinak výraznej progres, prima, Jirko.
Jinak, snad si z týhle kritiky Patrika sám vezmeš ponaučení a začneš se chovat víc empaticky a míň egocentricky, už na to máš věk, u Patrika je šance na převychování, Tebe bysme museli po třetí důtce s výstrahou vykopnout!;)

Re: Re: Re: Pod Boubínem, 04.07.2016 11:21, chorcheee(m), (O přírodě)

Díky! . Určitě beru! Jsem si vědom, že tady z velké části vlastně píšu o sobě . Ale, hele Ty mi tu moc nekaž, víš, že Tě spousta lidí taky nemá ráda .

Re: Re: Re: Pod Boubínem, 04.07.2016 17:13, Zdeno(m), (O přírodě)

Ty jó a takovej tady býval klid...

Re: Pod Boubínem, 04.07.2016 09:48, chorcheee(m), (O přírodě)

Otázkou je co s tím. Jsou samozřejmě dva extrémní přístupy k mimořádným lidem, mezi které "Páťa" jednoznačně patří. Mezi nimi lze (občas) uplatnit i kompromis:

1/ Ostrakizovat je a likvidovat, aby neškodili. Takoví lidé si většinou nedají poradit (na Patrikově příkladu to vidíme dobře - za 2 roky se v některých věcech moc nezměnil - a jedním dechem dodávám, že ve spoustě věcí je "beraní palice" úžasná a podle mne správná vlastnost) a tak ze strany společnosti zákonitě nastupují represe a násilí.

2/ Být k nim velmi tolerantní v duchu "voni jsou divní a geniální zároveň. Dělají věci, které jiný neumí či nechce dělat, musíme jim tak být vděční a nějakou tu osobitost jim dopřát".

No a teď z toho udělejte zdravý kompromis, já to asi neumím . Hezký den!

[A zde už je snad opravdu špička kolovitá. Nejdříve jsem k této položce, kterou jsem sám založil, nahrál fotografie podobné, velmi drobné špičky ze smrkového opadu. Nyní jsem přesvědčen, že šlo o špičku Wettsteinovu. Už jsem to v Atlasu v rámci možností opravil, jen musím požádat Admina o výměnu titulní fotky - to já nemůžu. Ani se nedivím, že si mne Patrik často bere na paškál - pokazil jsem toho tady už spoustu! ]

Re: Re: Pod Boubínem, 04.07.2016 19:44, Patrik(m), (O přírodě)

V závislosti na tomto povídání o mně bych se taky zavěsil ...
Trošku jsem si ty diskuse nechal projít hlavou a zauvažoval nad nimi, vytvořit z toho nějaký krátký závěr mi však moc nejde...

1. svůj web zde nepřesouvám celý. Protože před pár lety jsem byl rozumově ještě trochu jinde, mám tam spoustu nepřesností a např. článek o bedle fialově zrnité, když jsem si dnes na svém webu přečetl, nemohl jsem uvěřit, co jsem to tam napsal. Zde se snažím sice přesunout svůj web, ale popisy jednotlivých druhů předělávám, navíc velkou většinu fotek z roku 2013 si nechám jen pro sebe.
Tolik diskutovaná bedla fialově zrnitá a ty dvě holubinky patří taky do mé produkce 2013. Původně jsem ji zde (jako i dalších pár druhů) nechtěl dávat, to přiznávám, ale myslel jsem, že když ta fotka není zas tak strašné kvality, že tady oceníte alespoň velice zajímavý přírůstek do atlasu...nepovedlo se ...
2. všimněte si, že fotky druhů zde přidané před začátkem prázdnin jsou na můj vkus kvalitní, po začátku prázdnin jsem to chtěl mít všechno honem hotové, tak jsem zrychlil tempo a u spousty fotek jsem ani nezvážil, zda je tu vůbec dát, prostě jsem je tu dal ....
3. Nakonec jsem si uvědomil, že jestli vám opravdu bude tolik vadit, že se tu snažím vylepšit a doplnit atlas, tak se budu věnovat jen svému výzkumu a nebudu tím ztrácet čas. Jestli vám však nevadí např. hlavní fotky u bedly útlé, pavučince krvavého nebo různého, ale na druhou stranu nepřežijete mírně nereálný barevný odstín u několika mých atlasových položek, tak je někde chyba, ale u mně ne ...
4. s tím mazáním fotek máte pravdu, nechám to na někom jiném, kdybych měl pokračovat z mým přístupem jak u sebe, tak u vás, tak by se asi nenašlo příliš fotek v atlasu, které by se mě líbily (a to i mezi mými)...

