Strmělka mlženka | | borovec | Předkrm | 40 minut |
Doporučit (Doporučeno: 2x)
2 kg mlženek,čirůvek,hlív nebo žampión 15 kuliček celého pepře
1 l vody 1 hřebíček
½ l octa 2 bobkové listy
2 lžíce soli 1 feferonka
12 lžic cukru-160g 3 velké cibule
15 kuliček nové koření 3 lžíce sluneč.oleje
Mlženky,čirůvky fialové,dvoubarvé,hlívy ústřičné otřeme vlhkým hadříkem(já je umývám)a rozkrojím na půlky( asi 4*4 cm). Třeně (nohy)odstraníme.Dáme do hrnce a podle toho,kolik máme hub,tak do poloviny naplníme nálevem z jednoho dílu octa a dvou dílů vody.Přidáme koření.Vše vaříme asi 10 minut.Mezi tím si připravíme cibuli nakrájenou na kolečka a 4 l sklenici.Cibule musí být víc než 1/3 množství hub.Když máme houby uvařené,vařič nevypínáme.Do sklenice dáme hrst cibule,houby ,popřípadě feferonku,a pokračujeme takto po vrstvách.Do nálevu,který máme na vařiči,nalijeme asi 3 lžíce oleje a necháme převařit asi 3 minuty.Houby s cibulí zalijeme vařícím nálevem a zavíčkujeme.Za dva dny si každý labužník pochutná.