O houbách

Diskuse a galerie

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Zobrazit celou diskusi

Z teplých krajů..., 16.11.2015 19:12, Zdeno(m), (Houby)

Vlastně, jaképak teplé kraje, podle meteorologů je nejteplejší náš sewer...Výprava houbově fotografická vydařila se, dominovaly bedly...

Re: Z teplých krajů..., 16.11.2015 19:20, alesjirsa(m), (Houby)

Krásně splývá s pozadím.

Re: Re: Z teplých krajů..., 16.11.2015 19:25, vevanek, (Houby)

To jo, akorát Zdeno (?) tam překáží

Re: Re: Re: Z teplých krajů..., 16.11.2015 19:34, Zdeno(m), (Houby)

Ale kdepá, nepoznáváš Hanku?

Re: Z teplých krajů..., 16.11.2015 19:12, Zdeno(m), (Houby)

Opeňky také nezklamaly...

Jsou to přece moje spolehlivé favoritky...

Tu něco pro Honzíka, hmyzáci jsou všude...

Pofotili jsme i fešné rosolovky mozkovité...

A co že jsme to všechno viděli? Kromě prezentovaných suchohřiby, sameťáky, čirůvky fialové, zamlžené, sírožluté, mlženky, šupinovky kostrbaté, pařezové, šedohlínové, třepenitky svazčité, cihlové i makové, strmělky kyjonohé, přehrnuté, lištičky pomerančové, penízovky dubové i kuželovité, hlívu dubovou (jak jinak než na smrku), pomrazky, zrnivky, muchomůrku citronovou i červenou,žampiony, hnojníky, límcovku měděnkovou, houžovec hlemýžďovitý. K tomu řadu dřevomilek...Prostě, houby zle...Košíky přikládám a to jsme je fotili ještě před bermudským trojúhelníkem...

A s touhle prosím pomoci, neumím...Jinak u počítače poněkud trpím, mám monitor v opravě a malý náhradní mne kompozičně mate a nemohu optimálně upravovat...

Re: Re: Z teplých krajů..., 16.11.2015 19:19, alesjirsa(m), (Houby)

Není to nějaký druh slzivky ?

Re: Re: Re: Z teplých krajů..., 16.11.2015 19:33, Zdeno(m), (Houby)

Ty bílé lupeny mi nepasují...

Re: Re: Z teplých krajů..., 16.11.2015 19:38, Herčus, (Houby)

škoda, že ta otočená plodnice je tolik sežraná, ale připomíná mi to trochu nějakou šťavnatku... ale bez záruky

Re: Re: Re: Z teplých krajů..., 16.11.2015 20:09, Zdeno(m), (Houby)

I mně se zdá šťavnatka dobrý tip, jednu plodnici jsem přivezl, zítra ji vezmu Pepovi Sedláčkovi...

Re: Re: Re: Re: Z teplých krajů..., 16.11.2015 20:41, TondazKralup(m), (Houby)

Kdysi jsem vyfotil něco podobného.Poslal jsem to na net a někdo to určil jako pravděpodobně šťavnatka hnědožlutá.Ovšem pokožka klobouku měla čokoládově hnědou barvu.Podvozek vypadal stejně jako na Tvém fotu.Zkusím to moji fotku někde vyhrabat.Na netu jsem zadal ten název a nic se mi nezobrazilo,takže ani nevím jesli je to správný název.

Re: Re: Re: Re: Re: Z teplých krajů..., 16.11.2015 21:31, Tori(m), (Houby)

Mně na název "šťavnatka hnědožlutá" vyplivl google jméno Hygrophorus spadiceus, což je nyní Hygrocybe spadicea - voskovka hnědožlutá. Ta ale vypadá dost odlišně, tak možná se stejně česky říkalo i nějaké jiné (?).

Re: Re: Z teplých krajů..., 16.11.2015 21:04, basset(m), (Houby)

na šťavnatku má dost husté lupeny

Re: Re: Re: Z teplých krajů..., 16.11.2015 21:58, Zdeno(m), (Houby)

Ješte nabíddnu jednu nevalnou fotku, kde jsou vidět lupeny té menší plodnice...

Re: Re: Re: Re: Z teplých krajů..., 16.11.2015 23:03, Sley, (Houby)

Těžko říct - na slzivku mi tam nesedí ty bílé lupeny (jak už ostatně napsal i Zdeno), na šťavnatku mi to zase přijde dost robustní (což ovšem nemusí nic znamenat)... uvidíme, co na to další zdejší znalci...

