Diskuse a galerie
Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené
Zobrazit celou diskusi
Ucháč obecný..., 06.04.2016 22:34, Zdeno(m), (Houby)
...houba "do woka"...
Re: Ucháč obecný..., 06.04.2016 22:34, Zdeno(m), (Houby)
Laik lehce zamění za ucháče obrovského, zvláště, když nenachází oba...
Tak alespoň rozdíly v biotopu, barvě, záhybech na plodnici, jedlosti...
Obrovský v listnatých lesích, obecný nejčastěji v borovinách a smíšených jehličnanech, obecný tmavší, do vínova, obrovský světle hnědý, obecný záhyby hustší a vrásčitější, obecný je jedovatý...
Re: Re: Ucháč obecný..., 07.04.2016 13:29, Bery, (Houby)
Zeďáčku ve woku už si myslím je mám, ale bohužel na živo jsem je neviděl. Prozraď prosím kde je nejlépe k nalezení (mokrá, sušší, slunná, stinná místa u pařezů borovic, nebo i na volných místech)? A ty koleje máš spíš od té rosy.
Re: Re: Re: Ucháč obecný..., 07.04.2016 15:47, Zdeno(m), (Houby)
Nejčastěji u lesních cest, skládek stromu po kácení, jsou ale nevypočítatelné, jednorázově se objeví na lokalitě v desítkách kusů a pak už nikdy. Samozřejmě také jak se ptáš, myslím si ale, že ty borovice málokdy chybějí. Koleje: já vím, měl bych sedět na uhláku s lahví tokaje...Ale takhle jsem včera odpoledne viděl koleje v dešti...
Re: Re: Re: Re: Ucháč obecný..., 07.04.2016 17:01, Bery, (Houby)
Dík Zede, prubnu co se dá. A...ten Wabi mě cvrnknul hned do nosu když jsem se mrknul. Proti oranžové nic nemám.
Re: Re: Re: Re: Re: Ucháč obecný..., 07.04.2016 17:20, Zdeno(m), (Houby)
Natož proti expresům, že...
Re: Re: Re: Re: Ucháč obecný..., 07.04.2016 17:03, mipera, (Houby)
Já našla minulý rok náhodou 8 ucháčů obrovských na jednom místě, letos jsem tam byla už 3x a nic, u nás je velké sucho.
Jezdím tam i na májovky, jestli nezaprší, tak také asi nebudou.

Re: Re: Re: Ucháč obecný..., 07.04.2016 21:20, Forrest Run(m), (Houby)
Největší množství Ucháčů obecných našla Karolínka začátkem května(!)v(tehdy)loňské holoseči cca osmdesátiletého borového lesa na velice písečný a extrémně neúživný půdě...."hladovou" půdu poznáš podle vysoký vrstvy opadu....půdní bakterie živořej....půda byla následně zoraná lesním pluhem. Rostli nejen mezi jednotlivými brázdami, ale třeba i v borůvčí v bezprostředním okolí paseky, podél cest, ve stínu i na plném slunci, na rozdíl od U.obrovských nikdy ne přímo ze dřeva....tady bych Zdena ještě doplnil, že zvlášť na vápenci rostou U.obrovští i přímo ze zetlelejšího smrkového dřeva, podobně jako destice, a někdy rostou i společně na jednom pařezu.
Pokud si uvědomíš, čím se většina smržovitých (askoušů) živí , budou se Ti snáz hledat.
A tady máš ještě odkaz na fotky megaušáka obecnýho, kterýho našla Habiby v červnu(!) 2012..... Megaušák na českolipsku. Biotop-vlhčí pískovcová skalní rozsedlina s přirozeným smíšeným lesem borovice a buku...borovice klidně i 150 let staré.
Držím palce, Bery!
A když jsme u kolejí: na New York? Nevím...Nebo na Nashville? Nevím, mně stačí, když ty pražce drncaj djůda, djůda...
Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30