O houbách

Diskuse a galerie

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Zobrazit celou diskusi

Ohlédnutí za srážkami..., 20.08.2015 20:00, Zdeno(m), (O přírodě)

Pár postřehů...Hodně dlouho nepamatuji takový netypický přechod studené fronty napříč celou republikou. Ta oblačnost připomínala jakousi anakondu, která se pohybovala od jihovýchodu, což je pro nás, seweřany, zcela zvláštní. Nejméně čtyřiadvacet hodin srážkoměry zaznamenávaly kladné hodnoty srážek.

Re: Ohlédnutí za srážkami..., 20.08.2015 20:00, Zdeno(m), (O přírodě)

A byl do déšť z kategorie nejcennějších. Drobný, plynulý přísun vody bez rychlého odtoku vodními toky...

Všechna moje zájmová místa dostala nejméně osmdesát milimetrů...Liberec, Křížany, Kryštofovo Údolí, Hamr, Turnov, Rumcajzov...
Jablíčka nasbíraná před deštěm taky...

I okurky viditelně pookřály. Tak teď už jen ty houby...

Re: Re: Ohlédnutí za srážkami..., 20.08.2015 20:07, karelzbrd(m), (O přírodě)

ano, sledoval jsem pohyb studené fronty a pohybovala se opačně, jaksi oproti zvyklostem. Jenže, všude nebyla tak štědrá na vodu jako u vás. Nám spíše pomůže západní proudění, i když s ohledem k tomu, že Brdy leží ve srážkovém stínu pohraničních hor, taky někdy žádná sláva. Myslím, že u nás napršelo do 30 litrů na metr, po tom suchu, nic moc, tudíž nepředpokládám, že by houby u nás letos rostly.

Re: Re: Re: Ohlédnutí za srážkami..., 20.08.2015 20:43, vevanek, (O přírodě)

U nás spadlo ještě méně a přitom studená fronta od východu je jediná, kdy nám tu déšť nezachytí hory. Jenže pás byl moc úzký a na jih moc nedosáhl. Jsme tady v takovém stínu, kdy sbíráme jen co na nás zbyde. Frontu od jihu zachytí Novohradské hory, od západu Šumava a od severu Blanský les. Ale jsem větší optimista než ty

Re: Re: Re: Re: Ohlédnutí za srážkami..., 20.08.2015 21:05, Zdeno(m), (O přírodě)

No, MY, donedávna nočník Evropy, se také těžko popasováváme s faktem, že najednou je vše jinak. Fronty nás míjejí, mnohdy k nám ani nedojdou...Tohle byla milá výjimka, ten úzký pás šel naštěstí správnou trasou...

Re: Re: Re: Re: Re: Ohlédnutí za srážkami..., 20.08.2015 21:25, karelzbrd(m), (O přírodě)

někdy se prostě zadaří

Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30