O houbách

Diskuse a galerie

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Zobrazit celou diskusi

dnešní první výlet do CHKO Brdy, 05.03.2016 20:25, karelzbrd(m), (O přírodě)

samozřejmě nemohl skončit jinde, než na mém oblíbeném a nejhezčím potoce Reserva.

Re: dnešní první výlet do CHKO Brdy, 05.03.2016 20:25, karelzbrd(m), (O přírodě)

sněhu tam bylo kolem 30 cm.

Re: dnešní první výlet do CHKO Brdy, 05.03.2016 20:25, karelzbrd(m), (O přírodě)

A protože bylo pod mrakem, vyřádil jsem se na barvách a ledu.

minivodopád.

Re: Re: dnešní první výlet do CHKO Brdy, 05.03.2016 21:04, Patrik(m), (O přírodě)

Takže už jsou nakonec vyhlášeny CHKOčkem?

Re: Re: Re: dnešní první výlet do CHKO Brdy, 05.03.2016 21:22, karelzbrd(m), (O přírodě)

no jasně, od 1.1.2016 je to CHKO Brdy. Součástí je nejen bývalý vojenský újezd ve středních Brdech, ale i jižní Brdy s Třemšínem.

Re: dnešní první výlet do CHKO Brdy, 05.03.2016 21:25, karelzbrd(m), (O přírodě)

viz mapka. Zdroj: http://brdy.ochranaprirody.cz/

Re: Re: dnešní první výlet do CHKO Brdy, 05.03.2016 21:48, Patrik(m), (O přírodě)

Super, kdyby se tak tohohle dočkali i PřP Oderské vrchy, to by byla paráda. Určitě jsi hodně rád, že?

Re: Re: Re: dnešní první výlet do CHKO Brdy, 05.03.2016 22:11, karelzbrd(m), (O přírodě)

nee, CHKO je jen značka, která láká davy lidí, nic víc. Ochrana přírody je někde jinde. Dokud byl vojenský újezd, nebyla povolená stavba suchého poldru na Klabavě. Nyní už je povolená. Zaplaví to mimo jiného místa, kde roste dřípatka horská...

Re: Re: Re: Re: dnešní první výlet do CHKO Brdy, 05.03.2016 22:42, TondazKralup(m), (O přírodě)

Jo jo přesně tak,zlatý časy když tam byl vojenskej prostor.Sice jsem občansky neposlušnej a porušoval jsem zákaz,ale nebylo nás zase tak moc,co jsme tam chodili.A teď chudáci Brdy!
Hlavně mi tam sejří ta těžba dřeva třeba v okolí Strašic.Jo a v okolí Klabavy třeba roste taky kyjanka purpurová celkem vzácná.Ta půjde asi taky do háje.

Re: Re: Re: Re: Re: dnešní první výlet do CHKO Brdy, 06.03.2016 10:41, Patrik(m), (O přírodě)

Aha, takže nejlepší ochrana přírody je ta, kdy se člověk domluví s hajným o šetrnější hospodaření tam, kde něco vzácného roste, že?

Re: Re: Re: Re: Re: Re: dnešní první výlet do CHKO Brdy, 06.03.2016 12:35, TondazKralup(m), (O přírodě)

Nevím,jak to myslíš,ale i to by bylo někdy řešení.Pokud to má být ironie,tak to rozhodně tak jednoduše nevidím.Taková jednostranná ochrana ve mně budí naopak záchvaty zuřivosti.Ale vážně, štve mě zbytečné ničení biotopu. Je hrozně jednoduché hodit všechno třeba na kůrovce, nebo na polomy a pod. Určitě by se k tomu mělo přistupovat se zdravým rozumem. Myslím ale, že jde vždy v prvním případě o mamon a zisk.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: dnešní první výlet do CHKO Brdy, 07.03.2016 07:04, Yohaness(m), (O přírodě)

Ochrana přírody není jednoduchá záležitost, je třeba se na chráněný prostor dívat z historického hlediska a zauvažovat, co vlastně chceme chránit. Podle toho pak postupovat. Spousta lidí si myslí, že ideální ochranou je zákaz vstupu a nezasahování do přirozeného vývoje, ale není tomu tak.
Konkrétně v Brdech bych viděl důležité pasáže okolo Padrťských rybníků a uměle odlesněné vrchy, například Tok. Pokud to dopadne, jak si myslím (do těchto míst se nebude zasahovat a zarostou náletem), bude to v háji. Naopak mile by mne překvapilo, kdyby v plánu péče bylo jednou za rok pozvat armádu a rozjezdit s vojenskou technikou vybrané lokality.
Podobně to dělají ochranáři u Hradce : http://www.naplachte.cz/tanky15_lidovky/

Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30