Re: Re: Re: Pod Boubínem, 04.07.2016 19:54, Patrik(m), (O přírodě)

.... Nemůžete totiž řešit každý detail na fotce, protože takových "ideálních a propracovaných" fotografií se moc nenajde. Můžou za to různé faktory - nedostatek času, špatné světelné podmínky, špatný terén - určitě si umíte představit, jak špatně se fotí na strmém svahu či v protisvětle)...
Avšak až dojde na "velkou čistku atlasu speciálně vytvořeným týmem fotografů", tak berte prosím ohledy na to, že u takových položek, které jsou vzácné a nikde o nich není moc informací a fotografií je jedna nepříliš hezká fotka 100x lepší, než nadpis - fotografie není k dispozici, byla smazána z důvodu nedostatečné technické kvality ...
Měli byste nad tím pouvažovat.

Závěrem:
Já to udělám takhle, přidám do atlasu ještě pár druhů, pokud k tomu budete mít nějaké negativní názory, tak nechám zdejší atlas atlasem, všechny mé starší zajímavé nálezy si nechám pro sebe a sem tam se objeví nějaký zajímavý nález na nahuby.sk, jinak se budu věnovat jen svému výzkumu... Samozřejmě trochu zbrzdím a budu se snažit trochu více uvažovat nad tím, co do atlasu dám...Tímto bych ukončil tuto zdlouhavou diskusi...

Re: Re: Re: Re: Pod Boubínem, 04.07.2016 21:48, chorcheee(m), (O přírodě)

"všechny mé starší zajímavé nálezy si nechám pro sebe a sem tam se objeví nějaký zajímavý nález na nahuby.sk, jinak se budu věnovat jen svému výzkumu..."

Nevyhrožuj! .

Re: Re: Re: Pod Boubínem, 04.07.2016 22:42, Joska(m), (O přírodě)

""...po začátku prázdnin jsem to chtěl mít všechno honem hotové, tak jsem zrychlil tempo a u spousty fotek jsem ani nezvážil, zda je tu vůbec dát...
...tak je někde chyba, ale u mně ne ...""
A kde ta chyba asi je? Třeba v tom, že Ti odmala nikdo nedokáže říct, že něco děláš špatně, všichni Tě jenom chválí a vynáší Tvou jedinečnost? Ať už rodiče, nebo třeba učitelé? Nakonec díky tomu z Tebe roste jenom arogantní a netolerantní narcis. Ona totiž chytrost a inteligence není jedno a totéž. To ale Ty momentálně vůbec nejsi schopen pobrat.
A Tebou zmiňované "nahuby.sk"? Zkus tam dát některé své mazaniny, jak už tady zmínila Tori, jak dlouho, pokud vůbec, tam obstojí.

Re: Re: Re: Re: Pod Boubínem, 05.07.2016 11:09, Patrik(m), (O přírodě)

Mám tam i horší fotky, třeba rok 2012 ...
Špatně sis to vyložil... Spojil sis do hromady dvě věty, které mluví úplně o něčem jiném a vznikla z toho dezinformace ... něco podobného, myslím, dělají často i v bulváru ...
Ta věta se týkala pouze jedné skutečnosti:

"Jestli vám však nevadí např. hlavní fotky u bedly útlé, pavučince krvavého nebo různého, ale na druhou stranu nepřežijete mírně nereálný barevný odstín u několika mých atlasových položek, tak je někde chyba, ale u mně ne ..."

Prostě a jednoduše - nepotřebuju to tady číst pořád do kola, chci po vás jen jednoduchý závěr ...
Chcete, abych trochu zpomalil tempo a trochu více se zamyslel nad tím, co dát do atlasu a nebo chcete, abych se na to vykašlal, tak jak jsem psal výše?

To je vše, co potřebuju vědět, je to pořád do kola, své zbrkle přidané položky jsem už odůvodnil, vy to stále nechápete, že to bylo jen mou zbrklostí a snahou mít to co nejrychleji hotové?

Neříkejte, že vy umíte fotit tak skvěle, jak fotíte od té doby, co jste poprvé dostali do ruky foťák, a kritizovat staré fotky, na tom nic nezměníte - co bylo, to bylo a nemůžu se vrátit do minulosti a říct - "vyfoť to lépe, protože potom už ten druh neuvidíš"

Re: Re: Re: Re: Re: Pod Boubínem, 05.07.2016 11:24, Joska(m), (O přírodě)

Nic jsem si nevyložil špatně. Závěr druhé věty přesně vystihuje Tvůj styl - já, já, a jenom já. Styl "vy to nechápete...". (Takový malý uplakánek.)
Co uděláš, je jen na Tobě, nikdo Ti v životě umetat cestičku, jak jsi zvyklý, nebude. A stejně, jako s Tebou skončil diskuzi basset, končím i já.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Pod Boubínem, 05.07.2016 11:34, Patrik(m), (O přírodě)

Protože se tu bavíte o mně ... Není to můj web, takže tu ještě cosi dám, a uvidím, zda budete proti to, či nikoliv...


Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30