O houbách

Diskuse a galerie

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Zobrazit celou diskusi

Úprava, 18.11.2015 23:17, léto, (O fotografování)

Když jsem začínal s fotografováním hub, zajímalo mě, jakým způsobem upravují fotky ostatní.Bohužel na žádném houbařském webu jsem nenašel sekci, jak na to.Proto jsem rád, že zde tahle škatulka začala existovat.Chtěl bych tedy prezentovat, jak při úpravách postupuju já.Doufám, že to někdo nepojme, jako doktrínu podle které se musí postupovat právě takto a ne jinak.Je to jenom můj navyklej technologickej postup a třeba se z toho někdo přiučí.Píšu to proto, že poslední fotku do jpegu jsem vyfotil tuším před skoro před dvěma léty a oblíbil jsem si RAW.Nikomu to nevnucuju.Jednoduše jinej kraj, jinej mRAW a panel rychlých úprav je úplně stejnej v obou formátech.
Začnu u fotoaparátu.Tím se stal po nehumánním utahování opasku Canon EOS 1100D.V různých diskusích o fotografii jsem se dočetl, že přidáváním kontrastu se zvýrazňuje detail (taky přepal) proto jsem s kontrastem v mínusu už v aparátu a přidávám v editoru.Totéž platí u tlumení světel a naopak u projasňování stínů se detail ztrácí.Takže v korekci expozice nefotím do -EV, ale na nulu, nebo pokud je to možné do +EV s mírným přepalem a v editoru ztlumím světla.Na obrázku není vidět.To dělám tlumením HDR světel.Ta ikonka hned vedle duhy pod histogramem.Zde jsou tedy vidět hodnoty, který tak nějak nejčastěji používám.Vyvážení bíle jsem nechal na automatu, jinak se dá vyvažovat kliknutím na kapátko a následným nabráním neutrální barvy na fotografii.Nejlíp bílé nebo šedé.Oříznul jsem.Kvůli retuším jsem nesytil ani neživil.Doostřil jsem na hodnotu 80 u síly efektu 1,6 na poloměru a práh jsem stáhl na nulu.
Dál už do editoru.

Re: Úprava, 18.11.2015 23:17, léto, (O fotografování)

Zdálo se mi, že list na klobouku sametonožky docela září a potřeboval by ztlumit světla.K lokálnímu tlumení jsem použil magnetické laso.Blbí je, že u tohoto nástroje se každá zatáčka musí měnit kliknutím myši, takže se člověk nakliká, než obrýsuje celej list dokud se čáry nespojí a neukáže se křížek s kolečkem.Pak se vše spojí dvojklikem na levé tlačítko myši a zobrazí se výběr.Dobrý je to dělat v měřítku 1:1.Pokud bych začal tlumit jenom s výběrem, začne tmavnout celá fotka.Je tedy nutné zobrazit masku.Kliknutím na ikonu maska se my otevřou možnosti.Vyberu normální.Maska se zobrazí oranžově.Pak můžu ztlumit světla.V tomhle případě na hodnotu -63.Lokálně se dá i doostřovat, nebo vlastně provádět jakoukoli úpravu.Pro úpravy klobouků hub používám výběrový štětec.Princip je stejný a je to jednodušší.Po té přepnu masku na nezobrazovat a výběr zruším tlačítkem esc.

Retuše moc nezvládám.Tady jsem použil klonovací razítko.U tohoto nástroje je důležitej rozestup.Ten by se měl pohybovat na hodnotách 10-15.Pokud tam člověk nechce mít obrysy po klonování.Měřítko samozřejmě 1:1.Nevím jak u ostatních, ale mě se jeví jako optimální nastavení u rozmazání kolem 30% a u hustoty 50% a výš.Dál už jsem posunul živost na 118 a sytost na 106,ale to je individuální.Jenom pro zajímavost.Používám k focení objektiv Canon EF compact macro 50mm f/2,5.

Tady je syrovej formát pro srovnání.

A zde upravený výsledek.

Re: Re: Úprava, 19.11.2015 18:52, Zdeno(m), (O fotografování)

Léto budiž pochváleno...Zajímavý vhled do taktiky focení a zpracovávání fotek. Co uživatel, to jiný systém. Kacířsky dodávám, že původní kompozice sametonožek mne oslovila více.. Jsa IT blbem, nejsem schopen všechny ty nuance Tvého algoritmu vstřebat, intuitivně a empiricky jsem si vytvořil svůj postup...Společný máme zhruba foťák (já canon 450D...) a překvapivě zcela shodný makroobjektiv, který jsem již amortizoval do mínusu (jako ostatně vše, co se mi do pracek dostalo...). Osm let (koupen v USA) se na něm podepsalo, navíc měl vadný AF systém, což mi nevadí, protože zásadně pracuji v manuální verzi MF. Také teď fotím v RAWu, měl jsem problém, že fotky byly v maximální verzi jpeg (L) sotva čtyřmegové...RAW dává až patnáct a hned ho převádím do jpeg a jsem na osmi. Dále upravuji v zoneru a irfanu...

Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30