O houbách

Diskuse a galerie

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Zobrazit celou diskusi

Kačenka, 28.04.2013 19:13, Yohaness(m), (O přírodě)

Prosím snažně, podvrďte mi kačenku náprstkovitou, byl by to můj prvonález...
Dnes, Český kras, v opadu pod starou třešní, jinde než ostatní kačenky české.

Re: Kačenka, 28.04.2013 20:09, Zdeno(m), (O přírodě)

Ano, je to ona...Kačenkya náprstkovitá má jeětě formu "mozkovitá", ale ta to nebude...Blahopřání...Taky jsme ji včera našli...

Re: Kačenka, 28.04.2013 20:47, Forrest Run(m), (O přírodě)

Ou nou, tohle je její ještě vzácnější varieta Kačenka mozkovitá.......Verpa conica var. cerebriformis (J. Moravec et Svrček) Šebek

Srdečná gratulka, WořežPrute!:o))

Srovnej, prosím:
Nahuby.sk , případně:
nasehouby.cz

Nicméně, tyhle holky rostou pospolu(náprstkofky i mozkovitky) a vždy při/po vedrech....díky laskavosti Rádi Osaďáky jsme byl na jejich první lokalitu nasměrován, ostatní jsem vyslídil vždy v oblasti termofilika buď na vápenci nebo vzácněji olivínovým čediči.
Podle mě se dá dobře od kačenky český odlišit i tmafší hnátičkou i tmafšíma šupinkama na hnátičce.

Re: Re: Kačenka, 28.04.2013 21:39, Zdeno(m), (O přírodě)

Když myslíš...Odlišení od bohemiky snad není předmětem diskuse...Ta "mozkovitost" by dle mne měla být transparentnějši a tu svraskalost (sk!...) moc nevnímám...Ale šéf má pravdu, nicht Wahr...

Re: Re: Re: Kačenka, 28.04.2013 22:14, Forrest Run(m), (O přírodě)

Třeba máš pravdu Ty, Zdeno, nemám patent na rozum...měl jsem to napsat méně rezolutněji, pardon.
Náprstkovitku by s určitostí určil mikroskop...nicméně o tom sporu není, že? Problém je v tomto: ocituju nasehouby.cz:

"Kačenka náprstkovitá mozkovitá (Verpa conica var. cerebriformis), která má klobouk mozkovitě zprohýbaný (mezi téměř hladkým a výrazně mozkovitě zprohýbaným kloboukem však existuje mnoho přechodových variant)."

No a vzhledem k tomu, že jsem je obě vždycky našel na přesně stejným místě a často i rostoucí ve stejným čase, tak je podle mě dost možný, že jsou to jen různý projevy stejnýho mycelia...tady by to pomohla rozseknout genetika, zkusím to zejtra probrat s Honzíkem Borovičkou, ten má přístup k DNA sekvencátoru.

Re: Re: Re: Re: Kačenka, 28.04.2013 22:35, Zdeno(m), (O přírodě)

Souhlas, nebylo to kontroverzní, padni komu padni...

Re: Re: Re: Re: Kačenka, 29.04.2013 23:07, Finančník, (O přírodě)

Zdarec Forrestíku,
zatím žiju a zejtra jdu prohlédnout les u chaloupky v Oráčově.
Čekal jsem, že se stavíš na lógr!
Botky jsi sehnal?
Zdarec, pozdravuj a se opatrujte

Re: Kačenka, 28.04.2013 20:07, osada(m), (O přírodě)

Jo...taky je tady nacházím...gratulačka..

Re: Re: Kačenka, 28.04.2013 22:26, Yohaness(m), (O přírodě)

Díky chlapci, tak tu si mohu odškrtnout. Tak už zbývají jen: ucháčovec šumavský, hřib sírový, čirůvka radotínská, palečka Moravcova, destice žlutavá, masečník kulovitý, hřib šumavský, kyj uťatý, hvězdovka vakovitá, šťavnatka napurpurovělá, květka písečná… no mám co dělat.

Re: Re: Re: Kačenka, 28.04.2013 22:42, Zdeno(m), (O přírodě)

And so weiter, nicht Wahr...Takových špeků je a některé mi už ani moje zrádná CNS nevybavuje...No nic, zamlčím hlodavce... (Hláška kantora biologie nad výplatní páskou...).

Re: Re: Re: Re: Kačenka, 29.04.2013 11:20, vlk(m), (O přírodě)

...Yohanessi gratuluji...super úlovek a moc pěkná fotka...

Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30