Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Re: Re: Re: "Tady chcíp pes,, 14.03.2016 21:14, karelzbrd(m), (O přírodě)
tohle vypadá na přežvýkavce - jelenovití. Chybí "čenich"...

Re: "Tady chcíp pes,, 14.03.2016 18:16, Pavla, (O přírodě)
Ale tajně jsem si myslela na nějakého prťavého ucháče obrovského, na kterého jsem loni o tomto čase v této lokalitě prvonatrefila. Zázrak se však nekonal. Všude plno zetlelého listí, které jsem nechtěla moc rozhrabávat, protože když už jsem do něčeho vrtla, tak ... jsem někoho probudila. Zde např. (hádám správně) kvapníka?
Zaujali mě taky ti dva žlutí piditvorečkové, které vezl (kvapník ???) na zádech. Vidíte je? (Fotka hrozná, já vím, ale znáte mě).

Re: Re: "Tady chcíp pes,, 14.03.2016 18:22, Forrest Run(m), (O přírodě)
Spíš střevlíček obecný(Pterostichus vulgaris), dle mého-Johaness případně opraví(kvapník má oranžový nóžičky) a ta fotka dole asi není pevník, ále Pařezník obecný, Pájo!

Re: Re: Re: "Tady chcíp pes,, 14.03.2016 18:31, Pavla, (O přírodě)
Za záměnu pevníka s pařezníkem zasloužím ten nejvyšší trest. Jsem si toho vědoma! 
Díky za upozornění. Jasně, že jsem myslela pařezník, ale tím, že jsem fotila i chlupatce pevníkového, probírám se fotkami a uvažuji, který z nich je pro Vaše oko pěknější, sáhla jsem, sakra, vedle. Hanba mi! 

Re: Re: Re: Re: "Tady chcíp pes,, 14.03.2016 18:47, Forrest Run(m), (O přírodě)
Bych to tak nedramatizoval, Pájule,
stačí, když nám někdy do konce života na nějaký houbařský slezině skalních stoupenců www.ohoubách.cz po pár panáčcích víčkovice(alias Medopropolisového elixíru-30 voltíků)nabídneš striptýzek
...my se pak s klukama(a některejma holkama) dohodneme, jestli jó!
A to se vyplatí!

Re: Re: Re: Re: Re: Re: "Tady chcíp pes,, 14.03.2016 21:35, Yohaness(m), (O přírodě)
Párkrát jsem tady již psal, že české názvy brouků mezi entomology moc "nefrčí", třeba také proto, že v různých atlasech můžeme nalézt několik českých názvů pro jeden druh brouka. Řečeno jinak, bez znalosti latinských názvů je entomolog těžce pozadu.
Název kvapník se používal pro několik různých rodů malých střevlíčků (Harpalus, Amara...).
Toto je ovšem rod Pterostichus, česky snad jen střevlíček. Druhově by to mohl být P. melanarius (syn. vulgaris, jak píše Forrest) nebo P. niger.

Re: Re: "Tady chcíp pes,, 14.03.2016 18:38, alesjirsa(m), (O přírodě)
Ty uťaté ostny jsou zajímavé, u struháka jsem to teda ještě neviděl, jinak všechno ostatní sedí.
Re: Re: "Tady chcíp pes,, 14.03.2016 18:53, alesjirsa(m), (O přírodě)
Kornatec lopatkovitý roste na jehličnanech.

Re: Re: Re: "Tady chcíp pes,, 14.03.2016 19:30, Pavla, (O přírodě)
Aleši, tohle jehličnan nebyl, takže asi struhák, viď? Ale neodpustím si nedělní poznatek, kdy jsem našla v čistě listnatém porostu v listí zahrabanou šišku s penízovkami (a bylo jich tam víc - myslím těch šišek). Jak se tam dostaly? Veverka nebo … ? HA? ZáHAda! ;)
Re: Re: Re: Re: "Tady chcíp pes,, 14.03.2016 19:32, alesjirsa(m), (O přírodě)
Ano, je to struhák blanitý.

Re: "Tady chcíp pes,, 14.03.2016 18:23, Forrest Run(m), (O přírodě)
A tamto jsou roztoči, co ho využívaj coby přibližovadlo k dlabanci!:-)