O houbách

Diskuse a galerie

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Zobrazit celou diskusi

Co roste v leše (nejen) pro Aleše, 26.01.2016 19:29, Pavla, (Houby)

crrrrr, zvoní ... (koho asi dnes prof. Stromovous tasí a na koho ukáže svým pařátem?)

„ K tabuli půjde .... Aleš.“ ;)

Re: Co roste v leše (nejen) pro Aleše, 26.01.2016 19:29, Pavla, (Houby)

Uff, ještě, že to nejsem já – totok bych možná věděla, tváří se to jako chlupatá, ale co když se tak jenom tváří, že jo?

Ty jo, další chyták – možná ohňovec, ale možná taky ne ...

Chudák Aleš, tohle by nedal ani samotný Hagara ... ;)

... že by outkovka pestrá?

Ovšem tohle je od prof. Stromovouse těžká podpásovka. Zkouší zkoušet Aleše z něčeho, co bychom měli probírat až příští školní rok. To jsem zvědavá, jak ho bude klasifikovat.

P.S. Aleši, doufám, že se nezlobíš, že jsem Tě zneužila k dourčení hub, se kterými si nevím rady. Děkuji za pochopení i ... za určení!

Re: Re: Co roste v leše (nejen) pro Aleše, 26.01.2016 20:16, alesjirsa(m), (Houby)

Vůbec ne. Já jsem hlavně rád, že to až tak často neslýchám na gymnáziu, ovšem kdyby to bylo na tuto látku, tak bych se s radostí obětoval.
No nic, zkusím se vžít do role a zodpovědět otázky pana profesora Stromovouse.
1. otázka: "Hm, řekl bych, že by se mohlo jednat o outkovku chlupatou (Trametes hirsuta)."
2. otázka: "Tak, podle fotky soudím, že dřevina, na které houba roste, je vrba, v tom případě se vylučuje ohňovec Hartigův a bude to normální ohňovec obecný (Phellinus igniarius)."
3. otázka: "Vidím, pane profesore, že jste si na mne připravil pěkné chytáky. Jestliže to mělo bělavou dužninu, což na Vaší fotce není zřejmé, bude outkovka Trogova (Trametes trogii), kdyby to mělo rezavou dužninu, na což bych sázel více, bude to outkovka galská (Trametes gallica)."
4. otázka: "Tak tohle je docela jednoduché. Jestliže se pod kloboučkem neskrývá hladké rouško (jakože nejspíš ne), bude to zcela jistě outkovka pestrá (Trametes versicolor)."
5. otázka: "No, makroskopicky to odpovídá pevníku krvavějícímu (Stereum sanguinolentum), ale protože dřevo je určitě listnáč, budou to zjevně starší plodnice pevníku korkovitého, pokud to teda není vzácnější škrobnatec terčovitý, avšak ten má hymenium asi více zbarvené doběla."

"Příště mě prosím, pane profesore, více nešetřete !"

Re: Re: Re: Co roste v leše (nejen) pro Aleše, 26.01.2016 20:31, Pavla, (Houby)

Díky, jsi jednička – kluk, co umí a má smysl pro humor nemůže dostat jinou známku než 1.
No ale když říkáš nešetřit, tož nešetřit – troufneš si na totok? (btw je to prohnané mikroskopem) ;)

Re: Re: Re: Re: Co roste v lese (nejen) pro Aleše, 26.01.2016 20:36, mipera, (Houby)

Já vím, že se ptáš Aleše, ten to ví na 100 procent. Já bych v tom viděla rážovku rumělkovou, kterou jsem se dnes také snažila vyfotit, ale ty mrňouse mám nějak rozmazané.

Re: Re: Re: Re: Re: Co roste v lese (nejen) pro Aleše, 26.01.2016 20:38, alesjirsa(m), (Houby)

Ta ale roste na dřevě a na rozdíl od této houby je to pyrenomycet (tvrdohouba).

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Co roste v lese (nejen) pro Aleše, 26.01.2016 20:40, mipera, (Houby)

Aha, ty moje byly dnes červené na klacku.

Re: Re: Re: Re: Re: Co roste v lese (nejen) pro Aleše, 26.01.2016 20:42, Patrik(m), (Houby)

Ikdyž to je pro Aleša ... Čeleď Pyronemataceae, nejspíše Anthracobia sp. Ale z téhle fotky to je opravdu jen hádání než určování ...

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Co roste v lese (nejen) pro Aleše, 26.01.2016 20:44, alesjirsa(m), (Houby)

No, Patrik se v askomycetech vyzná lépe než já, takže nejspíš bude mít pravdu.

Re: Re: Re: Re: Co roste v leše (nejen) pro Aleše, 26.01.2016 20:37, alesjirsa(m), (Houby)

Řekl bych, že to bude něco z rodu buď Scutellinia nebo Cheilymenia.

Re: Re: Re: Re: Re: Co roste v leše (nejen) pro Aleše, 26.01.2016 20:48, Pavla, (Houby)

Bingo Aleši, Scutellinia crucipila - kosmatka křížochlupá. Určila ji Tori a slíbila, že až bude mít zpracované fotky, dá je na web. Prof. Stromovous si pochvalně mručí pod vousy.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Co roste v leše (nejen) pro Aleše, 26.01.2016 22:47, Tori(m), (Houby)

a děkuje za připomínku, občas zapomíná.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Co roste v leše (nejen) pro Aleše, 27.01.2016 14:23, Patrik(m), (Houby)

Zajímavý nález, gratuluju, já jsem si nějak neuvědomil, že to není spáleniště ...jen tak dál...

Re: Re: Re: Re: Re: Co roste v leše (nejen) pro Aleše, 26.01.2016 21:48, TondazKralup(m), (Houby)

Ty jo jsi fakt dobrej...

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Co roste v leše (nejen) pro Aleše, 26.01.2016 22:03, alesjirsa(m), (Houby)

Mám výborného profesora.

Re: Re: Re: Co roste v leše (nejen) pro Aleše, 26.01.2016 23:09, Včelda, (Houby)

to je ovšem bomba! Docela mě to inspirovalo a jdu hledat pár dotazů na Aleše

Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30