O houbách

Diskuse a galerie

Seřazení podle vláken | Seřadit podle času | Pouze vlákna | Doporučené

Zobrazit celou diskusi

Srpnový kvíz (rostlinný speciál), 02.08.2015 18:00, alesjirsa(m), (Kvízy)

Nikdo nic nenamítal, tak doufám, že se bude líbit.

Re: Srpnový kvíz (rostlinný speciál), 03.08.2015 09:30, Martin(m), (Kvízy)

Tak já střelím - sporýš lékařský

Re: Srpnový kvíz (rostlinný speciál), 02.08.2015 18:00, alesjirsa(m), (Kvízy)

Re: Re: Srpnový kvíz (rostlinný speciál), 03.08.2015 09:32, Martin(m), (Kvízy)

...a tady plácnu hulevník lékařský

A když už jsem u toho zaměnění rolí kvízu, tak ať je to v plném rozsahu. Takže pětka tentokrát je houbová, abyste neřekli, že Vás ochuzuji o houby úplně.
Šestá hodina odbila, čas kvízu nastal.

Re: Re: Srpnový kvíz (rostlinný speciál), 02.08.2015 18:47, samotářka, (Kvízy)

Zadání není vůbec snadné, ale zkusím si udělat ostudu neznalostmi:

1. nevím
2. udatna lesní
3. nevím
4. jehlice plazivá
5. nevím

Re: Re: Re: Srpnový kvíz (rostlinný speciál), 02.08.2015 19:30, Zdeno(m), (Kvízy)

Udatna loňská...

Re: Re: Re: Re: Srpnový kvíz (rostlinný speciál), 02.08.2015 19:31, Zdeno(m), (Kvízy)

Pětku od pasu anýzovník vonný...

Re: Re: Re: Re: Re: Srpnový kvíz (rostlinný speciál), 02.08.2015 19:32, alesjirsa(m), (Kvízy)

Vidím, že se to zatím vyvíjí poměrně dobře. Z rostlin je podle mého názoru asi nejhojnější trojka.

Re: Re: Re: Re: Re: Srpnový kvíz (rostlinný speciál), 02.08.2015 19:33, Zdeno(m), (Kvízy)

...alias trámovka vonná...

Re: Re: Re: Re: Srpnový kvíz (rostlinný speciál), 02.08.2015 21:10, karelzbrd(m), (Kvízy)

já mám Zdeno obavy, že udatna je letošní

Re: Re: Re: Re: Re: Srpnový kvíz (rostlinný speciál), 02.08.2015 21:13, alesjirsa(m), (Kvízy)

Bohužel je to tak. V červnu jsem je fotil rozkvetlé.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Srpnový kvíz (rostlinný speciál), 02.08.2015 21:54, Zdeno(m), (Kvízy)

No, v tom případě jsem přesto viděl i loňské...

Re: Re: Re: Re: Re: Srpnový kvíz (rostlinný speciál), 02.08.2015 21:13, Zdeno(m), (Kvízy)

Hm, asi ji neumím dost dobře popsat, kvete v létě, takže tohle stádium mi přišlo pozdější...

Re: Re: Re: Srpnový kvíz (rostlinný speciál), 02.08.2015 19:31, Patrik(m), (Kvízy)

Tak sem konečně po dvuch dnech zase tu...
Já kvitka moc neumím, obvykle co neroste v mojem okolí nepoznám, pokud to sám neuvidím a neurčím.
Poznám pouze:
4. jehlice cf. plazivá

Re: Re: Re: Re: Srpnový kvíz (rostlinný speciál), 02.08.2015 20:51, Zdeno(m), (Kvízy)

Dvuch zřejmě bude po češtinsku "dvou", v mojem "mém", sem "jsem"... Ty dvě bonifikace ode mne sis už totiž dávno vybral...

Re: Re: Re: Re: Re: Srpnový kvíz (rostlinný speciál), 03.08.2015 10:11, samotářka, (Kvízy)

Patriku nedej se. Tvoje nářečí je krásné. Zpěvák Jiří Suchý byl taky nedávno oceněn za to, že v jeho písních je málo spisovného. O dalších zpěvácích z Ostravska platí totéž.
A jestli se dostaneš na vysokou školu, tak tam už pravopis nikoho nezajímá. Na VŠ se stalo pouze jednou, že pan profesor nad písemným projevem šílel - a následně se ukázalo, že autorem podivné češtiny je černoch z Afriky, který žije v ČR druhým rokem.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Srpnový kvíz (rostlinný speciál), 03.08.2015 11:09, Joska(m), (Kvízy)

No prima, taky názor. "Na vysoké pravopis nikoho nezajímá."
Pokud se neživím publikováním pro ostatní, prosím.
A básnické texty (písně) je trochu jiná oblast, nesouvisející s publikováním. U Patrika ale nejde jen o nářečí, když po tom všem dokáže napsat "zvyditelnit", tak je něco dost špatně.
A vůbec, dnes stačí. Začínám být docela naštvaný a to není pro komunikaci nic dobrého. Hezký den!

