O houbách

Diskuse a galerie

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Zobrazit celou diskusi

dotaz na mikrofoto, 18.03.2016 17:25, TondazKralup(m), (O přírodě)

Ahojtě,oprášil jsem mikroskop starou dobrou meoptu.Nemám zatím žádné zkušenosti s fotografováním přes mikroskop,proto bych chtěl hodit s někým řeč,kdo se s tím zabývá a byl by ochoten poradit.Myslím spíše jen,jak sehnat adaptér pro zrcadlovku popř.jestli si to někdo nevyrobil sám a tak všelijak podobně.Na oplátku bych poradil jak dosáhnout maximálního zvětšení v terénu spec.předsádkou.Poslední dobou mne to hodně bere,viz třeba foto hlavy lva na desetikoruně.Ta hlava je na plnou plochu snímače cmos bez ořezu.Nekoukejte na kvalitu,předsádku jsem držel jen tak před objektivem a fotil z ruky na vysokou citlivost.Ještě to chce sehnat šikovného soustružníka a pak už to půjde samo.Cena objektivu cca 300 Kč+pár sklíček cca za 200 kč+ tak 300 Kč soustružníkovi.

Re: dotaz na mikrofoto, 18.03.2016 18:03, Patrik(m), (O přírodě)

Mám lepší nápad ...otočením objektivu postarší zrcadlovky a přiložením před objektiv svojeho foťáku a s následným optickým zoomováním lze docílit stejného, ba i většího zvětšení, a ke všemu ještě s daleko kvalitnějším výsledkem. ...viz foto konidioforů neidentifikovaného anamorfního stádia nějaké vřeckovýtrusné houby (nejspíš něco z Aspergillus sp.).
Co se týká mikroskopu, moc neporadím, ale díval ses na internet na speciální fotoadaptéry na mikroskop? Např. v rubrice diskuze - bazar na nahuby.sk jeden uživatel jeden prodává, cena cca 3 000 Kč. Fotky dosti kvalitní.

Re: Re: dotaz na mikrofoto, 18.03.2016 18:28, chorcheee(m), (O přírodě)

Souhlas, Tonda zatím hrůza (ale říkal ať na kvalitu nekoukáme - tedy pokud budou 2 mm na celou šířku snímače a bude to na rozdíl od této hrůzy ostré, rozlišení bude dobré). Patrik dobré (úplně svádí na z-stack, že? ). Aco to prosím je? Jsou vidět výtrusy, konídie, či co to je?

Co se týká adaptéru neporadím. Ale při své chuckovitosti samozřejmě žiji v pocitu, že až budu řešit spojení fotoaparátu a mikroskopu (proč kupovat spešl kameru na mikroskop, když všichni máme aparáty, které v mnoha parametrech vlastnosti takovýchto kamer převyšují), udělám to domorobo, udělám to dobře a zadarmo .

Re: Re: Re: dotaz na mikrofoto, 18.03.2016 18:38, TondazKralup(m), (O přírodě)

jasně,mě jde o to zvětšení,jinak je to samozřejmě hrůza ta neostrost je samozřejmá,když je h.o. 0.5 mm a držel jsem to v ruce.Spíše tam bude problém s chromatickou va dou,než s ostrostí uvidíme.

Re: Re: Re: Re: dotaz na mikrofoto, 18.03.2016 19:00, Patrik(m), (O přírodě)

Chorchee, fotil jsem to ještě dříve, než jsem ten program sehnal, dneska už bych nadělal tak 15 fotek a hloubka ostrosti by byla někde jinde. Psal jsem, že se jedná o anamorfní stádium askomycety, tzn. že na fotce jsou konidiofory s konidiemi. Z fotky se však nedá určit ani rod, protože na to je nutno mikroskopie fialid apod., jen předpokládám, že se jedná o Aspergillus.

Jinak, 500 um věci fotím normálně, stačí kouknout do archívu, tohle je však velikostně výrazně menší než 0,5 mm

Re: Re: Re: Re: Re: dotaz na mikrofoto, 18.03.2016 19:23, chorcheee(m), (O přírodě)

Promiň, to mi uteklo .

No počkej, výška těch "štětů" je menší než 0,5 mm? Fakt?!

Re: Re: Re: Re: Re: Re: dotaz na mikrofoto, 18.03.2016 21:16, Patrik(m), (O přírodě)

Konidie plísní jsou obvykle méně než 10 um v průměru, navíc jsem to fotil na vyšší optický zoom než např. tu Cyclaneusma nivea, co jsem dával do atlasu. Odhaduju tak 200 - 300 um.

Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30