Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené
Vyhodnocení říjnového kvízu, 02.10.2015 18:15, alesjirsa(m), (Kvízy)
Soudím, že to bylo tentokrát poměrně těžké, netušil jsem, že dvojka a trojka bude dělat takový problém. Možná, že jsem udělal chybu, když jsem zkrátil limit na 1 den, i když zase na druhou stranu to bude o něco zajímavější. Ale kdybych někdy usoudil, že daný kvíz bude opravdu docela složitý, tak můžu výjimečně limit prodloužit.
Kraken se se svými 60% stal nejúspěšnějším, takže má první místo. Druhý je chorcheee a třetí Tori, i když měla správně jen jednu položku, ale lepší už potom nikdo nebyl.
Zde je správné řešení:
1. Špička česneková - Vyznačuje se v určitém věku takto zprohýbanými lupeny a dále mírnou česnekovou vůní.
2. Hnědák Schweinitzův - Je to na první pohled skoro neuvěřitelné, ale opravdu to je on. Čekal jsem, že se to bude zaměňovat s šedopórkou osmahlou, ale jediný odhad k němu byl rezavec lesknavý.
3. Štítovka černolemá - Uznávám, že černé ostří lupenů na fotce vidět moc není, ale čekal jsem, že ji bude z obrázku charakterizovat mimo jiné také růst na borovici.
4. Bránovitec hnědofialový
5. Protěž lesní - Protěž bahenní vypadá trochu jinak.
Nikdo nakonec nedal správnou odpověď, ale i tak aspoň několik účastí bylo, za což jsem rád. Posílám za odměnu a za snahu objekt, který sice dobře znáte od Zdena, ale snad neurazí.
A za závěr se ptám, jestli vůbec mám dát kvíz zase příště.

Re: Vyhodnocení říjnového kvízu, 04.10.2015 11:09, Hanýžka(m), (Kvízy)
Aleši, hnědák byla dobrá vychytávka. Co se ale týká štítovky černolemé, borovice není žádná nápověda, penízovka širokolupenná roste na zemi i jakémkoliv dřevě, prostě všude. Na tvé plodnici je rozpraskání okrajů klobouku charakteristické pro penízovku a ne pro štítovku. Při zahnívání penízovky širokolupenné někdy černají okraje lupenů (typicky nepravidelně, ale hlavně u kraje klobouku více než u třeně). Dávat chytáky je dovoleno, ale pak se nediv, že soutěžící neuhodnou.
Mimochodem, máš fotku tvé štítovky s lupeny? Moc bys mě potěšil.
Díky.
Re: Re: Vyhodnocení říjnového kvízu, 04.10.2015 11:19, alesjirsa(m), (Kvízy)
Fotku téhle štítovky na lupenech bohužel nemám (Jinak proč ji vlastně chceš ? Kdyžtak bych měl fotku lupenů jiné štítovky černolemé). Omlouvám se, že to až příliš připomínalo penízovku černolemou, nedošlo mi, že se to za ní bude zaměňovat. Snad se příště budu víc snažit, aby šlo zcela dobře z fotky poznat houbu.