O houbách

Diskuse a galerie

 

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Zobrazit celou diskusi

Pěkný večer, 19.03.2016 22:25, Pavla, (O přírodě)

musím stihnout "v uzávěrce" popřát všem Pepíčkům a Joskům (tedy aspoň doufám, že nick Joska je Josefem).

Pokusím se být stručná, protože nechci odsouvat „concerto grosso“ Yohanesse. ;) Jen poslušně hlásím, že stále, tzn. i při dnešní procházce, do puntíku plním příkaz místního velitele a dávám si houby do woka.

Re: Pěkný večer, 19.03.2016 22:34, Zdeno(m), (O přírodě)

I s ježkem v kleci...

Re: Pěkný večer, 19.03.2016 22:25, Pavla, (O přírodě)

Abych mohla v lese pobejvat co nejdéle, musím svému muži vymýšlet neustále nějaké kratochvíle. Dnes jsem jej např. zabavila sběrem medvěda a vyprávěním plyšcovy historky s áronem. Ta se mu moc líbila, i když při sběru na chvíli znejistěl a zvažoval rychlý ústup.

Před chvílí jsme však dopatlali naše životně první medvědí pesto, které posílám (místo kytičky) tam někam nahoru svému taťkovi a bráchovi, taky Josefům. ♥♥

Re: Re: Pěkný večer, 19.03.2016 22:44, Tori(m), (O přírodě)

Když jsem byla mrně, babi strašně propagovala drinky z rozmixovaných kopřiv. Vypadalo to podobně, ale medvědí presto chutná o dost líp.
S tebou se člověk v lese koukám nenudí. A při sbírání hub mu taky vyprávíš podrobné popisy otrav téměř k nerozeznání podobnými jedovatými dvojníky? Třeba při sběru opeňky by byla dobrá příležitost. ;-)

Re: Re: Re: Pěkný večer, 19.03.2016 23:28, Pavla, (O přírodě)

Někdy i vyprávím, ale zároveň hned uklidňuji, že my k nerozeznání podobné jedovaté dvojníky nesbíráme.

Re: Re: Re: Pěkný večer, 20.03.2016 18:20, Forrest Run(m), (O přírodě)

Kopřiva je dobrá tak pro housata a kuřata a i to radši po spaření, čestvá obsahuje kopřivový jed(nějakej polypeptid, kterej právě spaření koaguluje, rozuměj, po spaření už není nebezpečnej), ale stejně si i pak zachovává velice silnej vazodilatační efekt, takže osůbky trpící nízkým tlakem, hlavně dámy, baštěte kopřivu s rozumem-spařená ale stejně smrdí po čpavku, takže taky vlastně docela hnusík!

Takže pro ty, co se chtěj napást přírodního zelenýho, a nenadělat víc škody než užitku, zde jsou mé tipy:
Česnek medvědí, šnytlik(divokej/zplanělej roste skoro v každým zpustlým sadu nebo pod akáty, bršlice kozí noha(taky s rozumem, kvůlivá kyselině šťavelový), výborný jsou výhonky ostružin nebo maliníku(s citem, v nich je zase dost tříslovin, zkuste spíš "jarní čaj", je opravdu lahodnej,zvlášť se špetičkou výhonků borovic nebo smrku), naprostá pecka jsou květy a lístky sedmikrásek chudobek, pampeliška...tu si dejte celou..listy i s kouskem kořene(inulin) i s poupátkama, klidně ale dlabejte i květy, delikatesní je potočnice, nebo přízemní růžice vrbovky malokvěté případně pupalky dvouleté.


Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30