O houbách

Diskuse a galerie

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Zobrazit celou diskusi

Opravená budka, 10.05.2016 13:16, Kraken(m), (O přírodě)

Včera jsem konečně zaznamenal osídlení opravené ptačí budky. Samička rehka zahradního.

Re: Opravená budka, 10.05.2016 13:16, Kraken(m), (O přírodě)

Asi už tam jsou vajíčka. Když jsem se moc přiblížil, dávala najevo své znepokojení hlasitým křikem.

Re: Opravená budka, 10.05.2016 13:16, Kraken(m), (O přírodě)

Mohl jsem si jí tak vyfotit ze všech stran. Samečka jsem ale zatím nezahlédl...

Re: Opravená budka, 10.05.2016 14:27, Kraken(m), (O přírodě)

A když už dávám nehoubové příspěvky zeptám se i tady. Je tohle Selatosomus aeneus - kovařík kovový? Ptal jsem se už ve skupině Brouci, dostal jsem pár lajků, ale odpověď žádnou. Možná bude vědět Yohaness?

Re: Re: Opravená budka, 10.05.2016 14:54, Yohaness(m), (O přírodě)

Tak to jsi se sekl o celou čeleď, tohle vůbec není kovařík, ale střevlík. Harpalus affinis, bežný to brouk.

Re: Re: Re: Opravená budka, 10.05.2016 15:36, Kraken(m), (O přírodě)

Cha chá, to se povedlo! Ta otázka patřila k tomuhle broukovi!
Za Harpaluse taky děkuji!

Re: Re: Re: Re: Opravená budka, 10.05.2016 20:36, Včelda, (O přírodě)

no kovařík, alias pružník, to je. Z fotky mi není úplně jasná velikost ani zabarvení, ale tipoval bych snad Cidnopus pilosus nebo pak něco z Cardiophorinae...

Re: Re: Re: Re: Re: Opravená budka, 10.05.2016 20:57, Včelda, (O přírodě)

ještě možná zkus trochu popsat biotop... třeba v rodu Cardiophorus jsou často psammofilní druhy, takže se objevují v blízkosti nebo přímo na písčitých plochách. Jinak barva nohou mi ještě připomněla druh Paraphotistus nigricornis, ten je tuším zejména v borech...

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Opravená budka, 11.05.2016 00:53, Kraken(m), (O přírodě)

Včeldo, já ti tem biotop teda popíšu! Ale nevím, jestli ti to k něčemu bude... Brouka jsem nalezl na schodišti věže mosteckého hradu Hněvín. Nějak si to nevybavuju, ale možná, že je z pískovce. (to schodiště) Jo a měřil cca 20 mm.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Opravená budka, 11.05.2016 08:13, Včelda, (O přírodě)

hmmmm, to nám tedy asi v určení moc nepomůže...

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Opravená budka, 11.05.2016 08:34, Yohaness(m), (O přírodě)

20 mm, to je docela dost...nepřehnals to? Nějaké tipy jsem měl, ovšem dvoucentimetrový kovařík je výrazně proškrtal.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Opravená budka, 11.05.2016 11:06, Kraken(m), (O přírodě)

Máš pravdu, byl to jen hrubý odhad. Ale k přesnějšímu rozměru se dopracujeme díky téhle nevydařené fotce. Zdá se, že je asi tak velký, jako můj nehet, který měří přesně 15 mm. Takže sem s tipy, Honzo.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Opravená budka, 11.05.2016 11:32, Včelda, (O přírodě)

takhle bych nakonec byl možná spíš pro Selatosomus latus, eventuálně S. aeneus, ale ten je hodně lesklý, což se podle první fotky moc nezdá...

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Opravená budka, 11.05.2016 12:39, Yohaness(m), (O přírodě)

Selatosomus latus byl i můj tip, jen mi tam nesedí ty načervenalé nohy...

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Opravená budka, 11.05.2016 13:36, Kraken(m), (O přírodě)

A co takhle? Mám jich ještě víc. To víš, nepropustil jsem ho na svobodu jen tak zadarmo...

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Opravená budka, 11.05.2016 13:45, Kraken(m), (O přírodě)

Nebo ještě takhle. To by bylo, abychom se k mému původnímu tipu nakonec nedopracovali!

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Opravená budka, 11.05.2016 14:46, Yohaness(m), (O přírodě)

Hmm..., tak podle té předposlední fotky bych byl skoro pro Selatosomus aeneus, zdá se na této fotce hladší a víc kovovější, také tento druh mívá někdy nohy do červena. Ovšem podle té první fotografie bych to neřekl, vypadá to, jakoby na těchto fotkách byly dva různé druhy.
Takže za mne - kovařík určitě, Seatosomus pravděpodobně také a druh si vyber, aeneus či latus.
Co na to Včelda?

