Diskuse a galerie
Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené
Zobrazit celou diskusi
Děkuji Zdenovi za „zápašný“ příspěvek, 27.05.2016 15:36, Pavla, (O přírodě)
snad se nebude(te) zlobit, když něco málo na toto téma přidám.
Pečárku zápašnou (Agaricus xanthodermus) jsem poprvé zaregistrovala v r. 2014 u kámošky na zahradě.
Re: Děkuji Zdenovi za „zápašný“ příspěvek, 27.05.2016 15:36, Pavla, (O přírodě)
Je to 100% ona, protože mamina kámošky si nechala tenkrát plodnice testovat v mykoporadně.
Rok se s rokem sešel a my se jeden pátek vydaly se ségrou k ní na zahrádku. Před cestou jsem si zakoupila denní tisk, který ten den v příloze sliboval téma „Akce houby“. Těšila jsem se, kterak si po příchodu na zahradu počtu, ale ještě víc jsem se těšila, zdali cestou natrefím na sírovce, kterého jsem do té doby ještě nenašla. Povidlo se, velká radost, šup s prvonálezem do houbařské černé „dýchající“ tašky. Zkusíme přípravu na kari.
Jdeme dál a po chvilce nacházíme tu žampion, tam pečárku … „Šup chříbečku do taštičky“, raduje se ségra.
Po příchodu do cíle si děláme pohodlí a já vytahuji novinovou přílohu s 20 otázkami kolem hub.
„Ty brďo, poslouchej! Otázka č. 16…“ … a pomalu čtu odpověď. „Vytáhni ty naše pečárky.“ Ségra sahá do tašky a vytahuje žampion po žampionu. Všechny plodnice kanárkově žluté. Krve by ze v nás nedořezal ... než jsme si uvědomily, že onu krásnou žluť natáhly všechny žampiony od mladého sírovce. 
Ale stejně jsme neriskovaly a pečárky skončily na kompostu, i když v tomto případě to byly nejspíš ty jedlé, snad ovčí.
Takže poslouchejte Zdena a dejte si zápašňáky pořádně do woka i ... do nosu. ;)
Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30