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Srpnový kvíz (rostlinný speciál), 03.08.2015 11:11, Tori(m), (Kvízy)

No to sice nezajímá, ale možná proto, že a) se předpokládá, že se ho každý naučí na nižším stupni, b) na vš. stupni nejsou profáci placení za to, aby ještě opravovali pravopis, a c) profáci jsou rádi, když studenti mají odpovědi aspoň věcně správně. ... Potom se ale stává, že se někdo nenaučí pravopis na ZŠ, jakýmsi záhadným způsobem (asi varianta "nejlehčí cesta") skončí na češtině na VŠ a nakonec jde dělat buď do novin, reklamky, nebo učit češtinu na základce. Viděla jsem některé stylistické i gramatické perly, které jsou studentky češtiny (tj. budoucí učitelky) schopné napsat do Bc nebo Mgr práce, a je to občas na zaplakání.
(Ale samozřejmě, na každé VŠ to může být jinak, zrovna tak jako citlivost čtenáře na hrubky. Já to třeba na netu neřeším skoro vůbec, zatímco v odborném textu mě podobné chyby ruší hodně - ale předpokládám, že z celého ročníku jsem byla asi jediná takhle postižená.)

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Srpnový kvíz (rostlinný speciál), 03.08.2015 19:23, Zdeno(m), (Kvízy)

Máme stejnou nemoc...Hýčkejme si ji...To není nerudné, zapšklé, pedantské vrtošení, ale obyčejná snaha udržet jistou úroveń komunikace. Jak se mi schopnost jasně, přesně a snad i vtipně se vyjadřovat a zaujmout obecenstvo, vyplatila. A obráceně, kolik machrů se před publikem odepsalo jazykovou úrovní projevu...

Re: Re: Re: Srpnový kvíz (rostlinný speciál), 03.08.2015 09:36, Martin(m), (Kvízy)

Takže shrnu:
1. sporýš lékařský
2. udatna lesní
3. hulevník lékařský
4. jehlice plazivá
5. anýzovník vonný - tady dám na Zdeňka

Re: Re: Re: Re: Srpnový kvíz (rostlinný speciál), 03.08.2015 10:00, alesjirsa(m), (Kvízy)

To je správná odpověď.

Konec

Vyhodnocení za okamžik.

Re: Re: Srpnový kvíz (rostlinný speciál), 02.08.2015 21:46, alesjirsa(m), (Kvízy)

Jednička a trojka mají stejné druhové jméno.

Re: Re: Re: Srpnový kvíz (rostlinný speciál), 02.08.2015 21:55, Zdeno(m), (Kvízy)

Tos nám ovšem pomohl...

Re: Re: Re: Re: Srpnový kvíz (rostlinný speciál), 02.08.2015 21:57, alesjirsa(m), (Kvízy)

Jednička: Patří do stejnojmenné čeledi.
Trojka: Její název připomíná jeden zlozvyk, který bohužel má spousta lidí.

Další nápovědy zase až později.

Re: Re: Re: Re: Re: Srpnový kvíz (rostlinný speciál), 02.08.2015 22:36, vevanek, (Kvízy)

Takže 3 bude asi hulevník (loeselův?)

Ta 1. patří také mezi brukvovité? Já myslela, že květy brukvovitých mají jen 4 okvětní lístky.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Srpnový kvíz (rostlinný speciál), 02.08.2015 22:45, Zdeno(m), (Kvízy)

A já už probádal vše, co by mohlo mít souvislost s kouřením a alkoholem...Ale hulevník by mi tak spíše seděl na výrazivo Patrika...

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Srpnový kvíz (rostlinný speciál), 03.08.2015 10:01, alesjirsa(m), (Kvízy)

Já neříkal, že patří do stejné čeledi, já jen říkal, že mají stejné druhové jméno. ;)

Zobrazovaný počet vláken: 10 20 30