Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Výzva pro všechny hrabavé, 01.02.2016 09:45, Hanýžka(m), (Houby)
Ahoj všichni, vypadá to, že je mimořádný rok na špičku břečťanovou - Marasmiue epiphylloides. Vladimír Antonín ji zkouší najít přes 20 let a nic a tento rok konečně roste ve velkém! Já mu věřím, zkouším marně hrabat 4 roky a až letos se podařilo. Obešla jsem ale v neděli dalších cca 10 míst a nic, tedy pod každým břečťanem ji nenajdete. Proto vás prosím, kdo jste ochotní hrabat, hledejte špičku břečťanovou! Prosím, pište si informace o lokalitě a ekologii a pokud možno i o aktuálním počasí. Ať už najdete nebo ne, prosím, pošlete mi mail na hsevcikova@mzm.cz A houby sušte a případně pošlete nebo předejte do našeho muzejního herbáře. Je mimořádná možnost zjistit nové údaje o této krásné houbě a byla by škoda je nevyužít. Vaše jméno pak bude nesmazatelně zapsáno do análů (pravděpodobně v článku do mykologických listů) a budete mít vědecké zásluhy.

Re: Výzva pro všechny hrabavé, 01.02.2016 11:11, chorcheee(m), (Houby)
Také mne zajímalo jak to s ní je a tak jsem se právě vrátil ze hřbitova a PR Peliny v Chocni. Bohužel nenašel.

Re: Re: Výzva pro všechny hrabavé, 01.02.2016 14:26, Hanýžka(m), (Houby)
Dnes jsem v poledne navštívila zahrady naproti naší poradně, zetlelých listů břečťanu plno, vlhkosti také, ale špička není. Čím víc lokalit jsem prohrabala, tím více si vážím sobotního nálezu...

Re: Re: Re: Výzva pro všechny hrabavé, 01.02.2016 17:47, Pavla, (Houby)
Poslušně hlásím, že já již od prosince, pokud zahlédnu břečťan, jsem k neudržení a hrabu. K hrabivosti jsem takto přivedla, prosím, i svého (dosud neobyčejně skromného) muže, který neznaje dokonale vzhled špičky břečťanové, přivolává mne ke každému svému nálezu, o němž se domnívá, že by špičkou být mohl. Za všechny jeho nálezy (to je úplně ten první) jeden fotodůkaz.

Jinými slovy „Toho bohdá nebude, aby český houbař zpod břečťanu utíkal …“ ;)

Re: Výzva pro všechny hrabavé, 01.02.2016 20:22, Patrik(m), (Houby)
Tak to vypadá docela slibně, s tím výskytem jak jsem psal minule, jsem to myslel přesně takhle ...prostě to málokdo zná a zkouší to najít, podle mě to bude daleko běžnější než jsme si mysleli. Ale nechcu tím říct, že se jedná o nějak hodně běžnou věc ... 

Re: Re: Výzva pro všechny hrabavé, 01.02.2016 22:04, chorcheee(m), (Houby)
Hlavně by jsi, Patriku, měl reflektovat tvrzení, že Velký Vladimír Antonín ji hledá už 20 let a hovno
. Z toho něco, kurnik, musí plynout (nebudu dovozovat co)
.

Re: Re: Re: Re: Výzva pro všechny hrabavé, 02.02.2016 09:08, Hanýžka(m), (Houby)
Ona občas třeba rostla, ale myslím, že není jednoduché být ve správnou dobu na správném místě. Buď člověk hledá moc brzo nebo pozdě (s Petrem jsem byla druhý den na stejném místě a už tam nebylo skoro nic, takže jde o dny, snad i o hodiny), zasvitlo slunce, zafoukal větřík, staré brýle už nestačily na tu drobotinu...
Myslím, že vzácná bude, protože i s dobrým okem jsem ji včil když roste hledala na mnoha slibných místech marně. Na druhé straně když jsem našla hned na 1. letošním břečťanu, svádělo mě to ke stejnému úsudku jako Patrika - nahrábla jsem napoprvé, musí být teď všude. Teď 3 dny hrabu, kde se dá a nic a to vím, že je ta správná doba. Kdybych to nevěděla, už to vzdám... Jsem opravdu zvědavá, kdo co nahrabete. Vyzývám zvláště ty, kdo tvrdí, že je běžná, aby to dokázali svými exsikáty.
Když už budete hrabat, prosím, všímejte si: tloušťky zetlelého listí, jeho skladby (jen břečťan nebo převaha jiných listů), aktuální vlhkosti včetně mlhy, slunce, větru, blízkosti vodních toků, zastínění, podkladu pod listím (půda, skála, náhrobek atp.), četnosti špiček. Budu ráda i za negativní informace, kde jste hrabali a nenašli. Pomůže to zpřesnit ekologické nároky. Díky. Hanka

Re: Re: Re: Výzva pro všechny hrabavé, 03.02.2016 09:54, Hanýžka(m), (Houby)
Doufám, že jsi je sebral.