O houbách

Diskuse a galerie

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Zobrazit celou diskusi

Vodní houby, 11.05.2016 22:56, Včelda, (Houby)

Už jsem neměl moc v plánu přidávat fotky, ale diskuze kolem Danových fotek mi připomněla, že nejsem úplně moudrý z vodních hub. Pokud jde o druhy, jako Čapulka bahenní nebo Míhavka vodní, tam je to ještě v pohodě... Takže - doufám, že z této fotky se všichni shodneme, že jde o Vodničku potoční.

Re: Vodní houby, 11.05.2016 23:48, Dano, (Houby)

Já už to raděj ukončil, věnoval jsem tomu tolik času, že bych i zahradu třikrát posekal. Aspon do příštího focení.

Re: Vodní houby, 11.05.2016 22:56, Včelda, (Houby)

u těchto velice drobných plodnic jsem si vzpomněl na Míhavku odbarvenou či tenkovýtrusou (přisedlou). Rozdíly mají snad být jen mikroskopické, ale nemají třeň a z boku a zespodu jsou tmavé...

ale co je potom tohle? Velikostně velice drobounké, připomínající skoro až rody Mollisia/Tapesia nebo Orbilia, každopádně na Míhavky se mi to nezdá. Leda by se snad jednalo o právě začínající Vodničky potoční, jen je divná ta hustota a nepřítomnost alespoň lehce větších plodnic s náznakem třeně...

ještě jedno foto...

no a na konec dávám tohle. Plodnice už výrazně větší, okolo 3-5 mm, ale přesto mi Míhavky přisedlé moc nepřipomínají a chybí i tmavá část plodnic... Vše foceno ve stejném potoce a na dřevu ponořeném ve vodě.

Re: Re: Vodní houby, 11.05.2016 23:47, Herčus, (Houby)

taky z těhle méně známých hydroaskoušů nejsem nejmoudřejší, ale možná bych zapátral v rodu hymenoscyphus, ale výsledek bude nejspíš bez mikra nedokončený.

Re: Re: Re: Vodní houby, 12.05.2016 01:06, Kraken(m), (Houby)

Jak píše Herčus, ale možná povyrostou a pak třeba budeme moudřejší...

Re: Re: Vodní houby, 12.05.2016 07:07, Tori(m), (Houby)

Zajímavý houby, taky bych byla ráda, kdybych věděla aspoň přibližně, kam je zařadit.

Re: Re: Re: Vodní houby, 12.05.2016 18:58, alesjirsa(m), (Houby)

Voskovička (Hymenoscyphus sp.) ... Už jsem podobné také našel.

Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30