Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

V potoce..., 08.08.2015 20:30, Yohaness(m), (Houby)
Snad už jen ve vodních tocích a v jejich blízkém okolí lze ještě něco málo objevit. Dnes jsem v jednom malém potůčku v Praze našel tyto pidiplodničky, na vodničku potoční se mi to nepozdává, míhavka odbarvená? Nevím. Každopádně tyto rostly na drobných větvičkách listnáčů.

Re: V potoce..., 08.08.2015 20:30, Yohaness(m), (Houby)
A tyto (asi stejný druh, jen mladší plodnice) na staré číšce buku.

Re: Re: Re: V potoce..., 08.08.2015 21:11, Yohaness(m), (Houby)
Jo? Ony rostou v tekoucích vodách?

Re: Re: V potoce..., 08.08.2015 22:42, Tori(m), (Houby)
Ta první na větvičkách by mohla být vodnička terčovitá (C. tenuispora, uvádějí se u ní dost různé doby růstu). Druhá nevím, připadá mi to jako ještě dost mladé plodnice (největší má tak 0.8 mm, ne?), které byly chvíli ven z vody, tím oschly a zežloutly, a pak se zase namočily. Možná by pomohla fotka zboku, aby bylo líp vidět, jestli mají třeň zatím nevyvinutý (voskovička) nebo vůbec žádný (vodnička). U většiny z nich je vidět tendence ke konvexnímu tvaru - pokud to není jen momentální důsledek nadměrného namočení, tak by to ukazovalo taky k té vodničce (konvexní vs. konkávní tvar je jedním z hlavních makroskopických rozdílů mezi Cudoniella a Hymenoscyphus, mimo to mají i odlišnou reakci vřecek na jód). A např. Hy. laetus roste na větvičkách v tekoucí vodě. ;-)

Re: Re: Re: V potoce..., 09.08.2015 08:25, Yohaness(m), (Houby)
Děkuji, Tori, za informace. Ta první by skutečně mohla být vodnička terčovitá, plodnice jsou velké 1-3mm a jasně konkávní.
U té druhé jsou plodničky okolo 0,5mm nejsou ani konvexní ani konkávní, spíše mají terče rovné. Co se týče třeně, tak je tam, široce (ve tvaru V) se zvedající od báze k terči. Jo a máš pravdu, na chvilku oschly, pak byly znovu navlhčeny kvůli fotografování.
Mám je doma v krabičce i originálním bahnem. 

Re: Re: Re: Re: V potoce..., 10.08.2015 21:51, b.gun(m), (Houby)
A to já si dovolím té vodničce terčovité oponovat. Každoročně jich při svých toulkách potoky, rašeliništi a mokřinami mám možnost vidět desítky, možná stovky a vizuálně jsou prostě jiné. Také velikost nesouhlasí, jsou podstatně větší, než pouhé 3 mm. A z vlastní zkušenosti bych mladé, čerstvé plodnice v dobré kondici situoval maximálně do pozdního jara. Při běžném průběhu sezóny - nikoliv při tom letošním extrému - se sice dají potkat ještě i v létě, ale jsou to již vyzrálé, většinou už jen silou vůle pohromadě držící plodnice o velikosti až nějakých 20-25 mm.