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Opravená budka, 11.05.2016 19:19, Patrik(m), (O přírodě)

Hele, já sice nejsem koleopterolog, ale vím, že většina kovaříkovitých se jen tak z fotky nepozná, je zapotřeba determinace preparátu genitálií. Já jen tak, jestli to náhodou jen netypujete aby jste se blýskly (Blýskli, když už! Blýskly jedině, že by Johaness a Včelda byli ve skutečnosti holčičky!)

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Opravená budka, 11.05.2016 22:21, Včelda, (O přírodě)

no to bych si pomohl, kdybych se chtěl "blýskat" určováním pružníka z fotky... Kraken sem dal fotku, tak jsem napsal svůj názor. Zrovna tak Yohaness. A s těmi genitáliemi jsi to slyšel kde? U několika našich druhů to samozřejmě zapotřebí je, ale většina se jich dá naopak poznat makroskopicky. Tím ale netvrdím, že stačí kdejaká fotka. Třeba u červenočerných druhů rodu Ampedus jsou mnohdy rozdíly jen v tečkování štítu, což se bez dobré lupy nebo mikroskopu nedá.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Opravená budka, 13.05.2016 20:00, Patrik(m), (O přírodě)

Hele, neber si to špatně, nebyla to kritika, jak říkám, nejsem koleopterolog četl jsem to na jednom českém webu o kovařících již kdysi...

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Opravená budka, 12.05.2016 01:25, Kraken(m), (O přírodě)

Možná to má Honzo na svědomí ostré slunce, na kterém jsem první fotku pořídil. Jinak aeneus či latus, to už není tak podstatné. Hlavně že nejsem za úplného ignoranta, co se sekl o celou čeleď!

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Opravená budka, 11.05.2016 15:08, Včelda, (O přírodě)

jdou spíš do hněda nebo rezava, což zrovna u S. latus může být, tak bych to bez dokladového kusu viděl jako rozhřešení hádanky. Na S. aeneus mi to přijde přece jen málo lesklé a i relativně bezbarvé...

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Opravená budka, 11.05.2016 15:13, Včelda, (O přírodě)

pro jistější výsledek by se to ještě případně dalo poslat Mertlíkovi nebo Zbuzkovi, přece jen jsou to pružníkáři

Re: Re: Re: Opravená budka, 10.05.2016 19:25, chorcheee(m), (O přírodě)

Jak ve filmu Cesta do hlubin študákovi duše říkal školník (Ferenc Futurista) suplentovi biologie Matulkovi (Jindřich Plachta): "Znaj kdejakýho pišišvora a ke zkouškám s tím nejdou". Načež mu Matulka odvětil: "Ale kdepak, ještě mi zbývá nastudovat 373 čeledí hmyzu" . To číslo bylo možná trošku jiné a nepamatuji si ho přesně. Každopádně žiji v přesvědčení, že hmyz se naučit nedá a nikdy jsem se o to nepokoušel. I když jinak (třeba fyziologicky či ekologicky) mne tato skupina samozřejmě fascinuje a snažím se o ní dovědět co nejvíc.

No a se skupinou "Brouci", předpokládám na Facebooku, to asi bude podobné, jako s mnoha jinými FB formacemi: Každý lajkuje a chválí, ale odborná kompetence je nízká. Vůbec mne fascinuje, proč na FB lidi nejsou kritičtější. Kdyby vystupovali anonymně, myslím, že jsou lidi kritičtější (až pěkné svině)...

Ale světlou výjimkou je třeba FB skupina "Mykologická poradna", ve které jsou odborníci jako Lucie Zíbarová, Tereza Tejklová, Jan Borovička a další. Tam to většinou fakt má úroveň...

Re: Re: Re: Re: Opravená budka, 10.05.2016 20:40, Honzík(m), (O přírodě)

...hm,škoda že jsem nepřítel FB(nehodlám si to vpustit do PC)...

Re: Re: Re: Re: Opravená budka, 11.05.2016 08:21, Včelda, (O přírodě)

no jo, bohužel dnes je to tak, že se na FB buď chválí nebo ignoruje. Ale není to jen věc FB, ono to tak funguje i na houbařských (ale i jiných) stránkách obecně. Je trend chválit průměrnost a podprůměrnost, ve chvíli, kdy přijdeš s kritikou (byť dobře mířenou), tak se okamžitě zvedne vlna nevole a v lepším případě jsi za provokatéra, v horším za naprostýho hajzla a chudáka, co v chorých hlavách ostatních určitě pouze závidí... I to je jeden z důvodů proč už se mi nechce se okolo hub moc angažovat. Nemá to cenu

Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30