Re: Re: Re: Re: Z teplých krajů..., 17.11.2015 06:34, TondazKralup(m), (Houby)

Nebude to něco příbuzného této? http://www.myko.cz/clanek799/.Tedy pokud je to šťavnatka.

Re: Re: Re: Re: Re: Z teplých krajů..., 17.11.2015 07:39, Yohaness(m), (Houby)

Tondo, šťavnatka hnědobílá to nebude, vypadá jinak a roste pod borovicemi na vápenci...a nemyslím si, že by ji Zed takto našel a pak přenesl k focení na dubové listí.
Podle mne to šťavnatka nebude. Já bych v tom viděl čirůvku, co třeba čirůvka běložlutavá - Tricholoma stiparophyllum?

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Z teplých krajů..., 17.11.2015 09:03, Zdeno(m), (Houby)

Fotka je přímo od závory k rybníku, houby rostly z listí...

Re: Re: Re: Re: Re: Z teplých krajů..., 17.11.2015 10:37, Sley, (Houby)

Přikláním se k Yohanessovi, mně to taky ze všeho nejvíc připomíná nějakou čirůvku...

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Z teplých krajů..., 17.11.2015 22:46, Herčus, (Houby)

čirůvka to podle mě nebude, ta má obvykle jiný připojení lupenů ke třeni (zoubkem připojené) a neni takhle slizká, jako je to na fotkách... no popravdě nejdřív mě napadla šťavnatka rezavějící - Hygrophorus discoxanthus, ale ta chce buk a neni tak slizká. Pak když jsem uviděl i tuhle otočenou mladou plodnici, tak mě napadlo, že už je to vážně hodně slizký, aby to třeba nebyla nějaká ze slizobedel - Limacella i když mi zase nesedělo připojení lupenů ke třeni (volné)... no a tak jsem se vrátil k původní myšlence, že by to mohla být šťavnatka (ty lupeny taky nejsou nejtypičtější, ale jsou šťavnatkám podobné)... s ohledem na to dubové listí a na barvu plodnice bych řekl, že asi nejpravděpodobnější typ, co za sebe můžu nabídnout je šťavnatka drvopleňová ( - Hygrophorus cossus. Tuto houbu znám obvykle subtilnější, ale jinak jsou si velice podobné a vím, že můžou být i takhle přehršle slizké, podobně jak pod bukem rostoucí Šťavnatky slonovinové. Šťavnatka drvopleňová ráda roste v teplomilných dubinách, nebo dubohabřinách, znám jí z oblasti českého Krasu a okolí Prahy. Taky tento druh nemá tolik sbíhavé lupeny na šťavnatku a na třeni má takové to vločkování, což by odpovídalo i houbám na fotce... verdikt... netvrdím, že je to ona, ale myslím si, že by to mohla být ona ))

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Z teplých krajů..., 18.11.2015 10:02, basset(m), (Houby)

Podle mne má šťavnatka drvopleňová v mládí úplně bílý slizký klobouk, tady je klobouk béžový a dokonce s oranžovým slizem. Drvopleňová stářím žloutne na klobouku od středu, ale stále zůstává převážně bílá. Znám je z krpálů, kde jich na jednom místě rostou každý rok stovky.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Z teplých krajů..., 18.11.2015 21:39, Herčus, (Houby)

pravda, taky znam cossus především čistě bílý, ale ta slizkost by jakž takž odpovídala... taky mě zaráží ten oranžovej sliz, ten mi nesedí na nic, ale pochyboval bych kdyby to nebyla šťavnatka, jen nedokážu přijít na to, která (s ohledem na ekologii se jich moc nenabízí), ale ještě budu pátrat, protože mě to zajímá a kdybych našel něco víc, tak dám echo ... rozhodně si myslím, že to jsou zajímavý plodnice

Jako pak by to mohla bejt ještě nějaká světlá H. personii, ale taky to neni nic typickýho... fakt zajímavý.

Ono se zdá, že plácam nesmysly a možná je i fakt plácam, ale nevim o takovýchhle plodnicích k čemu bych to přirovnal

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Z teplých krajů..., 19.11.2015 09:43, Yohaness(m), (Houby)

Možná by pomohlo, kdyby měl Zed foto klobouku shora té starší plodnice...

Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30