Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

EX kuřinec, 04.02.2016 20:55, Yohaness(m), (Houby)
Další zajímavostí, určenou nedávno Oldou Jindřichem, je kuřinec mnohotvárný - Ramariopsis aff. biformis (dříve též kyjovečka - Clavulinopsis). Jde o druh, který je v Červeném seznamu označen kategorií ?EX, čili nezvěstný druh, přesně se tam píše: "Saprotrof rostoucí na holé zemi v lesích. V ČR je znám jen z několika málo nálezů, z nichž poslední pochází ze čtyřicátých let 20. století z okolí Hubačova u Mnichovic ve středních Čechách".
Zatím se mi nepodařilo dopátrat nějakých recentních nálezů, nicméně já ho našel u nás v Praze v parku na Žižkově. Rostl v trávě pod exotickým jehličnanem, který připomínal modřín, či nějaký druh cedru. Tato fotka je ze dne prvního nálezu, nafotil jsem, odebral položku a další trsy jsem nechal růst.

Re: EX kuřinec, 04.02.2016 20:55, Yohaness(m), (Houby)
Poté jsem lokalitu navštívil za tři dny, abych seznal, že trávník byl právě posekán a všechny plodnice byly zničeny. Avšak po dvaceti dnech opět pár trsů narostlo, sice mnohem méně, ale přece. Pak, po druhém posekání, růst skončil.

Re: Re: EX kuřinec, 04.02.2016 21:30, alesjirsa(m), (Houby)
Úžasný nález, gratuluji.

Re: Re: Re: EX kuřinec, 05.02.2016 09:03, Hanýžka(m), (Houby)
Zajímavý kuřinec. Jen aby se technické služby nezasloužily o EX bez otazníku, revitalizace jsou teď moderní...