Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Re: Čapí hnízdo, 24.03.2016 00:00, Pavla, (O přírodě)
"Pana domácího" jsem sice neviděla, neslyšela, ale dle vyčtených informací z netu si myslím, že by se mohlo jednat o hnízdo čápa černého (lužní les, řeka, rybníky). Místo klapotu zobákem prý, na rozdíl od čápa bílého, vydává zvuk podobný dětské pískací kačence.

Re: Čapí hnízdo, 24.03.2016 00:00, Pavla, (O přírodě)
Závěrem prosba, zdali by mi někdo z Vás mohl vysvětlit a objasnit poslední větu z lesní info-tabule. Pořád si nějak nedokážu představit parazitující klanolístku na lidském těle.
Díky předem.
A v neposlední poslední řadě milá povinnost – vítej "doma", Krakene! 

Re: Re: Čapí hnízdo, 24.03.2016 08:50, b.gun(m), (O přírodě)
To je poměrně známý fakt, že klanolístka dokáže parazitovat na tkáních člověka (proto bych se raději vyhýbal pokusům se žvýkáním klanolístky, které prý bývá v některých částech světa praktikováno) - napadá třeba plíce, hrtan, oči, mozek, byla izolována z mozkomíšního moku, mycelium prorůstá tkání a je dokonce schopno vytvářet v těle až několikacentimetrové útvary. Tady jsem dohledal jeden článek, ve kterém je klanolístka také zmíněna - Časopis Vesmír.
Ale jak se často říká - nic není černobílé. A tak na druhou stranu zase klanolístka obsahuje biologicky účinný β-glukan s názvem Schizophylan (to abychom ji neviděli jen ve špatném světle...).

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Čapí hnízdo, 24.03.2016 17:12, Pavla, (O přírodě)
Díky, taky jsem se ještě dočetla, že je to jediná houba s podvinujícími se lištami. Na té fotce je to pěkně viditelné. Spodní hvězdička má zatím asi dost vlhkosti a stínu, takže si lišty užívají a vystrkují růžky. Pokud by ovšem sluníčko zasvítilo víc i na ni, zřejmě by se zavinula stejně jako její tři kámošky. Toliko můj laický názor, pokud se pletu, prosím, (p)opravujte.