Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Re: Re: Houby, které tu letos ještě asi nebyly , 13.09.2015 17:20, alesjirsa(m), (O přírodě)
Tytéž jsem našel i já dneska.

Re: Re: Re: Re: Houby, které tu letos ještě asi nebyly , 14.09.2015 16:41, alesjirsa(m), (O přírodě)

Re: Re: Re: Houby, které tu letos ještě asi nebyly , 13.09.2015 20:14, Tori(m), (O přírodě)
Jsem pro bedličku, např. bedla kaštanová nebo Boudierova vypadají podobně. Tyhle malé bedly mají často pomíjivý prsten, a pokud už jim vydrží do dospělosti, tak není posunovací jako u velkých bedel (rody Macrolepiota a Chlorophyllum).
Btw - nebylo by nám líp, kdybychom i v češtině rozlišovali bedla (= Macrolepiota, Chlorophyllum) vs. bedlička (Lepiota, Cystolepiota, Leucoagaricus, Leucocoprinus)? Byla by pak k tomu dobrá mnemotechnická pomůcka: "bedla = jedlá, ale bedlička = rakvička (tj. nežrat)". Ve slovenčině se rozlišuje bedla (Macrolepiota + Chlorophyllum) vs. bedlička (Lepiota + Cystolepiota) vs. bedlice a bedľovec (Leucoagaricus + Leucocoprinus), což je imho podstatně lepší než ten jeden megavelký rod v češtině.
Jestli někdy budu mít u nás v poradně nějaké slovo, tak bych tohle rozdělování (na bedly a bedličky) rozhodně razila a radila houbařům, protože přežívající přístup [bedla = 6 různých a morfologicky značně odlišných rodů] je ekvivalent toho, když se v předminulém století všechny kloboukaté houby s třeněm a porézním hymenoforem jmenovaly "Boletus".