Diskuse a galerie
Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené
Zobrazit celou diskusi
Jak jsem učila ségru, 02.11.2015 19:15, Pavla, (O přírodě)
v pátek jsem vytáhla ségru na procházku a vytahovala se před ní jak kšandy. Jako první jsme potkaly sametonožky a má přednáška mohla začít. „Toto je penízovka sametonohá. Představ si, že jí na rozdíl od jiných hub vůbec nevadí mráz a nízké teploty. Je to jedlá a chutná houbička a také se jí říká houba vánoční.“
Re: Jak jsem učila ségru, 02.11.2015 19:19, Zdeno(m), (O přírodě)
A někdy také pružná...
Re: Jak jsem učila ségru, 02.11.2015 19:15, Pavla, (O přírodě)
„Ááá, pařezník pozdní. Kontrolní otázka – jestlipak víš, co se stane, když plodnici pařezníku poliješ vodou?“ ptám se tahajíc Petku z baťohu. Ségra: „ Vyroste!“ 
„To si pleteš s jinou houbou. Správná odpověď je, že se změní ve žraloka.“ Ségra nechápe. „No to mě naučil jeden zdenolog, sleduj …“ cintám kolem sebe vodu a vyrábím žraločí kůži. Ségra hledí! ;)
„Našla jsem nějaký chóróóóš!“ slyším nadšené zvolání. „Tak to je outkovka pestrá a co ty pařezníčky pod ní, ségra?“ „Aha, tak těch jsem si, čéče, vůbec nevšimla.“ Přiznává se bez mučení. 
U dalšího nálezu jsem vysvětlovala rozdíl mezi kuřátky a liškou. My totiž celý život liškám říkaly kuřátka. Sestra zírá a hltá každé mé slovo.
Re: Re: Jak jsem učila ségru, 02.11.2015 19:32, Forrest Run(m), (O přírodě)
My zase píšeme Praha 2 a čteme to "Vinohrady"!;)
Je to korunokyjka, jinak díky za krásnou reportáž a jsme rádi, že tu díky tobě brzy bude zase o jednu zapálenou přispěvatelku více!:-)
Minula ses povoláním, nejsi-li kantorka, Ámos by měl radost:"Škola hrou!"
Zastavení u bedly a názorná ukázka, kterak se dá prstenem posunovat nahoru a dolů. Zmiňuji existenci jedovaté bedly ostrošupinné s prstenem přirostlým a ségra začíná vzrušením škytat. (Tak jo, tady už trochu přeháním, jen zalapala po dechu, ale o ostrošupinné slyšela poprvé - stejně jako já teprve letos ondyno tady ... ) ;)
„No a tady je ta houba, kterou když poliješ vodou, vyroste. Boltcovitka bezová Ucho Jidášovo.“ Pár sušenek jsme nasbíraly, rozdělily si je napůl a ségra dostala úkol, zjistit doma na vlastní oči, jak jí vyrostou uši, když si je namočí. 
To já z těch svých připravila chutnou premiérovou krmi a Vy se můžete najíst aspoň očima. ;) Nebýt Vás, jsem o všechny tyto zážitky a znalosti chudší, takže moc děkuji. Fakt! Pěkný večer!
Re: Re: Jak jsem učila ségru, 02.11.2015 19:20, basset(m), (O přírodě)
.. to by se snad ani nemělo jíst 
Re: Re: Re: Jak jsem učila ségru, 02.11.2015 19:33, Honzík(m), (O přírodě)
...souhlas.No,ale hlad je...
Re: Re: Jak jsem učila ségru, 02.11.2015 19:21, Zdeno(m), (O přírodě)
Koukám, že ve dvou a s espritem to jde lépe...
Re: Re: Jak jsem učila ségru, 02.11.2015 19:34, alesjirsa(m), (O přírodě)
Super, to já, kdybych vytáhl bráchu, asi by z toho nebyl úplně na větvi.
Vtipná reportáž ! 
Re: Re: Re: Jak jsem učila ségru, 02.11.2015 20:18, Pavla, (O přírodě)
Díky všem za reakce a díky za správné určení korunokyjky, kluci. (Pro Aleše - musíš počkat, až bude brácha v důchodu) 
Re: Re: Jak jsem učila ségru, 02.11.2015 21:44, Tori(m), (O přírodě)
Zajímavé zvířátko. :D
Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30