O houbách

Diskuse a galerie

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Zobrazit celou diskusi

"Pololetní" houbová výprava aneb hitparáda jehnědky lískové, 29.01.2016 15:29, alesjirsa(m), (Houby)

"Pololetní" proto, že se konala o pololetních prázdninách (tedy dnes).
Už rostou jehnědky lískové (Ciboria coryli).

Re: "Pololetní" houbová výprava aneb hitparáda jehnědky lískové, 29.01.2016 15:29, alesjirsa(m), (Houby)

Jsou to malé vřeckovýtrusé houbičky, které lze nalézt na starých jehnědách lísek.

Re: "Pololetní" houbová výprava aneb hitparáda jehnědky lískové, 29.01.2016 15:29, alesjirsa(m), (Houby)

Obzvlášť mladé plodnice jsou velmi fotogenické. Vyfotit však ty malinké houbičky je ovšem zase jiná záležitost.

Re: Re: "Pololetní" houbová výprava aneb hitparáda jehnědky lískové, 29.01.2016 19:09, Patrik(m), (Houby)

Ano, to jsou, zítra můžná zajdu do březiny a pokusím se najít jehnědky březové, ty ještě vyfocené nemám. Zatímco další tři druhy, které už jsem fotil, se tady zdají být běžné ...

Re: Re: Re: "Pololetní" houbová výprava aneb hitparáda jehnědky lískové, 29.01.2016 19:52, alesjirsa(m), (Houby)

Já zatím z rodu Ciboria našel jen tuto. Chtěl bych se podívat někdy na místo, kde jsou olše, ale vím bohužel jen o dvou takových místech. Na tom prvním jsem byl dneska (ale tam jsou snad jen jedna nebo dvě olše) a nic, na tom dalším by to už mohlo být možná o něco nadějnější, tam už jsem našel i miskovičku olšovou.

Re: Re: Re: Re: "Pololetní" houbová výprava aneb hitparáda jehnědky lískové, 29.01.2016 20:24, Yohaness(m), (Houby)

"Už rostou jehnědky lískové (Ciboria coryli)."
Proč už? Rostly běžně i na podzim...

Re: Re: Re: Re: Re: "Pololetní" houbová výprava aneb hitparáda jehnědky lískové, 29.01.2016 20:37, alesjirsa(m), (Houby)

Nevím, já je znám z tohoto období. Tak v tom případě měním "Už rostou jehnědky lískové ..." na "Už zase rostou jehnědky lískové ...".

Re: Re: Re: Re: Re: Re: "Pololetní" houbová výprava aneb hitparáda jehnědky lískové, 30.01.2016 09:59, Yohaness(m), (Houby)

A já bych to ještě změnil na "jehnědky lískové nepřestaly růst..."

Re: Re: Re: Re: "Pololetní" houbová výprava aneb hitparáda jehnědky lískové, 29.01.2016 20:44, Patrik(m), (Houby)

Olše rostou podél potoků a řek, např. tato olšina je cca 15 min. pěšky od mojeho baráku

A doplním chorošem poloplástvovým (Polyporus brumalis) ...

... a jedním pěkným trsíkem penízovek sametonohých (Flammulina velutipes).

Re: Re: "Pololetní" houbová výprava aneb hitparáda jehnědky lískové, 29.01.2016 19:35, Zdeno(m), (Houby)

Verba movent, exempla trahunt?

Re: Re: Re: "Pololetní" houbová výprava aneb hitparáda jehnědky lískové, 29.01.2016 19:48, alesjirsa(m), (Houby)

Česky, prosím.

Re: Re: Re: Re: "Pololetní" houbová výprava aneb hitparáda jehnědky lískové, 29.01.2016 19:52, karelzbrd(m), (Houby)

Slova hýbají, příklady táhnou. Si najdi v gúglu jako já

Re: Re: Re: Re: "Pololetní" houbová výprava aneb hitparáda jehnědky lískové, 29.01.2016 20:06, Zdeno(m), (Houby)

Slova hýbají, příklady táhnou...

Re: Re: Re: Re: Re: "Pololetní" houbová výprava aneb hitparáda jehnědky lískové, 29.01.2016 20:21, alesjirsa(m), (Houby)

No, to máš asi pravdu.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: "Pololetní" houbová výprava aneb hitparáda jehnědky lískové, 29.01.2016 20:40, karelzbrd(m), (Houby)

to je volnej překlad z gůglu

Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30