Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Kačenka, 28.04.2013 19:13, Yohaness(m), (O přírodě)
Prosím snažně, podvrďte mi kačenku náprstkovitou, byl by to můj prvonález...

Dnes, Český kras, v opadu pod starou třešní, jinde než ostatní kačenky české.

Re: Kačenka, 28.04.2013 20:47, Forrest Run(m), (O přírodě)
Ou nou, tohle je její ještě vzácnější varieta Kačenka mozkovitá.......Verpa conica var. cerebriformis (J. Moravec et Svrček) Šebek
Srdečná gratulka, WořežPrute!:o))
Srovnej, prosím:
Nahuby.sk , případně:
nasehouby.cz
Nicméně, tyhle holky rostou pospolu(náprstkofky i mozkovitky) a vždy při/po vedrech....díky laskavosti Rádi Osaďáky jsme byl na jejich první lokalitu nasměrován, ostatní jsem vyslídil vždy v oblasti termofilika buď na vápenci nebo vzácněji olivínovým čediči.
Podle mě se dá dobře od kačenky český odlišit i tmafší hnátičkou i tmafšíma šupinkama na hnátičce.

Re: Re: Re: Kačenka, 28.04.2013 22:14, Forrest Run(m), (O přírodě)
Třeba máš pravdu Ty, Zdeno, nemám patent na rozum...měl jsem to napsat méně rezolutněji, pardon.
Náprstkovitku by s určitostí určil mikroskop...nicméně o tom sporu není, že? Problém je v tomto: ocituju nasehouby.cz:
"Kačenka náprstkovitá mozkovitá (Verpa conica var. cerebriformis), která má klobouk mozkovitě zprohýbaný (mezi téměř hladkým a výrazně mozkovitě zprohýbaným kloboukem však existuje mnoho přechodových variant)."
No a vzhledem k tomu, že jsem je obě vždycky našel na přesně stejným místě a často i rostoucí ve stejným čase, tak je podle mě dost možný, že jsou to jen různý projevy stejnýho mycelia...tady by to pomohla rozseknout genetika, zkusím to zejtra probrat s Honzíkem Borovičkou, ten má přístup k DNA sekvencátoru.

Re: Re: Kačenka, 28.04.2013 22:26, Yohaness(m), (O přírodě)
Díky chlapci, tak tu si mohu odškrtnout. Tak už zbývají jen: ucháčovec šumavský, hřib sírový, čirůvka radotínská, palečka Moravcova, destice žlutavá, masečník kulovitý, hřib šumavský, kyj uťatý, hvězdovka vakovitá, šťavnatka napurpurovělá, květka písečná… no mám co dělat.