Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Housenice, 23.04.2016 07:22, Yohaness(m), (Houby)
Včera jsme s Fáfou sjeli do Prostyho revíru, s jeho laskavým svolením. Účelem bylo vypátrat housenici štíhlou - Ophiocordyceps gracilis, zařazenou do Červeného seznamu jako CR, kriticky ohrožený druh. Povedlo se, Stando děkujem!

Re: Re: Housenice, 23.04.2016 09:16, Yohaness(m), (Houby)
No, jak píšu níže, jasanová část listnatého lesa, velikost tak půl fotbalového hřiště, bylinné patro ano, většinou traviny... První našel Fáfa hned u malé cestičky, byla vidět, ale pak jsme museli na všechny čtyři a opatrně hrabat pod listím... tak jsme jich našli více (asi 20). Nechtěli jsme tam moc šlapat, určitě by se našlo i více.

Re: Housenice, 23.04.2016 07:22, Yohaness(m), (Houby)
Hledají se tedy dost špatně, na tomto místě rostou v listnatém lese s převahou jasanů (okolo kačenky náprstkovité a smrži polovolní) a to mezi jasanovým listím. Velikostně nijak neoslňují
... nad zem kouká tak max. 3cm. Praticky velikost sirky, kterou zapíchnete z polovičky do země.

Re: Housenice, 23.04.2016 07:22, Yohaness(m), (Houby)
Pokusím se ještě určit druh hmyzu, na jehož housence či larvě tato houba parazituje. Původně jsem myslel, že jde o larvu nějakého brouka, ale po reálném shlédnutí jsem pro housenku motýla či larvu nějaké Diptery. Předpokládám, že onen hmyz má na lokalitě nějakou živnou rostlinu, jenž housenky či larvy žerou a jeho populace bude na tom místě hojná - jedině tak si lze vysvětlit vyšší počet mrtvolek v zemi, některé z nich pak napadené touto zajímavou housenicí.

Re: Re: Re: Housenice, 23.04.2016 18:12, Yohaness(m), (Houby)
To ovšem nemohu sloužit, anžto bylinoznalec nejsem... uvědomuji si pouze prvosenky, sasanky a orseje. Pak traviny, ve kterých se nevyznám vůbec...

Re: Re: Housenice, 23.04.2016 21:02, Yohaness(m), (Houby)
Takže jsem trochu pátral a je nejpravděpodobnější, že jde o housenku nočního motýla rodu hrotnokřídlec. U nás jich žije 5 druhů a existuje jeden z nich, hrotnokřídlec lesní - Phymatopus hecta, jehož housenky se (mimojiné) vyvíjejí na kořenech kapradin a prvosenek. Že by?
Přidávám foto z internetu housenky hrotnokřídlece.