Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Re: Re: Re: Re: Ze života hub a hmyzu, 16.08.2015 14:50, chorcheee(m), (O přírodě)
To je spíš nějaká kosmatka, ne?

Re: Re: Re: Re: Re: Ze života hub a hmyzu, 16.08.2015 16:26, Pavla, (O přírodě)
Jj, červené jsou kosmatky, ty náhodou poznám, protože jsem je našla UŽ počvrté.
Neumím určit ty bledulky, ale po radě Tori bych je přiřadila taky k těm bělokosmatkám. Jinak mi je jasné, že bez mikroskopu se víc určit nedá.

Re: Ze života hub a hmyzu, 15.08.2015 23:58, Pavla, (O přírodě)
Vy už určitě víte, ale já se přiznám, že houbu hmyzomorku muší rozdýchávám ještě teď. Pro Neználky jako jsem já ... Dočetla jsem se, že výtrusnice hmyzomorky se přilepí na mouchu a pokud dobře jde, proroste houba do mušího zadečku a potažmo nervových tkání. Poté houba přinutí mouchu, aby se přichytila podložky (např. listu, kamenu, větvičky) svými drápky a vyloučila ze sosáčku tekutinu, kterou se k podložce přilepí. Navíc ji houba v jejím posledním tažení "donutí" zaujmout polohu jako při páření (hlava dole, vystrčený zadeček, široce roztáhlá křídla i nohy), nemluvě o tom, že hmyzomorka dokonce dokáže opticky zvýraznit i její pozadí a produkovat feromony tak, aby nalákala samečky, kteří si s muší zombie partnerkou rádi dají říct a nevědomky tak šíří nákazu dál a dál ...

Re: Re: Re: Ze života hub a hmyzu, 16.08.2015 08:43, chorcheee(m), (O přírodě)
Teda, to jsem ani neměl vědět, že jsou houby tak kruté!
.
Re: Re: Ze života hub a hmyzu, 16.08.2015 11:08, alesjirsa(m), (O přírodě)
Tady se člověk dozví věci.